Dezbaterea care va decide cine va fi preşedintele SUA: Marţi noapte în Pennsylvania, Kamala Harris şi Donald Trump se vor duela pentru prima şi poate ultima dată într-o dezbatere publică fără precedent. Toată presa americană se aşteaptă la un contrast uimitor pe scenă şi la 90 de minute cu scântei

Autor: Ştefan Stan Postat la 10 septembrie 2024 14 afişări

Dezbaterea care va decide cine va fi preşedintele SUA: Marţi noapte în Pennsylvania, Kamala Harris şi Donald Trump se vor duela pentru prima şi poate ultima dată într-o dezbatere publică fără precedent. Toată presa americană se aşteaptă la un contrast uimitor pe scenă şi la 90 de minute cu scântei

Vicepreşedintele Kamala Harris şi fostul preşedinte Donald Trump vor avea obiective similare în dezbaterea prezidenţială de marţi seară: să îşi dezechilibreze adversarul şi să se definească drept cel mai bun candidat pentru a aduce schimbarea în ţară.

Dezbaterea, găzduită de ABC News, este programată să aibă loc la ora 21:00 ET (4.00 AM ora României) la National Constitution Center din Philadelphia. 

Campania veselă a lui Kamala Harris va fi lovită marţi de forţa contondentă a realităţii - o dezbatere cu Donald Trump - cel mai ameninţător duşman politic al timpurilor noastre, potrivit CNN. 

Vicepreşedintele a transformat alegerile din 2024 după ce prestaţia abjectă a preşedintelui Joe Biden la dezbaterea împotriva lui Trump pe CNN în iunie l-a determinat să îşi încheie candidatura pentru realegere.

Ea a readus pe câmpul de luptă electorală mai multe state oscilante şi i-a făcut pe democraţi să viseze la o răsturnare de situaţie uimitoare într-o cursă pe care majoritatea credeau că erau pe cale să o piardă.Cu toate acestea, succesul ei de a-şi unifica partidul, de a se prezenta ca o voce proaspătă a schimbării generaţiilor şi de a se apropia la egalitate de Trump în sondaje nu a cimentat până acum o cale sigură către cele 270 de voturi electorale necesare pentru a câştiga preşedinţia.

Într-adevăr, dacă alegerile ar avea loc marţi, fostul preşedinte, care a sfidat deja o tentativă de asasinat şi numeroase acuzaţii penale, ar putea câştiga în continuare.

Dezbaterile prezidenţiale nu decid de obicei alegerile - în ciuda impactului cataclismic al eliminării lui Biden. Dar marţi seara reprezintă cea mai bună şansă rămasă pentru Harris de a prezenta un argument decisiv care ar putea zădărnici revenirea istorică a lui Trump.

Sarcina ei din Philadelphia - un swing state critic - va necesita utilizarea unor abilităţi retorice care au fost adesea puse la îndoială într-o vicepreşedinţie inegală. Deşi a avut momentele ei în dezbateri şi audieri în Senat, Harris s-a străduit uneori să articuleze politici şi răspunsuri clare sub presiune în situaţii spontane. Dorinţa sa de a acorda un singur interviu important presei de când a devenit candidatul democrat, la CNN luna trecută, nu a făcut decât să ridice ştacheta pentru performanţa sa în ceea ce este până acum singura dezbatere programată cu Trump. Şi, în timp ce fostul preşedinte a participat la dezbateri prezidenţiale în trei alegeri diferite, aceasta va fi prima aventură a lui Harris pe scena dezbaterilor de la întâlnirea cu fostul vicepreşedinte Mike Pence în 2020.

Poate Trump să rămână pe subiect?

Înainte ca preşedintele Biden să iasă din cursă, consilierii lui Trump erau de obicei mulţumiţi să „îl lase pe Trump să fie Trump”. Dar acum că Harris este concurentul democrat, aceştia şi-au intensificat eforturile de a-l menţine pe Trump disciplinat şi consecvent cu mesajul, în speranţa că nu riscă să îşi alieneze unii dintre alegătorii nehotărâţi de care are nevoie pentru a se impune în noiembrie. Echipa sa de campanie l-a îndemnat să se limiteze la politică în cadrul dezbaterii şi să evite atacurile personale care s-ar putea întoarce împotriva unui adversar care este o femeie de culoare.

Luni, consilierii lui Trump pentru dezbateri, deputatul de Florida Matt Gaetz şi fosta deputată de Hawaii Tulsi Gabbard, au declarat reporterilor că Trump se concentrează în special pe bilanţul economic al administraţiei Biden-Harris şi pe politicile de frontieră şi că va sublinia ceea ce ei au numit unele dintre inconsecvenţele lui Harris pe anumite teme, inclusiv fracturarea. Ei au spus că nu este nevoie să lanseze atacuri personale atunci când dezbaterea politică vorbeşte de la sine.

Nikki Haley, fosta adversară a lui Trump în alegerile primare ale Partidului Republican, a declarat luni că Trump şi contracandidatul său, JD Vance, trebuie să schimbe modul în care vorbesc despre femei.

„Nu trebuie să o faci proastă pe Kamala. Ea nu a ajuns atât de departe, ştii, doar din întâmplare”, a declarat Haley pentru Fox & Friends. „Este procuror. Nu trebuie să vorbiţi despre inteligenţă, aspect sau orice altceva. Concentrează-te doar pe politici. Când faci proastă chiar şi o femeie democrată, şi femeile republicane îşi iau spatele”.

La fel cum Trump a subliniat momentele din timpul primei dezbateri în care Biden a fost lipsit de coerenţă, Harris, 59 de ani, are ocazia marţi să îl critice pe Trump, 78 de ani, atunci când spune ceva care este greu de urmărit sau se abate de la întrebare.

Se poate separa Harris de Biden?

Harris a încercat să se poziţioneze drept candidatul schimbării, în timp ce Trump a încercat să o lege de dosarul lui Biden, învinuind-o adesea pentru ceea ce el consideră a fi neajunsurile administraţiei. Deşi este vicepreşedintele în exerciţiu, Harris a încercat recent, în retorică şi în substanţă, să se diferenţieze de Biden, care rămâne nepopular.

Pe măsură ce campania sa prezintă propuneri politice, Harris şi-a descris viziunea cu sloganul: „O nouă cale de urmat”. Iar într-un interviu recent acordat CNN, ea şi-a contrastat agenda cu viziunea sa asupra ultimului deceniu.

„Vorbesc despre o epocă care a început în urmă cu aproximativ un deceniu, în care există o sugestie, distorsionată, cred eu, că măsura puterii unui lider se bazează pe cei pe care îi învingi, în loc să se bazeze pe ceea ce cred eu că sunt majoritatea americanilor, şi anume să creadă că adevărata măsură a puterii unui lider se bazează pe cei pe care îi ridici”, a spus ea în interviu.

Harris trebuie, de asemenea, să pună o oarecare distanţă între ea şi actuala administraţie în ceea ce priveşte politica specifică. Ea a făcut un pas în această direcţie săptămâna trecută, propunând o creştere mai puţin drastică a ratei maxime a impozitului pe câştigurile de capital decât cea prezentată de Biden în proiectul său de buget la începutul acestui an.

Va completa vreunul dintre ei spaţiile goale din planurile lor politice?

Atât Trump, cât şi Harris au vorbit despre agenda lor largă pentru ţară, cu puţine detalii privind propunerile politice.

Consilierii lui Harris au decis să prezinte o mână de propuneri axate pe reducerea costurilor pentru clasa de mijloc, în loc să publice cărţi albe lungi care să prezinte o viziune cuprinzătoare pentru un al doilea mandat. Campania ei consideră că este mai important să se conecteze cu alegătorii pe baza viziunii decât să ofere detalii de detaliu care pot oferi mai mult material pentru atacuri. Acest lucru face puţin probabil ca ea să intre în detalii în timpul dezbaterii - chiar dacă sondajele arată că unii alegători spun că încă nu ştiu suficient despre poziţiile ei pentru a avea o opinie fermă.

Echipa lui Trump a declarat că, în cazul în care va fi ales din nou în funcţie, acesta se va concentra pe ceea ce el consideră a fi politici economice, de securitate a frontierelor şi de securitate naţională eşuate ale administraţiei Biden-Harris, deşi uneori a prezentat obiective politice importante fără a explica cum le va realiza. Campania sa a declarat că Trump va încerca, de asemenea, să demonstreze că Harris este un „marxist radical” care reprezintă o ameninţare la adresa prosperităţii economice în America.

Ce scrie CNN: Un contrast uimitor va fi vizibil pe scenă

În încercarea de a deveni prima femeie de culoare şi primul preşedinte din Asia de Sud, Harris se va confrunta pentru prima dată cu un rival care va face orice pentru a câştiga şi care are o istorie de utilizare a tropiilor rasiale şi de gen pentru câştig politic. Trump i-a pus la îndoială inteligenţa şi rasa ca femeie de culoare şi a amplificat o insinuare sexuală la adresa ei pe reţelele sociale. Dar vicepreşedintele pare hotărât să nu se lase atras în capcanele sale. În interviul acordat CNN, ea a refuzat să abordeze retorica rasială a lui Trump, calificând-o drept „aceeaşi carte de joc veche şi uzată” şi adăugând: „Următoarea întrebare, vă rog”.

 

Harris are mult mai puţină experienţă politică la nivel înalt decât candidata democrată din 2016, Hillary Clinton, sau decât Biden, atunci când s-au confruntat cu Trump în dezbaterile prezidenţiale. Şi chiar şi unii membri ai propriului partid nu au crezut că ea este cel mai puternic potenţial lider democrat pentru o eră post-Biden.

 

Dar marţi, Harris are şansa de a schimba percepţia asupra acribiei sale politice şi de a stabili un reper pentru sprintul către 5 noiembrie.

O campanie care a avut ca scop evitarea erorilor şi limitarea expunerii publice a vicepreşedintelui se confruntă cu un moment în care nu se poate ascunde nicăieri, în prime-time, la televiziune. Iar preţul eşecului este enorm - deoarece ar putea pune un fost preşedinte puternic, care a încercat să submineze democraţia americană după alegerile din 2020, pe drumul către o nouă preşedinţie dedicată „retribuţiei”. Miza pentru democraţi a fost subliniată sâmbătă, când Trump a promis, într-o postare pe reţelele de socializare, să urmărească penal şi să încarcereze funcţionari electorali, adversari politici, donatori şi alte persoane despre care sugerează că ar fi „trişat” în alegeri, în timp ce făcea şi mai multe acuzaţii neadevărate că pierderea sa din 2020 a fost rezultatul fraudei electorale.

Cum ar putea câştiga Harris

Cu toate acestea, dacă Harris poate rezista presiunii şi poate face faţă atacurilor lui Trump, dezbaterea îi oferă oportunităţi semnificative - potenţial mai multe decât cele deschise lui Trump, care este deja o persoană cunoscută pe care o iubeşte sau o urăşte.

O prestaţie reuşită marţi seară ar putea oferi vicepreşedintelui o platformă pentru a-i convinge pe alegătorii indecişi din statele critice că are planuri credibile pentru a le îmbunătăţi viaţa. Un sondaj New York Times/Siena College publicat în acest weekend a sugerat posibilităţile de creştere ale acesteia, constatând că 28% dintre alegătorii potenţiali doreau să afle mai multe despre vicepreşedinte, în timp ce doar 9% credeau acelaşi lucru despre candidatul republican.

Harris s-a gândit în mod clar cum să îi cucerească pe aceşti alegători. De exemplu, ea s-a arătat mai preocupată de provocările economice ale acestora decât Biden, ale cărui declaraţii defensive privind neuniformitatea redresării post-pandemice au devenit un dezavantaj.Harris a promis că va lua măsuri drastice împotriva a ceea ce ea consideră a fi „scumpirea” produselor alimentare, a declarat că doreşte să ajute cumpărătorii de locuinţe pentru prima dată cu un sprijin de până la 25.000 de dolari pentru avans şi doreşte să facă chiriile mai accesibile.

Într-un sens mai larg, ea oferă alegătorilor o şansă de a evita haosul, amărăciunea şi turbulenţele politice care au făcut ravagii în primul mandat al lui Trump şi pe care declaraţiile tot mai nebuneşti ale acestuia sugerează că le vor intensifica în al doilea mandat.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
harris,
dezbatere

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.