DNA: Întreaga activitate a CJ Braşov, sub supravegherea lui Căncescu şi conform interesului său

Autor: Catalin Lupasteanu Postat la 07 octombrie 2014 55 afişări

Probele din dosarul lui Aristotel Căncescu arată că întreaga activitate a CJ Braşov, în special atribuirea contractelor de achiziţii publice, se desfăşura din dispoziţia şi sub supravegherea strictă a acestuia, dar şi conform interesului său, neexistând vreo preocupare pentru legalitate.

Această concluzie este menţionată în documente ale anchetatorilor din dosarul de corupţie al preşedintelui Consiliului Judeţean (CJ) Braşov, Aristotel Căncescu.

Potrivit procurorilor DNA, lui Căncescu îi acordau "sprijin infracţional" numeroşi subalterni, începând cu vicepreşedintele instituţiei, Mihai Pascu.

Acelaşi lucru îl făceau, conform documentelor din dosar, mai mulţi funcţionari din CJ: Radu Ispas, administrator public al judeţului Braşov, Emil Cirică, director al Direcţiei investiţii, urbanism şi amenajarea teritoriului - DIUAT, Viorel Costea, fost director al Direcţiei de administrare drumuri şi poduri - DADP, Mircia Gherghe, preşedinte comisie evaluare oferte pentru achiziţia de lucrări "Proiectare, execuţie, reabilitare - Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov", Nicoleta Stelea, angajată a CJ Braşov ca director adjunct D.C.I.E., persoană din anturajul lui Căncescu, despre care anchetatorii susţin că există date că se ocupă de tranzacţiile financiare personale ale acestuia, şi Onelia Pescariu, apropiată a preşedintelui CJ Braşov, toţi aceştia având, la acest moment, calitatea de suspecţi.

Anchetatorii mai spun că probele administrate până acum în dosar demonstrează că Aristotel Căncescu "a reuşit, în timp, să îşi asigure un aparat administrativ la nivelul CJ Braşov alcătuit din persoane care execută întocmai dispoziţiile date, fără a exista vreo preocupare pentru legalitate".

"În calitatea sa de preşedinte al Consiliului judeţean Braşov, inculpatul Căncescu Aristotel exercita/exercită de asemenea o influenţă şi autoritate directă asupra membrilor consiliului judeţean, care practic în mod formal şi din dispoziţia sa directă/indirectă întocmeau/întocmesc un simulacru de note de fundamentare, pe baza cărora,inculpatul a dispus/dispune achitarea şi justificarea sumele uriaşe celor două firme 'de casă', pentru lucrări neexecutate sau pentru lucrări care sunt achitate din dispoziţia sa de mai multe ori sau pentru lucrări supraevaluate", se mai menţionează în documentele citate.

Potrivit anchetatorilor, interesul direct al lui Căncescu în această activitate infracţională rezultă din faptul că, acordând celor două firme de casă contracte supraevaluate, plătite abuziv din banii publici ai Consiliului Judeţean Braşov, parte din bani s-au întors sub formă de mită la el.

Cele două firme de casă sunt deţinut de Ion Diniţă, deputat PC, şi Gabriel Bîgiu, cercetaţi, şi ei, în acest dosar.

Preşedintele CJ Braşov, Aristotel Căncescu, a fost reţinut luni seară, de procurorii anticorupţie, după ce a fost audiat mai multe ore la DNA Braşov.

Aceeaşi măsură preventivă a fost dispusă în cazul administratorul public al judeţului, Radu Ispas.

Căncescu şi Ispas vor fi prezentaţi, marţi, instanţei supreme, cu propunerea de arestare preventivă.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
CĂNCESCU,
CORUPŢIE,
/actualitate/dna-intreaga-activitate-a-cj-brasov-sub-supravegherea-lui-cancescu-si-conform-interesului-sau-13369806
13369806
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.