EDUCATIE: O idee de 100 si ceva de dolari cu un potential de milioane

Postat la 20 martie 2007 1 afişăre

Vizita celui care a inventat laptopul de 100 de dolari a impartit oficialitatile romane in doua tabere. Din cele doua Romanii, una urbana, in dezvoltare si una saraca si rurala, are vreuna nevoie de acest instrument de educatie?

Vizita celui care a inventat laptopul de 100 de dolari a impartit oficialitatile romane in doua tabere. Din cele doua Romanii, una urbana, in dezvoltare si una saraca si rurala, are vreuna nevoie de acest instrument de educatie? 

 

Din geanta eleganta din piele de vitel, Nicholas Negroponte (64 de ani) scoate jucaria sa verde cu alb, rodul ideii lui de acum trei ani ca un laptop poate costa doar 100 de dolari. Nu scapa vreun prilej de a o prezenta curiosilor si nu intrerupe discutia pentru demonstratie. Apasa doar butonul de pornire, "pentru a fi gata functional cand terminam de vorbit".

 

Unul din curiosi a fost premierul roman Calin Popescu-Tariceanu, care l-a invitat pe expertul american la Palatul Victoria, pentru a dezbate ideea unui proiect prin care tuturor copiilor din Romania le-ar putea fi acordate gratuit laptopuri, prin proiectul global One Laptop Per Child (OLPC). "Ma gandesc la acesti copii, carora un laptop le va deschide un alt univers si le va oferi sansa sa isi depaseasca starea in care se afla din cauza lipsei accesului la educatie, cum sunt convins ca toti si-o doresc, in primul rand parintii", declara Tariceanu la finalul intalnirii de saptamana trecuta.

 

Dar tocmai acest univers pe care laptopul lui Negroponte ar trebui sa il deschida este subiectul unei controverse: ar trebui Romania sa accepte includerea in program si sa suporte cheltuielile? Premierul a dispus formarea unei echipe la nivelul Guvernului, care sa analizeze propunerea. Intre timp, comisia pentru invatamant din cadrul Parlamentului a respins deja proiectul, cerand mai multe informatii. Nivelul cheltuielilor nu este deocamdata foarte clar; Tariceanu si Negroponte au convenit ca trebuie sa analizeze mai departe lucrurile, dar la iesirea din sala fiecare avea propria idee despre ele. Calin Popescu-Tariceanu a prezentat un scenariu in care laptopul ar costa 150 de dolari. Nicholas Negroponte insa a declarat intr-un interviu acordat BUSINESS Magazin ca "tocmai am dublat puterea procesorului si tot restul, asa ca acum pretul este mai degraba 165 de dolari. Fluctueaza. Dar are nevoie de 30 centi sa ajunga aici".

 

In afara costului de transport din Taiwan, locul unde se afla fabrica producatoare, pana in Romania, intervin costurile pentru distributia catre copii, cele pentru adaptarea software, servere si centre de service. In total, Negroponte spune ca nivelul costului final pentru fiecare unitate ajunsa la un copil roman ar fi de 200 de dolari. Ceea ce ar ridica costul programului la 240 mil. dolari, aproximativ 3% din bugetul alocat anul acesta Ministerului Educatiei si Cercetarii. In termenii dezbatuti, au fost luati in calcul cei 1,2 mil. copii din invatamantul preuniversitar, cu rezerva partii romane de a suporta costurile doar pentru copiii pana in clasa a opta.

 

OLPC este o organizatie non-profit, iar conceptul din care a fost nascuta este si mai atragator atunci cand este enuntat de venerabilul Negroponte, pana anul trecut profesor si chairman in cadrul Massachusetts Institute of Technology. "Nu stiu nimic despre scolile din Romania, dar oriunde in lume, scolile sunt foarte plictisitoare, iar cei mai multi elevi sunt fie nemultumiti, fie incompatibili cu memorizarea si lucrurile pe care copiii trebuie sa le scrie", este premisa lui Negroponte. El spune ca acest laptop sau oricare altul care ar putea sa fie distribuit tuturor copiilor din lume ar duce la un fel de revolutie, la cresterea rolului copiilor in societate. "Uneori, facand lucruri ca scrierea de programe sau inventarul magazinului parintilor necunoscatori - chestiuni care par marunte -, copiii devin intermediarul comunicatiilor cu restul lumii". Americanul crede insa ca efectul cel mai puternic l-ar avea in tarile subdezvoltate, unde parintii sunt analfabeti.

 

Pentru Romania, proiectul ar trebui sa fie luat in calcul pentru componenta educativa, pentru faptul ca acei copii ar avea "scoala intr-o cutie", cum ii place lui Negroponte sa vada laptopul. Altii vad insa in proiect o platforma care ar necesita costuri suplimentare inutile, din cauza componentelor care asigura doar un minim de putere de calcul. "Dispozitivul foloseste denumirea de laptop doar pentru a aduce aminte de calculatorul portabil, dar singura lor trasatura comuna e ca ambele se pot tine pe genunchi. E un dispozitiv de calcul la nivelul de acum 10 ani", spune Varujan Pambuccian, presedintele Comisiei de IT&C din Camera Deputatilor. Tot el adauga ca pentru a face compatibile programele de e-learning ar trebui adaugate cheltuieli suplimentare insemnate. "Obiectul le va crea doar frustrare copiilor care au mai vazut la viata lor cum arata un calculator", conchide Pambuccian.

 

Productia calculatorului numit generic "de 100 de dolari" ar trebui sa inceapa doar dupa 15 septembrie in Taiwan, la fabrica Quanta Computer, cel mai mare producator mondial de calculatoare portabile care asambleaza echipamente vandute apoi sub sigla unor marci cunoscute. Intr-o prima faza, primele livrari s-ar face catre tari sarace din Africa si America de Sud. India a respins recent proiectul, dupa ce initial il adoptase, Negroponte punand refuzul pe seama intereselor comerciale ale producatorilor de software proprietar si ale producatorului de procesoare Intel, pentru ca produsul de 100 de dolari foloseste cipuri AMD. Programul foloseste cateva principii de la care Negroponte spune ca nu se va abate. Unul dintre ele este ca "nu e un laptop pe clasa, un laptop pe scoala, e un laptop pe fiecare copil. Si asta e foarte important, pentru ca unele guverne vor sa economiseasca bani". Ceea ce duce din nou la o contradictie cu intelegerea pe care o are premierul Tariceanu asupra programului. "Trebuie sa facem o evaluare clara asupra categoriilor de copii, sau mai degraba de familii care nu au posibilitati de acces la a cumpara un laptop sau un calculator", declara premierul dupa intalnire.

 

Cu acest scop a fost gandit proiectul derulat de doi ani in Romania sub numele de "euro 200", prin care au fost distribuite tichete de reducere cu aceasta valoare la achizitia de calculatoare. Alegerea modelului potrivit de calculator si a producatorului este lasata la latitudinea cumparatorilor. Cele mai ieftine versiuni de notebook-uri disponibile in magazinele din Romania nu coboara totusi sub 600 de dolari.

 

Pentru a ajunge la un cost de 165 de dolari, in cazul laptopului lui Negroponte au fost necesare si cateva compromisuri. Componentele il fac asemanator primelor modele de PC-uri. Si Negroponte isi aduce aminte de ele, pentru ca este unul dintre vizionarii inceputurilor, unul dintre cei care foloseau Internetul "in niste vremuri cand ii cunosteam personal pe toti cei care navigau pe Internet". Calculatorul este lipsit de hard disk, unitatea de stocare fiind reprezentata de o memorie de tip flash de 512 MB. Lipseste si unitatea optica CD, DVD sau discheta, iar ecranul masoara doar jumatate dintr-unul obisnuit. Computerul are o interfata prietenoasa, are o camera video incorporata, recunoaste automat alte calculatoare de acest fel aflate in raza de actiune a antenei si toti utilizatorii apar pe ecran in culori diferite. Printr-un program se poate compune muzica "amestecand" mai multe instrumente, iar ecranul se rabateaza la 180 de grade, ca in cazul unui tablet PC. Antena cu care se conecteaza wireless la Internet nu a gasit insa vreun hotspot in sediul Guvernului, pentru demonstratie.

 

Si Negroponte mai are vreme doar pana la toamna sa puna la punct intalniri cu sefi de state si de guverne, pentru a-i convinge ca viziunea sa merita sa fie impartasita. O va face folosind laptopul sau, despre care spune ca "nu se poate baza pe el" - un model obisnuit, care l-a costat 2.000 de dolari.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/educatie-o-idee-de-100-si-ceva-de-dolari-cu-un-potential-de-milioane-1008542
1008542
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.