Denunţătorul şefului DGA Prahova, un om de afaceri cu conexiuni politice, condamnat pentru fraude
Bărbatul care l-a denunţat la DNA pe şeful DGA Prahova, spunând că i-a dat comisarului zeci de mii de euro, este un om de afaceri cu legături în lumea politică din Prahova, condamnat la patru ani de închisoare pentru fraude de două milioane de euro, într-un dosar instrumentat de DIICOT.
Denunţătorul din dosarul în care şeful Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA) Prahova, comisarul şef Constantin Ispas, a fost arestat preventiv pentru fapte de corupţie, este omul de afaceri Nicolae Stanciu (fost Ceapchie), care, potrivit anchetatorilor, are puternice legături în lumea politică din judeţul Prahova.
Nicolae Stanciu a fost condamnat anul trecut, de Tribunalul Prahova, la judecarea în fond a dosarului, la patru ani de închisoare pentru fraude de aproape două milioane de euro în dauna unei firme de leasing, de la care a cumpărat mai multe tiruri, pe care nu le-a mai plătit, iar autotrenurile au fost scoase din ţară şi li s-a pierdut semnalul GPS în ţări din Orientul Mijlociu.
Potrivit referatului cu propunere de arestare preventivă întocmit de procurorii anticorupţie în dosarul şefului DGA Prahova, în 2 februarie 2015, Nicolae Stanciu (fost Ceapchie) a formulat la Direcţia Naţională Anticorupţie Ploieşti un denunţ împotriva comisarului şef Constantin Ispas, căruia pretinde că i-a dat diverse sume de bani, de ordinul zecilor de mii de euro, pentru ca acesta să intervină în favoarea omului de afaceri, în dosarul în care el, nepotul acestuia, Mădălin Ceapchie, şi actuala sa soţie, Ana Ruxandra Stanciu, fiica unei consiliere locale din Ploieşti, au fost trimişi în judecată de DIICOT pentru constituirea unui grup infracţional organizat.
Conform documentului, denunţătorul a declarat la DNA că, în luna aprilie 2010, cunoscând relaţia de prietenie dintre Valentin Vasile Şchiopulescu şi Constantin Ispas, l-a rugat pe primul să-i intermedieze o întâlnire cu Ispas, motivându-i că a fost chemat la DIICOT Ploieşti, unde a fost întrebat despre activitatea SC De Construcţii Investiţii şi Comerţ Import-Export SRL Câmpina.
La scurt timp, Şchiopulescu a stabilit întâlnirea dintre Nicolae Stanciu şi Ispas, care a avut loc la o balastieră din comuna Rîfov, situată lângă Ploieşti, balastieră al cărei asociat şi administrator este finul lui Şchiopulescu.
"Cu ocazia discuţiilor purtate, Ispas Constantin a pretins denunţătorului suma de 10.000 euro, ca şi preţ al intervenţiei sale la ofiţerul coordonator din cadrul BCCO Ploieşti, respectiv Saghel Emanuel. Denunţătorul a declarat că, ulterior discuţiilor, respectiv după o perioadă de 2-3 zile, la solicitarea telefonică a lui Ispas Constantin, s-a întâlnit cu acesta într-o locaţie situată lângă DN 1 - Centura de Vest a municipiului Ploieşti, sub podul rutier aflat în proximitatea Combinatului Petrobrazi, unde a remis personal lui Ispas Constantin suma de 10.000 de euro, ocazie cu care acesta l-a asigurat că problema lui se rezolvă, iar el să stea liniştit. Faptul descris a fost confirmat prin probe", au scris procurorii în referatul prin care au cerut arestarea preventivă a şefului DGA Prahova.
Ulterior, spre sfârşitul anului 2010, Nicolae Stanciu, îngrijorat că urmărirea penală continuă, i-a solicitat lui Şchiopulescu să-i aranjeze o nouă întâlnire cu comisarul Constantin Ispas, lucru care s-a şi întâmplat, la aceeaşi balastieră din Rîfov.
"Cu această ocazie, Ispas Constantin l-a asigurat pe martor că a discutat personal cu Saghel Emanuel, şeful structurii ce instrumenta dosarul penal, şi că acesta îi va fi soluţionat favorabil. Cu aceeaşi ocazie, Ispas Constantin a solicitat martorului denunţător să sprijine financiar societatea comercială SC Sandcompany SRL, deţinută de cei doi prieteni ai săi, Mihai Alexandru şi Schiopulescu Valentin Vasile, prin acordarea unui împrumut între societăţi. Ulterior acestei întâlniri, în luna februarie 2011, Ispas Constantin, prin intermediul lui Şchiopulescu Valentin Vasile, o întâlnire la domiciliul său, astfel încât (denunţătorul - n.r.) s-a deplasat la domiciliul lui Ispas Constantin, situat în comuna Brazi, sat Băteşti, unde i-a mai înmânat încă 10.000 euro, pentru rezolvarea pozitivă a problemei sale judiciare", potrivit referatului procurorilor.
