Europa revine la viaţă: Care este pulsul în cele mai mari capitale europene şi cum sunt aşteptaţi turiştii

Autor: Alex Ciutacu Postat la 15 iunie 2020 341 afişări

Europa revine la viaţă: Care este pulsul în cele mai mari capitale europene şi cum sunt aşteptaţi turiştii

Unul dintre cele mai importante momente prin care trece Europa în drumul de întoarcere către normalitate vine în zilele de 15 şi 16 iunie, când nouă ţări îşi redeschid graniţele pentru turişti din alte ţări ale Uniunii Europene. Printre acestea se numără Germania, Franţa, Grecia, Belgia, Elveţia şi Olanda.

Ele se alătură celorlalte ţări europene care au deschis parţial graniţele, potrivit FT. Spre exemplu, Portugalia primeşte turişti din majoritatea ţărilor UE, însă nu din Spania, în timp ce anumite ţări sunt închise total, precum Malta.

Deschiderea graniţelor UE pentru cetăţenii din Marea Britanie este încă aşteptată, însă reprezentanţii blocului european au declarat săptămâna trecută că speră ca ţările membre să-şi deschidă graniţele către restul lumii începând cu data de 1 iulie.

Terasele inundă trotuarele Parisului

Parisul a reveni la viaţă de când a început relaxarea restricţiilor în urmă cu o lună. Blocajele din tradic au revenit, magazinele au început să de deschidă, iar cafenelele şi terasele s-au aglomerat. Cu toate acestea, FT relatează că freamătul capitalei franceze dinainte de pandemie nu se compară cu atmosfera actuală, întrucât este „prea uşor să găseşti un scaun liber” în locurile aglomerate în mod obişnuit.

Deşi Parisul s-a deschis, turiştii încă lipsesc. Franţa plănuieşte să-şi redeschidă graniţele pentru ţările vecine luni şi vrea să permită accesul cetăţenilor din spaţiul Schengen de la data de 1 iulie.

Lipsa turiştilor se simte, întrucât autobuzele care se înghesuie de obicei pe străzile oraşului lipsesc, iar unele magazine sunt închise încă. Ospătarii din cafenele, cunoscuţi pentru atitudinea lor „obraznică” se comportă „neobişnuit de frumos”, relatează FT.

Într-un an obişnuit, Parisul are circa 50 de milioane de vizitatori, în timp ce Franţa are în total 89 de milioane de turişti, ceea ce o transformă în principala destinaţie turistică a lumii. Pentru a încuraja activitatea din sector, guvernul a făcut apel la patriotism şi i-a încurajat pe francezi să îşi facă vacanţa în ţară în 2020.

Apelul guvernului nu s-a concretizat încă în rezervări, în contextul în care informaţiile legate de momentul exact în care vor fi deschise graniţele sunt neclare, a explicat Didier Arino, care conduce compania de consultanţă în turism Protourisme.

„Hotelurile din Paris sunt rezervate doar la 25% din capacitate pentru iulie şi august, în comparaţie cu un nivel obişnuit de 70% în vară. Cererea este foarte redusă”, a spus el.

Cei care cheltuie cel mai mult în Paris sunt americanii, chinezii şi ruşii, iar absenţa acestora pentru vara anului 2020 va afecta atât hotelurile, cât şi furnizorii bunurilor de lux, precum Louis Vuitton. Niciunul dintre cele 11 hoteluri aşa-numite palat din Paris nu s-au redeschis încă, iar foarte puţine dintre ele acceptă rezervări pentru luna august. Printre acestea se numără Ritz, Bristol şi Four Seasons.

Primarul Anne Hidalgo le-a permis cafenelelor, restaurantelor şi barurilor să întindă terasele pe zone mai întinse de trotuar şi a implementat un sistem de străzi pietonale. Mai mult, primăria a decis să extindă pistele de biciclete pentru ca turiştii să poată vizita oraşul pe două roţi.

Grecia se deschide pentru 29 de ţări

Atena îşi aşteaptă turiştii ca pe o gură de aer proaspăt din punct de vedere economic. Locuri care ar fi beneficiat de 5.000 de vizitatori pe zi sunt astăzi pustii încă, în contextul în care croazierele au fost anulate, iar în aeroport sunt prea puţine zboruri.

Grecia se deschide luni oficial pentru turişti din 29 de ţări, inclusiv pentru vecinii balcanici, majoritatea statelor UE, Australia, Noua Zeelandă şi China.

Autorităţile vor efectua teste în mod aleatoriu în aeroportul din Atena şi la punctele de frontieră, iar cei care sunt testaţi pozitiv vor fi ţinuţi în carantină pentru 14 zile, pe cheltuiala statului grec.

Zborurile internaţionale directe către insulele greceşti vor începe de la data de 1 iulie, când Grecia plănuieşte să deschidă graniţele şi pentru vizitatori din celelalte ţări, inclusiv SUA şi Marea Britanie.

Măsurile de distanţare socială sunt deja implementate la siturile turistice, cu mesaje care încurajează turiştii să menţină distanţa. În anumite locuri sunt instalate şi panouri de plexiglas.

În acelaşi timp, districtul de shopping şi restaurante Plaka aşteaptă ca următoarele săptămâni să aducă turişti, pentru ca afacerile locale să nu se închidă. Cafenelele sunt aproape goale, iar majoritatea magazinelor care vând articole de îmbrăcăminte şi produse de specialitate nu sunt deschise, la mai mult de trei săptămâni după ce autorităţile au eliminat restricţiile pentru retaileri.

Proprietarii de cafenele speră să supravieţuiască ajutaţi de decizia guvernului de a elimina TVA-ul pe cafea şi băuturi răcoritoare luna aceasta pentru a ajuta businessurile.

Vara 2020 ar putea fi pierdută pentru Madrid

Guvernul spaniol încearcă în mod disperat să găsească soluţii pentru a impulsiona activitatea de turism, în contextul în care sectorul turistic reprezintă peste 12% din PIB-ul Spaniei – ţară care s-a confruntat cu unele dintre cele mai stricte restricţii şi care deschide graniţele la 1 iulie pentru cetăţenii din UE şi din Marea Britanie.

Cu toate acestea, există un proiect pilot care permite ca aproape 11.000 de turişti germani să ajungă în Insulele Baleare chiar de astăzi. Turiştilor li se verifică temperatura la sosire şi li se păstrează datele de contact în cazul unor evoluţii ulterioare.

În timp ce operatorii de turism din Spania caută modalităţi de a salva sezonul, mulţi proprietari de businessuri din Madrid acceptă ideea că vara anului 2020 este pierdută. Din cauza valului de căldură, Madridul este aproape gol în luna august.

Pentru sectorul turistic din Spania este mai important ca ţara să evite un nou val în toamnă.

„Restaurantele, muzeele, spectacolele – turismul în Madrid implică spaţii închise, iar oamenii sunt speriaţi de această perspectivă. Poate turismul va începe să-şi revină în septembrie, dar dacă reapare Covid-ul odată cu frigul, ne-ar putea afecta în continuare”, a explicat Veronica Garcia Castelo, care conduce hotelul de cinci stele Heritage Madrid Hotel, din vecinătăţile capitalei.

Cele trei hoteluri pe care le controlează familia Castelo se vor redeschide abia în septembrie, întrucât 90% dintre oaspeţi vin în mod obişnuit din alte ţări, iar două treimi dintre aceştia provin din Europa.

Asociaţia hotelierilor din Madrid AEHM se aşteaptă ca doar 62 dintre cele 320 de hotele partenere să se redeschidă până la finalul lunii iunie, cu un total de 83 până la finalul lunii iulie.

Cântăreţii ambulanţi şi mimii se întorc pe străzile Romei

Un drum pe lângă Colosseum într-o zi obişnuită presupune evitarea grupurilor de turişti şi a artiştilor aflaţi pe străzile oraşului, însă luna aceasta capitala Italiei este încă goală.

Cântăreţii ambulanţi, mimii şi artiştii încep să reapară pe străzile din jurul Colosseumului, însă ritmul în care reporneşte sectorul turistic este unul redus.

În timp ce Italia a fost una dintre cele mai afectate ţări de pandemia de Covid-19, guvernul de la Roma a decis să fie printre primele din UE care anunţă redeschiderea graniţelor, într-o încercare de a salva parţial sezonul de vară pentru hoteluri, restaurante şi alte businessuri care depind de valurile de turişti.

Reporterii FT s-au întâlnit în Roma în principal cu italieni din diferite regiuni ale ţării care au mers să viziteze situri turistice inundate de turişti în mod obşinuit, precum Vaticanul sau Fontana di Trevi.

În rest, majoritatea atracţiilor turistice rămân goale momentan, iar cozile din jurul Colosseumului lipsesc cu desăvârşire, la fel ca grupurile mari de turişti care fac poze sau selfieuri în tot oraşul.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
turisti,
paris,
europa,
inundatie,
revenire,
roma,
libertate

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.