Demonizarea companiilor din sectorul energetic nu este cu siguranţă o soluţie - patronat
România plăteşte acum preţul unor politici proaste în privinţa atragerii de investiţii, care în sectorul energetic au fost de-a dreptul catastrofale, având în vedere că după 2014-2015 nu au mai existat investiţii semnificative în energie regenerabilă, spune Radu Burnete, director executiv Concordia.
În opinia lui, proiectul de la Marea Neagă ar putea asigura necesarul de gaz în următorii ani, iar energia regenerabilă poate reduce semnificativ deficitul de producţie.
Directorul Concordia este de părere că statul român a acţionat cu oarecare lipsă de coerenţă în privinţa preţurilor mari din energie.
În octombrie, Parlamentul a adoptat o schemă de compensarea despre care industria a avertizat că este complicată, birocratică şi inaplicabilă. ”S-a dovedit că industria avea dreptate”, a spus Radu Burnete în urma primei reuniuni a Comitetului Interministerial în domeniul energiei ce a avut loc la Palatul Victoria.
Noile măsuri propuse de Guvern săptămân trecută sunt bune, dar Radu Burnete crede că există în continuare probleme ce trebuie discutate cu producătorii, distribuitorii şi furnizorii de energie.
”Statul nu are resurse să ajute pe toată lumea, aşa că trebuie să se concentreze pe consumatorii vulnerabili şi pe cei cu venituri insuficiente pentru a face faţă preţurilor mari. În cazul companiilor, la fel, este necesară o intervenţie cât mai ţintită. Vedem în toată Europa că nu există soluţii miracol”.
El a atras atenţia că România are nevoie de investiţii private masive în energie în următorul deceniu şi ”demonizarea” companiilor din domeniu nu este o soluţie.
”Ar fi o greşeală să îndepărtăm de România investitori strategici printr-un discurs dezlipit de realitate. Companiile de stat nu vor putea face toate investiţiile de care avem nevoie”, a mai spus Radu Burnete.
Soluţiile pe termen scurt în criza energiei trebuie să vizeze susţinerea consumatorilor şi a companiilor care chiar au nevoie de sprijin, din veniturile suplimentare pe care statul însuşi le face din poziţia de acţionar al unor mari companii din energie. Pe termen mediu şi lung România trebui să investească în capacităţi noi, publice şi private.
Confederaţia Patronală Concordia reprezintă 14 dintre cele mai importante sectoare ale economiei naţionale şi este partener de dialog social, reprezentativă la nivel naţional. Companiile membre au o contribuţie de peste 26% din în PIB şi un total de peste 330.000 de angajaţi în aproape 2.000 de firme mari şi mici, cu capital românesc şi străin.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro