Desi nu sunt mai sanatosi, bolnavii reduc in fiecare luna consumul de medicamente
Reducerea preturilor la medicamente nu numai ca nu a condus la cresterea consumului acestora la nivelul nevoilor de tratament, dimpotriva a diminuat accesul la tratament al pacientilor iar acest lucru este relevat prin analiza evolutiei pietei farmaceutice romanesti.
Tratamentul medicamentului in spiritul bunurilor de larg consum este eronata, in sensul in care un bolnav nu va utiliza mai multe medicamente decat are nevoie, chiar daca pretul acestora scade. In conditiile in care tratamentul medicamentos reprezinta in majoritatea cazurilor finalitatea actului medical, si nici tratamentul chirurgical nu se poate efectua fara anumite medicamente, selectia naturala practicata in prezent pune in pericol viata si sanatatea pacientilor din ratiuni inguste, iar acesta este un fenomen grav si inacceptabil in raport cu standardele europene.
Potrivit Cegedim, scaderea este prezenta, in proportii diferite, pe toate canalele de distributie: la nivelul farmaciilor scaderea a fost de 6,7% (la medicamente Rx fiind de -2,2%, iar OTC de -14,5%), iar la nivelul spitalelor de -22,0%.
In 2009 in spitale, scaderea anuala in zile de tratament a fost de 11,1%. Lucrurile au cotinuat sa se deterioreze in luna ianuarie, perioada in care s-a inregistrat o reducere de 17.0% fata de aceeasi luna a anului trecut.
Petru Craciun, directorul general al Cegedim, companie de studii si analize de piata specializate privind industria de ingrijire a sanatatii, sustine ca aceasta performanta negativa releva ca nivelul ingrijirilor, si implicit a tratamentellor cu medicamente in spitale, este in degradare continua si ca nevoile de tratament se indreapta de nevoie preponderent catre farmacii, a caror pondere in volumul total al medicamentelor livrate a crescut de la o medie anuala de 93,6% in 2009 la 94,4% in ianuarie 2010.
In concluzie, scaderea accesului pacientilor la tratamentele din spitale (medicatie cu valoare ridicata - la o cota de piata in volum de 6,4%, ponderea lor valorica era de 12,1% din total in 2009 - care ar trebui administrata gratuit) pune presiune atat pe resursele cetatenilor cat si pe farmacii.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro