Detalii din dosarul judecătorului de la Curtea Constituţională. Greblă către directorul CE Oltenia: O să am grijă să fii terminat
Toni Greblă l-ar fi ameninţat pe Laurenţiu Ciurel, director general al Complexului Energetic Oltenia (CEO), întrucât nu era de acord cu o compensare propusă de o firmă a lui Ion Bârcină, care avea datorii la CEO, Greblă spunându-i că nu îl va uita şi că va avea grijă să fie "terminat".
Laurenţiu Ciurel le-a povestit procurorilor anticorupţie că, în 2008, Toni Greblă i-a reproşat faptul că nu este de acord cu compensarea propusă de o firmă a lui Ion Bîrcină, care avea o datorie iniţială de 10 milione de lei la CE Oltenia şi ulterior de aproape 6,3 milioane de lei, se arată în referatul prin care DNA solicită avizarea arestării judecătorului constituţional.
Compensarea susţinută de Greblă privea "stingerea creanţei cu un teren supraevaluat şi aparatură electronică inutilă societăţii".
"Urmarea refuzului explicit, în anul 2013, Toni Greblă, pe holurile prefecturii Gorj, s-a întâlnit cu Laurenţiu Ciurel, pe care l-a ameninţat în mod direct", conform referatului DNA.
Astfel, Ciurel a povestit cum, la acea întâlnire de la Prefectura Gorj, au fost prezenţi toţi parlamentarii din judeţ, întâlnirea fiind convocată de directorul CEO, după ce Toni Greblă a spus într-o conferinţă de presă că CEO va intra în insolvenţă în următoarele două luni.
"Am considerat această declaraţie iresponsabilă, în contextul în care complexul era la început de drum şi avea mari probleme cu băncile. Practic, declaraţia lui Toni Greblă decredibiliza noul proiect Complexul Energetic Oltenia, abia creat. În acest context, a fost prezent şi Toni Greblă, alături de alţi parlamentari de Gorj şi alte oficialităţi ale judeţului. În fapt, în timpul şedinţei m-am contrazis cu Toni Greblă, una dintre contraziceri privind rolul liderului de sindicat Condescu Marin, care era susţinut în mod public de Toni Greblă. Eu îi reproşam lui Condescu amestecul în activitatea administraţiei şi presiunea continuă de a pune directori în tot felul de funcţii sau alte persoane", a spus Laurenţiu Ciurel în faţa procurorilor.
La un moment dat, susţine directorul CE Oltenia, şi el şi Toni Greblă au părăsit sala şi s-au reîntâlnit pe holul Prefecturii Gorj.
"Foarte nervos, Toni Greblă mi-a spus textual, citez din memorie, "oameni ca tine n-o să-i uit niciodată şi o să am grijă să fii terminat!". I-am răspuns: "Aveţi intenţia să mă ameninţaţi direct?", la care Toni Greblă mi-a spus: "Nu este o ameninţare, este doar un avertisment!". Între cele două momente (respectiv momentul de refuz al compensării susţinute de Toni Greblă şi momentul ameninţării mele pe holul prefecturii) există o strânsă legătură, în opinia mea", conform declaraţiei citate.
Mai mult decât atât, Laurenţiu Ciurel, le-a zis anchetatorilor, că, între 2009 şi 2012, a fost nevoit să plece din sistemul energetic de stat către domeniul privat deoarece "nu era agreat de Toni Greblă şi Condescu Marin, "cei doi practic controlând numirile în funcţie ale tuturor directorilor din sistemul energetic şi minier".
"Era de notorietate faptul că asocierea Condescu Marin - Toni Greblă făcea numirile acestor directori în biroul de parlamentar al lui Toni Greblă", a spus Ciurel.
Procurorii DNA au cerut, marţi, aviz de la Senat pentru arestarea preventivă şi trimiterea în judecată a lui Toni Greblă, judecător la Curtea Constituţională, în dosarul în care este acuzat de fapte de corupţie.
Potrivit referatului, procurorii au extins acuzaţiile în cazul judecătorului constituţional şi cer avizarea arestării sale şi pentru favorizarea făptuitorului şi folosirea în orice mod direct sau indirect de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.
Potrivit anchetatorilor, jurdcătorul de la Curtea Constituţională, în cadrul unei întâlniri directe cu patronul Ultex, Vasile Niţescu, suspect într-o cauză penală aflată în instrumentare la DNA, "i-a întărit convingerea că, în cazul în care ancheta va reprezenta un pericol pentru acesta din urmă, va afla acest lucru şi îi va comunica, lăsându-l să creadă că are influenţă pentru a obţine aceste informaţii de la organele judiciare".
Procurorii mai spun că activitatea "continuă şi neîntreruptă" a lui Toni Greblă denotă "stăruinţa infracţională a acestuia în a obţine foloase necuvenite din promisiunea traficării influenţei pe lângă diferiţi funcţionari publici în favoarea intereselor economice ale societăţilor economice controlate de Bîrcină Ion şi prin efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia". Procurorii susţin că judecătorul CC a încercat prin toate mijloacele să ascundă interesele sale reale, trecând chiar şi peste obligaţia de a depune "o declaraţie de avere şi de interese conformă cu realitatea".
Toni Greblă mai este urmărit penal pentru trafic de influenţă, constituirea unui grup infracţional organizat şi efectuarea de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia, în scopul obţinerii de bani sau bunuri necuvenite.
În acelaşi dosar mai sunt cercetaţi omul de afaceri Ion Bîrcină, finul lui Toni Greblă şi administratorul mai multor firme, deputatul PSD Iulian Iancu, membru în Consilul Naţional al PSD, Horia Hăhăianu, director la Transelectrica, omul de afaceri din Moldova Victor Dolghi şi generalul în rezervă Constantin Bartolomeu Săvoiu, Mare Maestru al Marii Loji Naţionale Române -1880.
Potrivit anchetatorilor, în perioada 2010 - 2015, Toni Greblă, aflat în exercitarea funcţiei de senator (până la data de 18.12.2013, când şi-a început mandatul de judecător la CC) şi ulterior judecător la CC, a pretins şi primit de la Ion Bîrcină, cu titlu de foloase necuvenite, următoarele: în perioada 2010 - 2015, folosinţa gratuită, întreţinerea şi asigurarea pentru un autoturism marca BMW Serie 5 (înmatriculat succesiv pe mai multe firme controlate Bîrcină Ion), în echivalent de 56.070 euro; în perioada 2010 - 2015, folosinţa gratuită a unui post telefonic, înregistrat pe una din firmele omului de afaceri; în 2.11.2011, suma de 1.200 lei (echivalentul unor obiecte vestimentare); în octombrie 2012, materiale electorale aferente campaniei electorale privind alegerile parlamentare, pentru lipirea a 20.000 de afişe.
"Foloasele necuvenite au fost primite în schimbul promisiunii de a interveni şi determina diferiţi funcţionari publici să îndeplinească şi să urgenteze îndeplinirea unor acte ce intrau în atribuţiile acestora de serviciu, în folosul firmelor controlate de Bîrcină Ion, cu interese în domenii de activitate diversă (energie, transport, fier vechi ş.a.)", susţin procurorii anticorupţie.
DNA mai spune că, începând din august 2014, Toni Greblă Toni a făcut demersuri pentru intermedierea unei legături comerciale de export între finul său, Ion Bîrcină, un cetăţean turc, Victor Dolghi şi Constantin Bartolomeu Săvoiu. Cetăţeanul turc este, conform unor documente din dosar, omul de afaceri Corekci Sevket.
Cei cinci ar fi constituit un grup infracţional organizat pentru a exporta, prin Turcia, produse agro-alimentare către Federaţia Rusia, în ciuda embargoului institutit de aceasta pentru marfa din UE.
Acuzaţiile i-au fost aduse la cunoştinţă lui Greblă în 22 ianuarie, când a fost dus de anchetatori cu mandat la Direcţia Naţională Anticorupţie. Toni Greblă a intrat în concediu de odihnă din 27 ianuarie, după ce cazul său a fost discutat la Curtea Constituţională.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro