Duty-free-urile cresc nivelul contrabandei cu ţigări
În septembrie, nivelul comerţului ilicit cu ţigarete a crescut până la 14,2%, faţă de 12,9% în iulie şi 13% în ianuarie 2012, conform ultimului studiu al companiei Novel Research.
"În septembrie, spaţiile duty-free confirmă trendul ascendent din ultimele luni şi devin principala sursă pentru comerţul ilicit cu ţigarete, ajungând la 26,7% (comparativ cu 23,2% în iulie). Scăderea semnificativă a vânzărilor de produse provenite din Serbia, până la 23,4% (faţă de 32% în luna iulie), vine pe fondul creşterii comeţului ilicit cu ţigarete din duty-free, ambele surse afectând în special regiunile de Vest. Rămân relativ constante ponderea produselor cu timbru de Moldova (26,2% faţă de 22,4% în iulie) şi ponderea celor provenite din Ucraina (19,3% în septembrie, comparativ cu 17,7% în iulie)", spune Marian Marcu, directorul companiei Novel Research.
"Cresterea traficului ilicit pe frontierele de Nord Est si a traficului cu produse tip duty-free provenite din Grecia, via Bulgaria arata ca este nevoie de intensificarea eforturilor concertate ale institutiilor competente in combaterea contrabandei, in aceste zone vulnerabile. In acest context, este important de precizat ca, in urma disponibilizarilor si a posturilor blocate, Vama si Politia de Frontiera se confrunta cu serioase deficiente de personal operativ. Vorbim despre realitati care ne ingrijoreaza si care pot pune sub semnul intrebarii eficienta operatiunilor", a declarat Gilda Lazar, director corporate affairs & communications, JTI Romania, Moldova si Bulgaria.
"Chiar si in conditiile cresterii contrabandei cu tigarete in septembrie cu 1,3 puncte procentuale, media lunara a pietei negre in acest an se situeaza la circa 13,4%, incadrandu-se in nivelul relativ constant inregistrat incepand din ianuarie 2012. Cu toate acestea, trebuie sa tinem cont ca, in urma cu un an, in luna septembrie 2011, comertul ilicit cu tigarete se situa la 11,8%. Companiile de tutun vireaza lunar catre stat peste 200 de milioane de euro insemnand accize si TVA, drept urmare orice punct procentual recuperat de piata legala din contrabanda reprezinta un castig substantial pentru buget", a precizat Adrian Popa, director corporate & regulatory affairs, BAT Romania.
"Potrivit unui studiu realizat de KPMG anual, in statele membre ale Uniunii Europene, inclusiv in Romania, comertul ilicit cu tigarete se situa, in 2011, in Uniunea Europeana, la 10,4% din piata totala. Nivelul contrabandei poate fi in continuare redus numai prin continuarea eforturilor autoritatilor, sustinute si prin parteneriate cu producatorii", a declarat Sorana Mantho, director corporate affairs, Philip Morris Romania si Bulgaria.
Industria tutunului este unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul de stat al Romaniei. Accizele platite in 2011 de cele trei mari companii producatoare de tigarete, fara TVA si impozit pe profit, au reprezentat aproximativ 9% in totalul veniturilor bugetare. Cele trei companii au contribuit la bugetul general consolidat, in anul 2011, cu circa 2,75 miliarde de euro, reprezentand accize si TVA.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro