Dividendele de 1 mld. lei de la Banca Transilvania ţin pe plus Bursa de Valori Bucureşti. Acţiunile europene, în scădere accentuată. Cele ale băncii de la Cluj, plus 2%

Autor: Liviu Popescu Postat la 26 iunie 2024 28 afişări

Dividendele de 1 mld. lei de la Banca Transilvania ţin pe plus Bursa de Valori Bucureşti. Acţiunile europene, în scădere accentuată. Cele ale băncii de la Cluj, plus 2%

Bursa de Valori Bucureşti s-a apreciat uşor în şedinţa din 26 iunie,  dar a închis la un nou maxim istoric în pofida scăderilor abrupte din afară, în contextul în care cea mai mare bancă din România şi-a remunerat miercuri investitorii cu dividende de 1 mld. lei din profitul pe anul trecut, care au fost reinvestite în acţiuni listate.

Astfel, pe fondul reinvestirii acestor dividende, ceea ce a creat cerere pentru acţiunile listate, în special cele ale băncii, indicele principal BET s-a apreciat marginal la 18.280 de puncte în timp ce acţiunile băncii de la Cluj au urcat cu 2% la 32,95 lei.

Lichiditatea pe segmentul de acţiuni a fost de 55 mil. lei, din care 15 mil. lei au fost schimburile cu acţiuni Banca Transilvania, 11 mil. lei Hidroelectrica şi 7 mil. lei OMV Petrom. Preţul acţiunilor SNP a scăzut cu 1% la 0,7645 lei, al H2O a scăzut cu cu 0,16% la 123,7 lei.

Din rândul celor 20 de acţiuni ale BET, doar patru au fost pe plus miercuri – de la 0,5% pentru BRD şi Romgaz, la 0,6% pentru Digi şi 2% pentru TLV. Alte 4 au stagnat – Purcari, TTS, Sphera, Aquila, iar restul au avut scăderi de până la 4% precum MedLife.

Pe bursele externe scăderile au fost: 0,3% pentru FTSE 100, 0,2% pentru DAX, 0,7% pentru Paris, 0,4% pentru Milano, 0,75% pentru IBEX35.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
dividende,
Banca Transilvania,
BVB,
banca

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.