LIVE: ZF Real Estate by Storia - Cum arată piaţa imobiliară premium din Pipera la început de 2025?

Dragoş Damian, Terapia Cluj: Sunt anti-român sau anti-UE dacă reamintesc că trebuia să avem un „plan B”, păstrând şi accesul la vaccinul Sputnik V?

Autor: Dragos Damian Postat la 06 aprilie 2021 131 afişări

Dragoş Damian, Terapia Cluj: Sunt anti-român sau anti-UE dacă reamintesc că trebuia să avem un „plan B”, păstrând şi accesul la vaccinul Sputnik V?

Opinia de mai jos a aparut in ZF pe 7 septembrie 2020, sub titlul

Este foarte bine ca Romania s-a inscris la 3-5-10-oricate milioane de doze de vaccin din vest, ne dorim cu totii sa apara repede si chiar sa si primim ceea ce am cerut si platit. Dar, sa pastram si un “plan B”, sa pastram accesul la Sputnik V”

Desi o intitulasem initial “In loc sa risipim bani pe echipamente inutile sau defecte, mai bine ne inscriem la 1 milion de doze din Sputnik V”.

Prietenii m-au intrebat de ce vreau sa ma expun scriind astfel de opinii. Ca sa fiu foarte franc m-am bucurat ca opinia a fost deschisa de mai putin de 500 de cititori, pentru ca ma asteptam sa fiu arestat pentru comentarii impotriva intereselor Romaniei, care face tot ce poate sa se ostilizeze cu Rusia, in loc sa avem relatii economice normale.

M-am linistit intre timp pentru ca Agentia Europeana a Medicamentelor EMA a luat documentatia vaccinului Sputnik V in analiza, Ungaria si Italia si-au aratat disponibilitatea sa il produca iar mai recent Germania si-a exprimat interesul de a-l achizitiona.

Desigur, sunt jocuri geo-politice si geo-economice intre “baietii mari”, dar orice tara, din oricare alianta ar face parte, atunci cand are o conducere cu capul pe umeri pastreaza in rezerva un “plan B”, pur si simplu in interesul propriilor cetateni.

In zilele urmatoare EMA si UE vor avea recomandari cu privire la reactiile adverse aparute in urma administrarii vaccinului cu adenovirus modificat. La fel ca  in alte situatii de acest gen, mai mult ca sigur vor exista doar atentionari si restrictii de utilizare, este un vaccin dezvoltat pe baze solide, nu exista motive de panica sau retragere.

Pentru oamenii de afaceri interesati de medicina, specialistii nemti au dat un nume provizoriu acestor reactii adverse, si anume trombocitopenie imuna protrombotica indusa de vaccin (prescurtat VIPIT, https://www.medscape.com/viewarticle/948560_print); ori, daca mecanismul de producere al afectiunii este inteles, va exista si o solutie de remediere.

Romania nu iese sub nici o forma din cuvantul Uniunii Europene, pentru ca daca ar face-o, ni s-ar batea imediat obrazul si ni s-ar reaminti ca suntem fara speranta de corupti. Iar apoi ni s-ar aplica niste sanctiuni economice care la noi ar functiona, pentru ca suntem o tara complet dependenta de uniune, importam consum si exportam forta de munca.

Dar asta nu trebuie sa ne impiedice sa avem niste lideri sclipitori, vizionari, patrioti, care sa inteleaga pe deplin sensul expresiei managementul riscului. In cazul de fata riscul este ca vaccinurile achizitionate prin UE sa nu ajunga la noi, iar managementul acestui risc este sa putem contracta, la nevoie, vaccinul Sputnik V.

Raluca Parvu de la BPI Group vorbea astazi despre salariile brute foarte mari platite unor directori generali. Membrii in consiilile de administratie ale companiilor dispuse sa plateasca astfel de salarii mari va vor confirma ca nu cauta genii care au terminat facultatea cu 10. Principalele calitati cautate in procesul recrutarii unui director general, in nebunia afacerilor din 2021, sunt managementul riscului si dezvoltarea afacerii.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
sputnik,
vaccin,
acces,
plan,
uniunea europeana,
pastrare

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.