Electrica încă se gândeşte dacă mai face parcuri eoliene de 100 mil. euro, din cauza legislaţiei

Autor: Carol Dan Postat la 20 decembrie 2013 102 afişări

Compania Electrica SA, care a anunţat în urmă cu trei ani că vrea să producă energie în parcuri eoliene, reevaluează oportunitatea acestei investiţii, care ar putea ajunge la 100 milioane de euro, în contextul reducerii sprijinului acordat de stat energiei regenerabile.

"Reevalăm aceste proiecte, după ce sprijinul acordat de stat a fost diminuat", a declarat vineri agenţiei MEDIAFAX directorul general al Electrica SA, Ioan Roşca.

Compania are în plan construcţia a două parcuri fotovoltaice, fiecare cu o putere instalată de 45 MW, în Frumuşiţa, judeţul Galaţi, şi Chirnogeni, judeţul Constanţa. Cele două proiecte totalizează o investiţie de aproximativ 100 milioane de euro.

Prin construcţia celor două parcuri eoliene Electrica SA ar deveni o companie energetică integrată, cu operaţiuni de producţie, distribuţie şi furnizare a electricităţii.

Compania este deţinută de stat, prin Departamentul pentru Energie, şi urmează să fie privatizată în 2014.

Guvernul sprijină producţia de energie din surse regenerabile prin acordarea de certificate verzi. Fiecare producător primeşte gratuit de la Transelectrica un anumit număr de certificate verzi pentru energia pe care o produce şi o livrează în reţea.

Mai departe, producătorii vând aceste certificate verzi către furnizori, care sunt obligaţi prin lege să le cumpere, scopul fiind ca o anumită parte din consumul final de energie să fie asigurată de sursele regenerabile. Furnizorii îşi recuperează costurile cu achiziţia certificatelor verzi prin includerea în tarife a acestor cheltuieli.

Guvernul a decis recent că producătorii de energie eoliană vor primi, în perioada 2014-2017, doar 1,5 certificate verzi pentru fiecare MWh de energie livrat consumatorilor, iar după 2018 vor beneficia de 1,25 de certificate verzi.

În prezent, centralele eoliene primesc 2 certificate verzi.

Reducerea numărului de certificate verzi a fost anunţată şi pentru parcurile fotovoltaice şi microhidrocentrale.

Pe lângă scăderea numărului de certificate verzi, Guvernul a hotărât să amâne de la 1 iulie acordarea unei părţi din certificatele verzi către investitorii în microhidrocentrale, centrale eoliene şi fotovoltaice, măsura urmând să fie valabilă până în martie 2017 pentru centralele hidro şi solare, şi până în 2018 pentru centralele eoliene.

În România se află în funcţiune centrale eoliene de 2.500 MW, reprezentând peste 10% din capacitatea de producţie a energiei electrice.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ELECTRICA,
PARCURI EOLIENE,
/actualitate/electrica-inca-se-gandeste-daca-mai-face-parcuri-eoliene-de-100-mil-euro-din-cauza-legislatiei-11802075
11802075
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.