LIVE: ZF Real Estate by Storia - Cum arată piaţa imobiliară premium din Pipera la început de 2025?

EXCLUSIV/ Gândurile lui Cristoiu. Premierul Marcel Ciolacu: România riscă suspendarea fondurilor europene. Guvernul pregăteşte trei pachete de măsuri. Este posibil să negociem la Bruxelles creşterea deficitului bugetar

Autor: Gabriela Antoniu Postat la 08 august 2023 61 afişări

Premierul Marcel Ciolacu afirmă că România riscă pierderea fondurilor europene, dobânzi mai mari la împrumuturi şi chiar instabilitate politică dacă nu va reduce excepţiile din Codul Fiscal, concomitent cu o reformă administrativă.

„Dacă în acest moment nu se face o reformă administrativă, în paralel cu o reformă de reducere a unor excepţii fiscale din Codul fiscal – toate excepţiile însumează în jur de 75 de miliarde de lei- (...) România va ajunge la un deficit mai mare decât cel de anul trecut, mai mare de 6,2% din PIB. Ce va însemna acest lucru? Automat va duce la blocarea fondurilor europene, va duce la costuri de împrumut mult mai mari pentru acoperirea deficitului şi, cum e şi normal, duce mult mai devreme de alegeri din 2024 la instabilitate politică”, a declarat în exclusivitate Marcel Ciolacu luni seară, la emisiunea Gândurile lui Cristoiu, de la Aleph News, în primul interviu acordat presei de preluare a postului de premier.

Marcel Ciolacu spune că vor fi trei pachete de măsuri, iar principalele două vor fi adoptate concomitent de Guvern printr-o ordonanţă de urgenţă, până la sfârşitul acestei luni.

„Sunt trei pachete de măsuri. O să fie şi un pachet referitor la combaterea evaziunii fiscale. Primul este o reformă a administraţiei bugetare. Astăzi am stat cu dl. ministru al finanţelor şi cu dl. preşedinte Nicolae Ciucă şi am hotărât un lucru foarte important: reformele încep imediat după ce va fi dată ordonanţă de urgenţă. Termenele de implementare vor fi până în 2024. Ordonanţa va fi dată cel târziu până la sfârşitul acestei luni. Avem un calendar stabilit. Astăzi am avut ultima discuţie politică, vom comunica şi în partide. Până la sfârşitul acestei luni, cele două pachete principale de măsuri vor fi date concomitent. (…) 99% din măsurile în ceea ce priveşte reforma administrativă, cât şi cele care ţin de echitatea fiscală se vor da concomitent astfel încât lumea să poată compara. Cu cât scădem din cheltuieli, cu atât venim şi la venituri. Unele se aplică de anul acesta, unele se vor aplica în cursul anului 2024. (…) La fel şi scoaterea anumitor excepţii”, a explicat premierul.

Marcel Ciolacu va discuta şi cu preşedintele Iohannis înainte ca ordonanţa să intre în Guvern pentru aprobare.

„Nu am avut o discuţie cu preşedintele României, dar vă spun că voi avea. Nu consider că aş avea nevoie de o intervenţie a sa, dar sunt ferm convins că după ce am închis toate aceste discuţii şi avem actul normativ şi principiile foarte clare voi avea o discuţie cu preşedintele României înainte de a intra în şedinţa Guvernului la aprobare. E şi normal să fac acest lucru”.

Aflată în procedura de deficit excesiv din 2020, România şi-a asumat un deficit bugetar de 4,4% în 2023. Marcel Ciolacu nu exclude posibilitatea unor negocieri cu reprezentanţii Comisiei Europene pentru un deficit bugetar mai mare.

„România poate să facă deficit şi 4,4%. Dar este operă bună, pacientul mort. În acest moment nu este nimic hotărât cu Comisia Europeană, că sa schimbat ţinta de deficit bugetar de 4,4%. Comisia nu poate să accepte decât dacă ai un plan. (...) Este 4,4%, deficit asumat. Este posibil să negociem cu Comisia. Acel 4,4% se va vedea în rectificarea bugetară. Rectificarea bugetară vă va arăta cu ce deficit vei închide anul”, a mai spus premierul.

Interviul integral aici: https://alephnews.ro/inregistrare/editie-speciala-gandurile-lui-cristoiu-7-august-2023-invitat-premierul-marcel-ciolacu/

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.