LIVE: ZF Real Estate by Storia - Cum arată piaţa imobiliară premium din Pipera la început de 2025?

Endava a încheiat un parteneriat cu Institutul de Cercetare al Universităţii din Bucureşti şi introduce tehnologia bazată pe AI în domeniul arheologiei. „Combinăm expertiza tehnologică modernă cu înţelegerea trecutului, pentru a aduce noi perspective şi metode inovatoare în arheologie”

Autor: Alexandra Cepăreanu Postat la 28 august 2024 30 afişări

Endava a încheiat un parteneriat cu Institutul de Cercetare al Universităţii din Bucureşti şi introduce tehnologia bazată pe AI în domeniul arheologiei. „Combinăm expertiza tehnologică modernă cu înţelegerea trecutului, pentru a aduce noi perspective şi metode inovatoare în arheologie”

Compania britanică Endava (NYSE ‘DAVA’), furnizor global de servicii de transformare digitală, a încheiat recent un parteneriat cu Institutul de Cercetare al Universităţii din Bucureşti (ICUB) în urma căruia introduce tehnologia bazată pe inteligenţa artificială (AI) în domeniul arheologiei, au transmis reprezentanţii Endava printr-un comunicat. Colaborarea a fost prezentată în cadrul Şcolii de Vară „De la Robotică la Arheologie: Şcoala de Vară Experimentală, Inovativă, şi Exploratorie”, unde elevi de la Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr” au utilizat tehnologia AI şi au putut testa cum aceasta îmbunătăţeşte semnificativ cercetarea arheologică.

Colaborarea vizează dezvoltarea unor soluţii noi, care să revoluţioneze domeniul arheologiei şi să ofere cercetătorilor metode inovatoare de interpretare a siturilor arheologice cu precizie şi eficienţă, potrivit sursei citate. Prin integrarea tehnologiilor avansate precum dronele, inteligenţa artificială, viziunea computerizată şi robotică, arheologii pot să realizeze mai uşor sondaje neinvazive, să creeze hărţi 3D detaliate şi să automatizeze sarcinile care necesită mult timp. Pe lângă creşterea eficienţei, această colaborare deschide noi oportunităţi pentru explorare şi analiză.

„Pentru Endava, colaborarea cu Institutul de Cercetare al Universităţii din Bucureşti şi Colegiul Naţional Gheorghe Lazăr este o investiţie în viitor şi inovaţie realizată prin educaţie. A fost foarte interesant să lucrăm cu aceşti tineri şi, datorită expertizei colegilor mei şi a echipei de la Gheorghe Lazăr, sunt convins că se vor dezvolta noi oportunităţi şi perspective”, a spus Adrian Buturugă, Principal Development Consultant Endava.

În cadrul Şcolii de Vară, studenţii au învăţat să utilizeze vehiculele aeriene fără pilot (UAV-uri) şi Total Station (TS)  pentru realizarea hărţilor şi a analizei fotografice, căutând bridge-uri conceptuale care facilitează integrarea roboticii, AI-ului şi dronelor pentru a cartografia situl arheologic Sultana. Tehnicile prezentate au inclus crearea de modele 3D şi colectarea de date geo-spaţiale, potrivit reprezentanţilor Endava.

„(...) la Sultana (judeţul Călăraşi), un sit eneolitic de 6.000 de ani, continuăm să dezvăluim poveştile ascunse ale omenirii printr-un program de cercetare interdisciplinară româno-german, început în 2021. Ca arheolog, aştept cu nerăbdare să colaborăm cu aceşti tineri specializaţi în robotică, creând punţi între generaţii, combinând expertiza tehnologică modernă cu înţelegerea profundă a trecutului, pentru a aduce noi perspective şi metode inovatoare în arheologie”, a spus Dr. Cătălin Alexandru Lazăr, Platforma ArchaeoSciences (ASp), Institutul de Cercetare al Universităţii din Bucureşti (ICUB).

Folosind aceeaşi tehnologie, elevii au participat şi la sondaje terestre fără a recurge la metode invazive (electrice, geo-magnetice,GPR) pentru a detecta structuri arheologice îngropate fără săpături invazive. În acelaşi timp, au fost implicaţi în scanarea şi analiza artefactelor şi ecofactelor cu ajutorul AI-ului şi al roboţilor în laborator, arată sursa citată.

„Inovaţia în tehnologia auto, cum ar fi utilizarea senzorilor avansaţi, a sistemelor bazate pe inteligenţă artificială şi a navigaţiei autonome, are un potenţial major pentru aplicaţiile în arheologie. Aşa cum vehiculele autonome se bazează pe cartografierea mediului şi pe AI pentru a lua decizii în timp real, aceste tehnologii pot fi utilizate pentru scanarea şi analizarea siturilor      arheologice. Integrând modelarea 3D, colectarea de date geo-spaţiale şi de prospecţiuni non-invazive — într-un mod similar cu tehnicile LiDAR şi îmbinarea senzorilor din domeniul auto — avem capacitatea de a descoperi şi înţelege cu o precizie remarcabilă structuri şi artefacte îngropate, fără a recurge la metode invazive”, a spus Ovidiu-Anton Porumb, Senior Industry Advisor, Automotive Endava.

Un alt subiect dezbătut a fost „Automatizarea proceselor arheologice îndelungate cu ajutorul roboţilor”. Discuţiile s-au axat pe dezvoltarea şi programarea roboţilor pentru a automatiza sarcini repetitive şi consumatoare de timp în arheologie, precum desenul, fotografierea, descrierea, analizele preliminare, dar şi curăţarea, restaurarea, ambalarea şi conservarea artefactelor.

ICUB este în căutare de finanţări locale şi europene pentru a avansa aceste proiecte inovatoare către faza de testare a conceptului, au mai transmis reprezentanţii Institutului.

Compania britanică de software Endava a închis anul 2023 cu afaceri de 1,351 mld. lei (272 mil. euro), în creştere cu 4% faţă de anul precedent, conform informaţiilor publicate pe site-ul Ministerului de Finanţe.

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
endava,
cercetare,
tehnologie,
parteneriat,
expertiza

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.