Dosar de ţară Polonia. Turbine eoliene pe mare, prima centrală nucleară şi investiţii record: 2025 este anul în care începe revoluţia energetică din Polonia

Autor: Bogdan Cojocaru Postat la 14 aprilie 2025 27 afişări

 Dosar de ţară Polonia. Turbine eoliene pe mare, prima centrală nucleară şi investiţii record: 2025 este anul în care începe revoluţia energetică din Polonia

Cele mai mari companii energetice din Polonia s-au angajat să-şi majoreze cheltuielile cu dezvoltarea infrastructurii de distribuţie a electricităţii cu 70%, la echivalentul a 17,1 miliarde euro, în perioada 2023-2028 faţă de intervalul similar anterior. Tendinţa de a aloca fonduri şi resurse noi pentru reţele se observă de câteva luni şi reflectă impulsul puternic pe care Polonia l-a dat dezvoltării energiei din surse regenerabile, în special eoliane.

Anul acesta, Orlen, cea mai mare companie din sector, a început construcţia primei ferme eoliene offshore a ţării, Baltic Power, devenită simbolul transformării industriei energiei poloneze. Cu un cost estimat la 4,73 miliarde euro, proiectul este aşteptat să producă suficientă electricitate pentru a alimenta 1,5 milioane de gospodării. Ar fi un pas mare pentru o ţară care deşi a făcut eforturi pentru a-şi aduce gaze naturale printr-un gazoduct propriu, Baltic Pipe, tocmai din Norvegia, este încă dependentă de combustibilul care produce cea mai poluantă energie, cărbunele.

Orlen a anunţat în februarie că 11 nave au pornit pe mare pentru a începe construcţia parcului eolian Baltic Power în apele poloneze, potrivit TVP World.

 

„Baltic Power este primul şi cel mai avansat proiect de energie eoliană offshore din apele baltice poloneze”, a explicat compania.

Proiectul, un joint venture între Orlen şi Northland Power din Canada, va avea o capacitate de 1,2 GW, iar conectarea la reţeaua de energie electrică ar trebui să se facă în 2026. Ferma va genera anual aproximativ 4.000 GWh de energie electrică cu emisii zero, reducând emisiile de CO2 cu aproximativ 2,8 milioane tone pe an, comparativ cu sursele convenţionale de energie. Şantierul acvatic află la 23 km nord de coasta poloneză, în apropiere de oraşele Choczewo şi Leba. Acesta se va întinde pe aproximativ 130 de kilometri pătraţi, o dimensiune comparabilă cu oraşul-port polonez Gdynia, potrivit companiei.

„În 2026 energia produsă pe Marea Baltică va ajunge către consumatori pentru prima dată.” Primii monopiloţi, structuri de 100 de metri pe care se vor monta turbine de 15 MW, au fost deja instalaţi. Vor fi 78 în total. Fiecare are peste nouă metri în diametru şi cântăreşte până la 1.700 de tone, fiind nevoie de o macara plutitoare specială pentru a-i aşeza la 40 de metri adâncime, pe fundul Mării Baltice.

„În 2026 energia produsă pe Marea Baltică va ajunge către consumatori pentru prima dată”, a declarat CEO-ul Orlen, Ireneusz Fafara. Compania a precizat că proiectul urmăreşte, de asemenea, să maximizeze utilizarea furnizorilor locali pe parcursul ciclului de viaţă de 30 de ani al parcului eolian. Orlen şi Northland Power au semnat un acord de parteneriat pentru Baltic Power în 2021. Anul acesta însemană un mare salt înainte pentru tranziţia Poloniei la energia regenerabilă după ani de planificare.

Tot în februarie, premierul Donald Tusk a anunţat că proiectul unui alt  parc eolian offshore, realizat de compania de energie de stat PGE şi Ørsted din Danemarca, urmează să intre şi el în faza de construcţie. Baltica 2 este o investiţie şi mai mare, care costă aproximativ 7,4 miliarde de euro şi are o capacitate de 1,5 GW, suficientă pentru a alimenta 2,5 milioane de locuinţe, potrivit prezentării oficiale, şi este aşteptat să devină operaţional în prima jumătate a anului 2027.

Până în 2040, Polonia va avea parcuri eoliene cu o capacitate de 18 GW, cât patru centrale nucleare, a declarat premierul. Baltica 2 va fi construită la 40 km de coasta poloneză, va acoperi 190 de kilometri pătraţi, va avea 107 turbine, fiecare cu o capacitate de 14 MW, şi va furniza 5.000 GWh de electricitate anual, sau 3% din producţia actuală de electricitate a ţării, se arată pe site-ul BERD.  Tusk lăudat proiectul ca stabilind noi standarde pentru energia eoliană. Baltica 2, aşa cum este în prezent situaţia în sector, este considerată una dintre cele mai mari ferme eoliene pe mare din Europa. Unii o consideră cea mai mare. „Vorbim despre cele mai mari turbine din lume şi despre viitorul energiei poloneze, deoarece această investiţie uriaşă este doar o parte a unui proiect gigantic în energia poloneză”, a explicat Tusk. „Poloniei nu-i va lipsi energia şi, în consecinţă,  energia va fi mai ieftină.” BERD participă la  Baltica 2 cu un credit de 200 milioane euro.

 

Cărbunele este încă rege, dar în declin. Tranziţia energetică se face cu gaze

Mult timp Polonia, cât a fost guvernată de partidul conservator şi naţionalist PiS, a fost reticentă să investească în proiecte de energie regenerabilă. Însă s-a angajat ca până în 2030 să ajungă să genereze 58% din energie din surse curate. Anul trecut, cărbunele a reprezentat aproape 57% din mixul energetic al acestei economii. Procentul, cel mai mare din Uniunea Europeană, scade de la an la an, însă cărbunele rămâne o problemă, mai ales din cauza importanţei pe care industria mineritului încă o are pentru regiuni întregi şi comunităţi. Sectorul are peste 70.000 de angajaţi. Un investitor străin chiar a propus deschiderea de noi exploatări de cărbune, ultramoderne, care să asigure materia primă pentru sectorul energetic şi industria grea, în agonie din cauza energiei scumpe. Este puţin probabil ca ideea lui să aibă succes. Gazele sunt cele care vor sta la baza tranziţiei energetice.

În noiembrie anul trecut  în Polonia a fost pusă în funcţiune cea mai mare centrală electrică pe gaze din ţară, care va putea furniza suficientă electricitate pentru a acoperi 5% din cererea internă. Facilitatea, PGE Gryfino Dolna Odra, a costat 856 milioane euro şi este prima dintr-o serie de cinci centrale pe gaze de generaţie nouă.

Aceasta a fost descrisă de către operatorul PGE ca fiind una dintre cele mai moderne din Europa, potrivit Notes from Poland. Emisiile de praf şi de dioxid de sulf sunt aproape zero, iar eficienţa nominală a centralei Gryfino depăşeşte 63%, ceea ce înseamnă că aceasta este cu peste 70% mai eficientă decât o centrală veche pe cărbune. Combustibilul este, însă,  unul scump pentru că o bună parte din gazele utilizate în Polonia sunt importate sub formă de gaze naturale lichefiate. PGE insistă pe partea pozitivă. Investiţia „va întări securitatea energetică a Poloniei şi va asigura o sursă stabilă de energie pentru mai mult de 3 milioane de locuinţe“, a spus CEO-ul Dariusz Marzec.

Regenerabilele au avut anul trecut ponderea record de 26% în producţia de energie, faţă de 19% în anul anterior.  Gazele vor juca un rol central în tranziţia energetică, ponderea acestui combustibil în mixul energetic urmând să crească de la 8,5% în 2023 la 15-31% în 2030, potrivit proiecţiilor Institutului Economic Polonez. Seria de cinci centrale pe gaz avută în vedere pentru construire în următorii câţiva ani vor dubla capacitatea de generare de energie prin arderea gazelor. Dintre acestea, în afară de Gryfino, în construcţie sunt unităţile de la Grudziadz şi Ostroleka.

Ultima este într-un stadiu mai avansat. Dar cea cea mai mare şi mai modernă centrală pe gaze va fi construită la Rybnik. Va avea o capacitate de 900 MW (faţă de 700 MW cât este cea a Gryfino) şi va costa 640 milioane euro. La Rybnik, gazele vor înlocui cărbunele. Unele analize arată că această strategie este la limita viabilităţii economice. Polonia trebuie să facă cele mai mari, şi costisitoare, eforturi din regiune pentru a-şi înverzi economia deoarece este singura ţară din regiune care a ieşit din comunism fără o centrală nucleară.

 

Viitorul va fi şi nuclear

Însă există planuri şi în acest sens. Prima centrală nucleară a ţării va fi construită în Lubiatowo-Kopalino, voievodatul Pomerania, de companiile americane Westinghouse şi Bechtel.

Acestea şi-au plasat deja primele comenzi pentru furnizori polonezi, scrie The Warsaw Voice. Westinghouse, aleasă de Polonia ca partener în 2022, apreciază că lucrul împreună cu companiile poloneze va aduce echivalentul a peste 23 milioane euro la PIB-ul Poloniei şi va crea mii de locuri de muncă în timpul construirii centralei nucleare şi în deceniile în care reactoarele vor funcţiona.

Cea mai recentă versiune a programului nuclear polonez, cea din 2020, prevede construirea a două centrale. Prima va avea trei reactoare de tipul Westinghouse AP1000. Reprezentanţii guvernamentali au indicat că primul „beton nuclear“ va fi turnat în 2028, iar contractorii apreciază că vor avea nevoie de şapte ani pentru construirea primei unităţi.

Guvernul polonez a anunţat la începutul anului o investiţie de 14 miliarde euro  pentru dezvoltarea primei centrale nucleare, care ar urma să înceapă să producă energie în 2036. Aceasta va reprezenta la final cea mai mare investiţie din istoria ţării. Faza 2025-2030 este estimată să coste 14 miliarde euro, acestea reprezentând 30% din costurile totale. În fazele ulterioare vor veni şi fonduri americane, odată cu tehnologia. Finanţare de 1,45 miliarde dolari ar putea veni şi din Canada, de unde sunt o parte din furnizori. Pentru a fi grăbit proiectul, în parlament a fost introdus un proiect de simplificare a investiţiilor în sector. Munca de pregătire pentru şantierul de la Lubiatowo-Kopalino a început deja. Anul viitor va fi ales locul pentru construirea celei de-a doua centrale nucleare. Sunt avute în vedere patru regiuni, toate având cândva o industrie a cărbunelui înfloritoare. Pe lângă reactoare tradiţionale, în Polonia există şi planuri pentru instalarea de reactoare nucleare modulare, mici, dar acestea avanseaza mai încet.

 

4.850 de kilometri de linii de înaltă tensiune noi şi acumulatori uriaşi de stocare a energiei

Cu această explozie viitoare de energie se explică de ce operatorul naţional al sistemului de transport de electricitate Polskie Sieci Elektroenergetyczne (PSE) intenţionează să investească 15 miliarde de euro în linii noi de înaltă tensiune până în 2034 şi pentru conectarea viitoarelor reactoare nucleare şi instalaţii eoliene şi solare. Planul prevede construirea a 4.850 de kilometri de linii noi de 400 kV care să lege de reţea printre altele capacitate solară de 45 GW, capacitate eoliană onshore de 19 GW şi capacitate eoliană offshore de 18 GW. Energia nucleară este sigură. Cea verde, dacă vine de la soare sau vânt, depinde de capriciile vremii. De aceea, pentru stabilitatea reţelei de electricitate este nevoie de instalaţii de înmagazinare a energiei. PGE Polska Grupa Energetyczna a semnat în martie un contract cu LG Energy Solution Wroclaw pentru a construi o instalaţie de stocare a energiei electrice în Zarnowiec, Pomerania, cu o capacitate de 262 MW. Valoarea contractului se ridică la 372 milioane euro, iar finalizarea va fi în al doilea trimestru din 2027.

„Ne pregătim să începem construcţia celui mai valoros proiect de stocare a energiei din Polonia şi unul dintre cele mai mari din Europa”, a declarat Dariusz Marzec, Preşedintele Consiliului de Administraţie al PGE Polska Grupa Energetyczna. „În practică, aceasta înseamnă că în doi ani, când seara creşte cererea de energie electrică în Polonia, vom putea transfera energie curată în reţea pentru până la 250 de mii de gospodării.”

Instalaţia de stocare a energiei în baterii din Żarnowiec va fi construită în apropierea celei mai mari centrale electrice cu pompare din Polonia, deţinută de PGE Energia Odnawialna, care va fi responsabilă cu supravegherea implementării acestui proiect. Ca parte a finanţării, Grupul PGE va solicita fonduri din Planul Naţional de Redresare. LG Energy Solution Wroclaw a început producţia de baterii pentru maşini electrice în fabrica poloneză din Biskupice Podgorne în urmă cu 8 ani.

Urmărește Business Magazin

0 seconds of 1 minute, 7 secondsVolume 0%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
00:00
01:07
01:07
 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.

www.zf.ro
Impactul real al tarifelor preşedintelui Trump: La ce preţ ar putea ajunge un iPhone dacă tarifele rămân în picioare? Costurile urcă de până la 10 ori