Dragoş Dragoteanu, Euroest Invest: Care va fi ''lebăda neagră'' care va sparge bula imobiliară?

Autor: Dragoş Dragoteanu Postat la 08 octombrie 2024 89 afişări

Dragoş Dragoteanu, Euroest Invest: Care va fi ''lebăda neagră'' care va sparge bula imobiliară?

In aproape orice domeniu, un boom are nevoie de un eveniment neprevazut care declanseaza o criza. Nu ştiu ce este în cazul Nordis, care face subiectul unor dezvaluiri. Eu nu-mi permit sa vorbesc despre o firma in care nu sunt implicat, sa judec strategia ei sau sa-mi dau cu parerea despre cine are dreptate. In schimb, pot sa scriu despre riscul pierderii increderii in investitiile imobiliare de pe plan, care pot declansa un adevarat blocaj la nivelul constructiilor noi.

Incep cu un fapt cutremurator... In Romania zilelor noastre, o parte din legile care guverneaza piata imobiliara sunt atat de ''strambe'' incat lasa in continuare loc de interpretari multiple si confera unor profitori de lacune juridice sa incheie tot felul de contracte dubioase, chiar parafate prin notari. De aici, puzderia de dosare aflate pe rol care aglomereaza instantele de judecata si, in consecinta, termenele lungi.  Daca 10% din cazul Nordis este adevarat, atunci da, chiar cred ca suntem intr-un moment de cumpana in domeniul imobiliar si ceva profund merita schimbat.

Din pacate, romanii de buna credinta care investesc in acest domeniu se pot astepta la orice. Pot muri cu dreptatea in mana, cu avans dat, cu case nefinalizate, etc. Se pot trezi in diverse litigii, de nicaieri, dupa ani si ani de zile, uneori neavand nicio vina. Acest lucru s-a intamplat permanent dupa 1990. De atunci au trecut aproape 35 de ani! Cum au fost protejati romanii, ca sa nu mai ajunga in tribunale? Nicicum! Ce au facut parlamentarii de atunci incoace, ca astfel de episoade sa nu se mai repete? Absolut nimic! De ce? Pentru ca, in opinia mea, fie nu le pasa, fie au interese ascunse si influenta pentru a nu se schimba nimic. 

Recent am vazut cum insusi presedintele in functie al Romaniei are probleme juridice cu cateva proprietati. Zeci de mii de romani au avut probleme sau au litigii pe rol in tot felul de spete legate de domeniul imobiliar. Care este sursa acestor conflicte care macina societatea romaneasca? In primul rand, comunismul si abuzurile regimului dictatorial sub care a fost Romania vreme de 45 de ani. In al doilea rand, reglementarile superficiale sau depasite din perioada de tranzitie. Dar, dupa parerea mea, nu putem suporta la nesfarsit aceleasi greseli! 

A venit momentul sa punem punct. A venit momentul ca fiecare lege interpretabila sa fie clarificata. A venit momentul sa copiem modele functionale din tari unde abuzurile si escrocheriile au fost stopate prin legi bune si drepte. Atata timp cat exista legi care permit anomalii si lasa in urma pierderi financiare a mii si mii de romani, tara noastra nu se poate numi un stat stabil legislativ si nu poate garanta proprietatea sub nicio forma.

Acum ceva timp am fost apostrofat dupa ce am scris pe acelasi subiect. M-au sunat si mi-au scris oameni care mi-au spus sa stau deoparte de dezbaterile juridice din domeniu. Unde credeti ca lucrau? Da, ati ghicit, in imobiliare, ca dezvoltatori, promotori sau vanzatori. Chiar si de avocati am fost abordat. Daca legile ar fi clare, nu ar mai avea surse de litigii. Eu stau bine-mersi oricum, dar nu pot sa nu constat reaua credinta a legiuitorilor, care nu vor sa vada sau sa indrepte omisiuni strigatoare la cer in domeniul juridic, legat de imobiliare. 

Legile actuale sunt ispita celor care stiu sa profite de ele si sursa proceselor care ne consuma energia, timpul si banii. Putini profita, multi se chinuie sa-si recapete dreptatea. Oare, chiar nu putem reduce stresul inutil?

Un reportaj ancheta facut recent de Recorder (https://recorder.ro/schema-nordis-masinaria-de-facut-bani-a-celui-mai-puternic-clan-politico-imobiliar/ ) - care se apropie de 1.000.000 de vizualizari! – „zgarie” bula imobiliara actuala. 

Dragos Dragoteanu

Manager Euroest Invest / Fast Parking

CIPS - Certified International Property Specialist

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
imobiliare,
spargere

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.