Euroslovenia
La aniversarea a cinci ani de la introducerea in circulatie a monedei unice europene, Slovenia devine prima tara din fostul bloc socialist care adopta euro si a 13-a tara a zonei euro.
La aniversarea a cinci ani de la introducerea in circulatie a monedei unice europene, Slovenia devine prima tara din fostul bloc socialist care adopta euro si a 13-a tara a zonei euro. Slovenia este una din economiile "noii Europe" care s-au comportat cel mai bine dupa aderarea la UE, cu un PIB pe cap de locuitor de 19.600 de euro, o inflatie de 2,5% si o crestere economica preconizata pentru 2007 in jur de 5%.
In afara de Slovenia insa, prea multe povesti de succes in privinta criteriilor de la Maastricht pentru adoptarea euro nu sunt in randul fostelor tari socialiste, unele din ele aflandu-se abia in stadiul aprobarii calendarului de aderare la zona euro (cazul Poloniei), altele (cazul Cehiei) contestand de-a dreptul criteriile, considerandu-le depasite. In ceea ce priveste Romania, aceasta urmeaza sa prezinte Bruxellesului un calendar de convergenta care sa permita trecerea la moneda unica in perioada 2012-2014. Conform criteriilor de la Maastricht, stabilite in 1991, o tara care adopta moneda unica trebuie sa aiba un deficit bugetar sub 3% din PIB, o datorie publica de cel mult 60% din PIB, iar inflatia trebuie sa fie cu cel mult 1,5% mai mare fata de media celor mai performante trei economii din UE.