Doru Husarciuc, Dunca Expediţii: Semnalele din piaţă nu sunt bune, la majoritatea clienţilor comenzile sunt în scădere şi la fel vedem şi pentru T1/2024

Autor: Mirabela Tiron Postat la 10 decembrie 2023 12215 afişări

Transportatorul rutier de măr­furi Dunca Expediţii, unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa locală, estimează că va finaliza anul cu afaceri mai mici cu 10-12%, faţă de nivelul de 210 mil. lei înre­gistrat anul trecut, potrivit oficialilor companiei.

Doru Husarciuc, Dunca Expediţii: Semnalele din piaţă nu sunt bune, la majoritatea clienţilor comenzile sunt în scădere şi la fel vedem şi pentru T1/2024

Pe intern am avut un volum de mărfuri în scădere cu 20%, iar decembrie se anunţă tot cu volum de mărfuri mai mic.

Transportatorul rutier de măr­furi Dunca Expediţii, unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa locală, estimează că va finaliza anul cu afaceri mai mici cu 10-12%, faţă de nivelul de 210 mil. lei înre­gistrat anul trecut, potrivit oficialilor companiei.

„Am văzut o scădere pe volumele de mărfuri la majoritatea clienţilor cu care lu­crăm, pe materiale de construcţii, auto, bunuri de larg consum, mai ales pe băuturi. Decembrie se anunţă o lună sub cea de anul trecut ca volum de mărfuri. Semnalele nu sunt bune nici pentru T1 anul viitor“, a spus pentru ZF Doru Husarciuc, director general la Dunca Expediţii, una dintre cele mai mari companii de transport marfă de pe piaţa locală, la care deţine pachet majoritar din acţiuni familia Dunca.

Compania are 500 de camioane şi 700 de remorci. Transportatorul a finalizat anul tre­cut cu afaceri de 210 milioane de lei, faţă de 193,3 milioane de lei anul anterior, potrivit mfinante.

ro. Compania a reuşit să revină pe profit net anul trecut, de 323.000 lei, faţă de pierderi de 4,2 milioane de lei anul anterior, potrivit datelor publice de la mfinante.ro.

„Cea mai mare scădere la mărfuri o ve­dem pe piaţa internă, minus 20% anul acesta până în prezent. Pe extern (importuri, ex­por­turi) scăderea a fost cu 10%. Noi am reu­şit să câştigăm clienţi noi dar vom finaliza cu afaceri în scădere cu 10-12% anul acesta“. Compania anunţa încă din prima jumătate a anului că semnalele din piaţă nu sunt bune şi că pe fondul scăderii volumului de mărfuri a redus activitatea şi a vândut din remorcile vechi, ajungând de la 1.000 de remorci la 700 de unităţi.

Dunca Expediţii transportă circa 50% din mărfuri pe rute interne, iar 50% pe rute externe. Pe extern compania are cel mai mare volum de mărfuri pe importuri din toată Europa, potrivit ultimelor date. Volumul de mărfuri este direct proporţional cu preţul de transport, cum scad volumele cum scad preţurile.

Transportatorul Dunca Expediţii este unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa locală şi are contracte cu clienţi din dome­niul auto şi al produselor de larg consum. Datele publice arătau că în portofoliul de clienţi al companiei se află Continental AG, Procter & Gamble Distribution, Star Food, Profi Rom Food şi Automobile Dacia şi alte companii.

În 2018, compania a investit în reînnoi­rea flotei auto cu 30 de capete tractor Iveco şi un Ford, o investiţie de aproape 1,5 mili­oane de euro. Compania a făcut investiţii semnificative în înnoirea flotei şi în 2016, cumpărând 100 de camioane şi 140 de re­morci, luate parţial în leasing.

Dacă în anii trecuţi, înainte de pande­mie, volumul cel mai mare de mărfuri era pe automotive, în pandemie ponderea cea mai mare este pe bunurile de larg consum, de la alimente, la sticle pentru vin sau bere.

Măr­furile transportate de companie pentru sectorul auto mai generau anul trecut 35% din business, faţă de 70% înainte de pandemie.

În acţionariatul companiei Dunca Expediţii se află firma Holian SA (28% din acţiuni), reprezentată de italianul Stefano Albarosa, cel care deţine grupul Cefin, cu activităţi în imobiliare şi auto (dealerul Iveco) şi a căror afaceri au fost afectate în perioada de criză. Romeo Dunca are 3% din acţiuni, Ioan Dunca deţine 50% din acţiuni, în timp ce Doru Husarciuc, din Dumbrăviţa (judeţul Timiş), figurează cu 16% din capitalul social iar Cosmin Liviu Daminescu cu 1,5% şi Ovidiu Ciprian Daminescu tot cu 1,5% din acţiuni, potrivit ultimelor date. Administratorii companiei sunt Romeo Dunca, Ioan Dunca şi Doru Husarciuc, potrivit ultimelor date.

Datele de la ONRC arată că toate companiile care activează pe piaţa de transport rutier de marfă aveau afaceri totale de 67,6 miliarde de lei anul trecut. Pe piaţa locală de transport activau 45.592 de firme anul trecut, care aveau în total 156.000 de angajaţi, potrivit ONRC.

Transporturile sunt singurul sector din economie, în afară de cel de IT, care au o balanţă pe excedent, un plus de 5,4 miliarde de euro anul trecut, această ramură fiind de altfel şi cel mai mare contributor la balanţa pozitivă a serviciilor, arată datele de la BNR.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.