În pofida intervenţiilor, Nicolae Stanciu, care la acea vreme se numea Ceapchie, a fost arestat preventiv, iar prietena acestuia, actuala sa soţie, a fost reţinută, apoi eliberată şi trimisă în judecată alături de el.
Când au constatat că au dat cei 20.000 de euro fără niciun rezultat favorabil lor, soţii Stanciu au cerut înapoi banii.
"În repetate rânduri, soţia celui arestat fie a luat legătura telefonic cu numitul Şchiopulescu Valentin Vasile, fie s-a întâlnit personal cu acesta, pentru a-i cere să îl contacteze pe Ispas Constantin, cu scopul de a-i restitui suma de 20.000 euro, deoarece în ciuda promisiunilor anterioare, acesta nu le-a uşurat situaţia juridică. Martora a precizat că, de fiecare dată, Şchiopulescu îi transmitea mesaje de răspuns din partea lui Ispas Constantin, în sensul că aceştia să fie răbdători, că starea de arest preventiv va înceta, iar lucrurile se vor rezolva", se arată în document.
Procurorii DNA au stabilit, de asemenea, că tot în cursul anului 2010, mai exact în luna decembrie, ofiţerul Constantin Ispas i-a cerut denunţătorului Nicolae Stanciu să ajute financiar o firmă deţinută de prietenii săi, prin acordarea unor împrumuturi băneşti sau gajuri imobiliare necesare accesării de împrumuturi bancare, în schimbul acestui serviciu urmând să facă demersuri pentru rezolvarea favorabilă a situaţiei juridice a denunţătorului.
Potrivit denunţului formulat la DNA, Nicolae Stanciu i-a împrumutat, la cererea şefului DGA Prahova, 200.000 de lei lui Valentin Vasile Şchiopulescu şi a acceptat să treacă în acte pe numele acestuia un imobil pentru obţinerea unui credit bancar.
"În acest sens, a fost încheiat contractul de vânzare-cumpărare, autentificat conform căruia societatea comercială «Egna Imobiliare» Ploieşti, prin asociat unic, a vândut numiţilor Şchiopulescu Valentin Vasile şi Mihai Alexandru, mai multe imobile, preţul vânzării fiind de 1.704.000 lei, echivalentul a 400.000 euro. Deşi în cuprinsul contractului se menţionează că vânzătoarea a primit în întregime preţul la data autentificării, Stanciu Ana Ruxandra a declarat că, în realitate, nu a primit nicio sumă de bani. Această afirmaţie este confirmată de înscrisul sub semnătură privată intitulat - contract de împrumut bani, datat 11.01.2011 şi semnat de Stanciu Ana-Ruxandra, Şchiopulescu Valentin-Vasile şi Mihai Alexandru, conform căruia cea dintâi împrumuta celorlaţi doi suma de 400.000 euro, ce urma a-i fi restituită în aceeaşi monedă, până la data de 11.04.2011", se precizează în referatul DNA.
Nicolae Ceapchie a fost trimis în judecată, în 29 iunie 2011, de DIICOT Ploieşti, pentru constituirea unui grup infracţional organizat, iar trei ani mai târziu, în iunie 2014, a fost condamnat la patru ani şi şase luni de închisoare, înşelăciune şi spălare de bani. Soţia lui Ceapchie, Ana Ruxandra Stanciu, şi nepotul acestuia, Mădălin Ceapchie, au fost condamnaţi tot la patru ani şi şase luni de detenţie pentru aderare la grup infracţional şi înşelăciune. Cu toţii au făcut apel, iar dosarul se judecă la Curtea de Apel Ploieşti.
Soţia lui Ceapchie este fiica Marilenei Stanciu, consilier local în Consiliul Local Ploieşti, aleasă pe lista PDL, în prezent fiind membru PSD.
La momentul la care a fost trimis în judecată, Ceapchie era cunoscut drept unul dintre apropiaţii deputatului PDL George Ionescu, actual copreşedinte al PNL Prahova.
Şeful Direcţiei Generale Anticorupţie Prahova, Constantin Ispas, adjunctul şefului Poliţiei Judeţene Prahova, Adrian Rădulescu, şi Emanuel Saghel, care conduce Serviciul de combatere a finanţării terorismului şi spălării banilor din BCCO Ploieşti, au fost reţinuţi luni seară de procurorii DNA Ploieşti.
Ulterior, comisarul şef Constantin Ispas, reţinut pentru trafic de influenţă, efectuarea de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia, luare de mită, folosire de informaţii care nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, spălare a banilor şi cercetare abuzivă, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, printr-o decizie a Tribunalului Prahova.
Emanuel Saghel, care fusese reţinut pentru şantaj, trafic de influenţă, folosire, în orice mod, direct sau indirect de informaţii care nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii şi luare de mită, a fost pus sub control judiciar, în urma deciziei instanţei.
Decizia Tribunalului Prahova privind măsurile preventive faţă de cei doi poate fi contestată la Curtea de Apel Ploieşti.
Pe de altă parte, procurorii anticorupţie din cadrul Serviciului Teritorial Ploieşti al DNA l-au pus sub control judiciar pe comisarul şef Adrian Rădulescu.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro