Discuţiile despre impozitul progresiv pe venit revin pe agenda coaliţiei de guvernare. Premierul Marcel Ciolacu: Va trebui să decidem dacă mentinem cota unică de impozitare, dar să fie cu adevărat unică. Cealaltă variantă este să ca guvernul să meargă pe impozitul progresiv pe venit, o idee care apare recurent în discursul PSD
Premierul Marcel Ciolacu a declarat că în anul 2024 nu vor exista măriri sau modificări de taxe, dar a precizat că trebuie luată o decizie, pe termen mediu, dacă este menţinută cota unică de impozitare de 16% sau se introduce un impozit progresiv.
Premierul Marcel Ciolacu a declarat că în anul 2024 nu vor exista măriri sau modificări de taxe, dar a precizat că trebuie luată o decizie, pe termen mediu, dacă este menţinută cota unică de impozitare de 16% sau se introduce un impozit progresiv. Ideea de introducere a impozitului progresiv pe venit, adică odată cu creşterea salariului să crească şi cota de impozitare nu este nouă şi apare recurent în discursul PSD.
„Va trebui să decidem, împreună, pentru o perioadă medie, care este soluţia cea mai bună: menţinem cota unică, dar să fie cotă unică, creând un mediu concurenţial corect pentru toată lumea, fără excepţii, şi să fie cea de acum, de 16% sau să mergem în zona de impozitare progresivă. Eu nu refuz niciuna dintre variante. Fiecare are şi plusuri şi minusuri“, a spus Marcel Ciolacu în deschiderea conferinţei Forumul Dezvoltăm România.
Premierul a adăugat că România a avut cotă unică pentru o perioadă lungă de timp şi ea nu îi creează „un disconfort“, dacă este cu adevărat cotă unică.
„În acest moment cota unică nu mai există. Sunt peste 500 de modificări legislative diverse, făcute de Parlament, de guvern, care pur si simplu au modificat cu totul filozofia creării Codului Fiscal“.
Premierul a lansat pe piaţă o nouă ipoteză bombă: cota unică să crească de la 10% la 16%. Primul Ministru justifică această creştere prin faptul că nu vrea să crească TVA, căci asta «va lovi în mediul de afaceri şi va duce către inflaţie».
În cazul în care se va opta pentru egalizarea cotei unice la 16%, calculează Cristian Păun, profesor de economie, este echivalentul unei creşteri de TVA de 6 puncte procentuale.
De fapt, pentru consumatorul final, această creştere a cotei unice cu 6% echivalează cu o creştere de TVA de cu 6%, este de părere Păun.
Impozitul pe venit este în acest moment în România de 10%, cel mai mic din Uniunea Europeană. Cu toate acestea, în România este una dintre cele mai mari poveri pe muncă, deoarece numai contribuţiile sociale înseamnă 35% din salariul brut.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro