Donald Trump va fi învestit astăzi. Preşedintele plănuieşte o avalanşă de peste 100 de ordine executive în primele zile la Casa Albă

Autor: Ştefan Stan Postat la 20 ianuarie 2025 11 afişări

Donald Trump va fi învestit astăzi. Preşedintele plănuieşte o avalanşă de peste 100 de ordine executive în primele zile la Casa Albă

Donald Trump şi principalii săi consilieri finalizează aproximativ 100 de acţiuni executive pe care le va semna în primele zile de mandat, începând de luni, în timp ce preşedintele ales se grăbeşte să pună în aplicare agenda sa populistă şi naţionalistă.

Primele măsuri ale lui Trump, care a promis să fie un dictator „din prima zi” a celui de-al doilea mandat, vor include limitarea imigraţiei, creşterea tarifelor şi dereglementarea unor sectoare variind de la energie la criptomonede.

Trump şi echipa sa intenţionează să reseteze imediat politica SUA şi să înceapă să îşi îndeplinească promisiunile majore de schimbare făcute alegătorilor americani în timpul campaniei, când a jurat să inverseze multe dintre acţiunile lui Joe Biden.

„Intenţia lor este să producă un şoc şi o uimire astfel încât oponenţii lor să fie complet dezorientaţi,” a spus Stephen Myrow, partener managing la Beacon Policy Advisors, o firmă de consultanţă, şi fost oficial al administraţiei George W. Bush.

„Au petrecut ultimii patru ani, zi de zi, pregătindu-se pentru luni şi au avut echipe de avocaţi care au analizat cum pot realiza ceea ce îşi propun să realizeze.”

Primele măsuri ale lui Trump vor fi un test pentru a vedea cât de departe crede că poate acţiona unilateral fără Congres, având în vedere viziunea sa conform căreia preşedinţii SUA ar trebui să aibă autorităţi extinse în comparaţie cu celelalte ramuri ale guvernului.

Detaliile despre primul val de acţiuni executive erau încă ţinute sub secret în weekend, dar Trump şi oficialii săi de top au semnalat deja care vor fi priorităţile lor. Preşedintele ales doreşte să declare o urgenţă naţională în legătură cu graniţa sudică, să elibereze resurse federale pentru a reţine migranţii care trec din Mexic, să limiteze posibilitatea de a cere azil şi să lanseze ceea ce a descris drept cel mai mare efort de deportare din istoria SUA.

Sâmbătă, Tom Homan, care va servi drept „ţar al frontierei” în Casa Albă a lui Trump, a declarat pentru Fox News că „operaţiuni de aplicare ţintite” vor începe chiar de săptămâna viitoare pentru a deporta imigranţii fără documente din oraşele americane.

De asemenea, se aşteaptă ca Trump să ia măsuri în ceea ce priveşte comerţul la începutul săptămânii viitoare, care ar putea afecta pieţele financiare. Trump doreşte să forţeze partenerii comerciali ai SUA să încheie acorduri pe probleme care variază de la migraţie la traficul de droguri şi chiar vânzarea Groenlandei. El a promis, de asemenea, să impună taxe largi pe importuri pentru a încuraja companiile să producă mai mult în SUA şi pentru a creşte veniturile guvernului american.

În ultimele săptămâni, consilierii lui Trump au analizat opţiuni care includ introducerea treptată a tarifelor prin atingerea unor sectoare şi industrii critice legate de energie şi apărare, conform unor persoane familiare cu discuţiile. Dar alţii, inclusiv fostul şi viitorul său consilier pentru comerţ şi producţie, Peter Navarro, pledează pentru un tarif ridicat aplicat tuturor importurilor SUA încă din prima zi.

Trump ar putea utiliza Legea Puterilor Economice de Urgenţă Internaţională pentru a aplica rapid tarife şi personalul său explorează, de asemenea, utilizarea autorităţilor existente din Secţiunea 232 pentru a creşte rapid taxele pe importurile de oţel şi aluminiu, conform unor surse.

Republicanii de pe Capitol Hill, care în mod tradiţional s-au opus tarifelor, apără deja preventiv mişcările iniţiale ale lui Trump.

„Cred că veţi vedea mai multe ţări venind la masa negocierilor,” a spus un membru republican al Congresului. „Şi cred că va fi mai eficient decât credeţi, fără a creşte efectiv preţurile.”

În ceea ce priveşte politica externă, preocuparea principală a lui Trump în prima zi a celui de-al doilea mandat va fi probabil implementarea acordului de încetare a focului încheiat între Israel şi Hamas pentru a opri războiul din Gaza săptămâna trecută.

Dar analiştii au spus că ar putea exista ordine executive şi eforturi de a impune noi sancţiuni Iranului şi de a înăspri aplicarea celor deja existente, ca parte a obiectivului său de a exercita „presiune maximă” asupra regimului de la Teheran.

Echipa lui Trump analizează, de asemenea, cum să gestioneze guvernul de tranziţie din Siria, condus de fostul afiliat al-Qaeda, Hayat Tahrir al-Sham. Unii aliaţi ai SUA ar dori să vadă Washingtonul ridicând desemnarea teroristă pentru Siria, precum şi pentru acest grup, dar echipa lui Trump este îngrijorată de faptul că ar face acest lucru prea repede.

În timpul campaniei, Trump a promis să pună capăt conflictului dintre Rusia şi Ucraina în prima zi de mandat. Dar recent a spus că speră să rezolve problema în primele şase luni. Pe termen scurt, Trump va avea fonduri din Congresul de anul trecut pentru a continua furnizarea de arme Ucrainei, dar este puţin probabil să aprobe un alt pachet odată ce acestea vor fi utilizate.

 

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
alegere,
tarife

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.