După ce se cunoaşte că se apropie Crăciunul
Peste 4.000 pomi de Crăciun, aproape 8 tone de cetină de brad sau molid, 5.900 de coroniţe de brad şi 5.500 metri cubi de material lemnos, în valoare totală de peste 1.000.000 de lei, au fost confiscaţi în perioada 15 noiembrie – 7 decembrie.
Ofiţerii Serviciului pentru Protecţia Fondului Forestier şi Piscicol din cadrul I.G.P.R. - Direcţia de Ordine Publică - I.G.P.R. şi poliţiştii cu atribuţiuni în acest domeniu din cadrul inspectoratelor judeţene de poliţie, în colaborare cu specialişti silvici din cadrul Ministerului Mediului şi Pădurilor şi Regiei Naţionale a Pădurilor - Romsilva, au acţionat pe linia prevenirii şi combaterii delictelor silvice, pe drumurile forestiere şi publice, în zonele împădurite cu răşinoase şi în pieţe, târguri, oboare sau alte locuri de comercializare, în perioada 15 noiembrie - 7 decembrie a.c..
Astfel, în urma acţiunilor pentru combaterea activităţilor ilegale din acest domeniu, au fost constatate 352 de infracţiuni la Legea nr.46/2008 - Codul Silvic şi aplicate 1.856 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de aproximativ 2.180.000 de lei.
De asemenea, au fost luate măsuri complementare de confiscare a 5.549 metri cubi de material lemnos, în valoare de 866.980 de lei, a 4.188 pomi de Crăciun, în valoare de 192.212 de lei, a 7.706 kg cetină de brad/molid, în valoare de 11.413 de lei şi a 5.990 de coroniţe de brad, în valoare de 3.110 de lei, majoritatea pentru ca nu aveau documente de provenienta sau transport ori nu aveau dispozitive de marcare sau sigilii crotaliu.
Acţiunile vor continua şi în perioada următoare, sub directa coordonare a Direcţiei de Ordine Publică - Serviciul pentru Protecţia Fondului Forestier şi Piscicol din cadrul I.G.P.R..
POLIŢIA ROMÂNĂ VĂ REAMINTEŞTE:
Comercializarea brazilor de iarnă presupune respectarea condiţiilor de legalitate. Astfel, locurile de comercializare sunt supuse autorizării, sub sancţiune contravenţională. Pentru un cumpărător, primul semn de ilegalitate ar putea fi prezenţa vânzătorului la colţul străzii, în faţa imobilului unde locuieşte, sau în alte asemenea locuri.
Bradul de Crăciun, comercializat prin structurile abilitate silvice, are ataşat sigiliul crotaliu. Lipsa acestui element este un semn de ilegalitate, iar cumpărarea unui asemenea produs ne face oarecum părtaşi la fapta contravenţională ori de natură penală a comerciantului.
Transportul materialelor lemnoase de orice fel, deci şi al brăduţilor, se poate face numai dacă există acte de provenienţă.
Fapta de tăiere fără drept de puieţi (brazi de Crăciun), în funcţie de paguba produsă, calculată în regim silvic, poate constitui fie infracţiune, fie contravenţie, iar făptaşii devin distrugători ai mediului chiar în preajma Crăciunului.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro