Exerciţii militare în vest şi încălcări repetate ale armistiţiului în estul Ucrainei

Autor: Iuliana Enache Postat la 15 septembrie 2014 67 afişări

Exerciţii militare internaţionale la care participă 15 ţări, între care Statele Unite, vor începe luni în Ucraina, unde încălcările armistiţiului au continuat duminică în est, provocând moartea unor civili în urma unor schimburi de focuri între forţele guvernamentale şi rebelii proruşi.

Kievul a acuzat duminică rebelii proruşi că ameninţă procesul de pace încălcând armistiţiul din estul Ucrainei, în timp ce schimburi de focuri intense între fieful separatiştilor din Doneţk au provocat victime în rândul civililor, potrivit autorităţilor, citate de AFP.

Aceste acuzaţii, după un armistiţiu încheiat între Guvern şi insurgenţi la 5 septembrie pentru a pune capăt celor cinci luni de lupte soldate cu 2.700 de morţi, au loc la o zi după un conflict între Kiev şi Moscova cu privire la intenţiile reale ale fiecărei tabere.

"Actele teroriştilor ameninţă punerea în aplicare a planului de pace al preşedintelui ucrainean", Petro Poroşenko, a declarat purtătorul de cuvânt militar ucrainean, Volodimir Poliovi, afirmând că rebelii atacă posturi de control ale armatei.

Purtătorul de cuvânt a făcut acest acuzaţii citând declaraţiile unui lider separatist, Boris Litvinov, care a asigurat duminică, potrivit agenţiei de presă ruse Interfax, că cei doi reprezentanţi ai insurgenţilor au semnat un acord de a nu acţiona decât în calitate de "observatori" şi nu de participanţi direcţi la proces.

Duminică, jurnaliştii AFP au fost martorii unui duel al artileriei grele, fiind lansate până la 20 de tiruri pe minut, în apropierea aeroportului din Doneţk, instalaţii aflate sub controlul forţelor armate ucrainene.

Un fum negru acoperea cerul în apropiere.

În timp ce rebelii trăgeau din zonele locuite, forţele armate ucrainene ripostau de pe aeroport, a constatat AFP.

Primăria din Doneţk, care a calificat situaţia drept "critică", a declarat duminică seara că bombardamentele au provocat victime în rândul populaţiei, fără alte detalii pentru moment.

În timp ce Poroşenko a salutat în această săptămână o "schimbare radicală" a situaţiei faţă de 5 septembrie, mai multe localităţi din apropiere de Doneţk, precum Makiivka, trăiesc încă în ritmul bombardamentelor.

Armistiţiul este privit cu neîncredere de occidentali, care îl consideră insuficient pentru a garanta o pace durabilă. Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a cerut o rezolvare politică bazată pe "principiul suveranităţii Ucrainei".

În timp ce Kievul şi occidentalii acuză Rusia că joacă un rol activ în cadrul rebeliunii separatiste prin trimiterea de arme şi militari - potrivit imaginilor din satelit deţinute de NATO -, militari din 15 ţări, între care Statele Unite, vor desfăşura începând de luni şi până la 26 septembrie exerciţii militare, "Rapid Trident 14", în apropiere de Liov, în vestul Ucrainei.

Cu câteva zile înaintea unei vizite a lui Petro Poroşenko la Washington, Rusia a acuzat Statele Unite că alimentează conflictul din est din motive pur strategice, în timp ce Kievul a denunţat o tentativă rusă de "eliminare a Ucrainei".

"Washingtonul a demonstrat în mai multe rânduri că obiectivul său este agravarea cît mai mult posibil a acestei crize pentru folosirea Ucrainei ca monedă de schimb în noua sa tentativă de izolare şi slăbire a Rusiei", a declarat şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov.

Premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk a asigurat, la rândul lui, că "scopul final al lui Vladimir Putin" este de a "lua toată Ucraina", şi nu numai regiunile Doneţk şi Lugansk, şi de a "reface Uniunea Sovietică".

Potrivit lui, preşedintele rus "nu poate accepta ideea că Ucraina face parte dintr-o familie europeană", în timp ce Parlamentul ucrainean se pregăteşte să ratifice, marţi, acordul de asociere cu Uniunea Europeană.

Această ratificare, care concretizează îndepărtarea acestei foste republici sovietice de Rusia, este pentru unii ratată prin amânarea până la sfârşitul lui 2015 a intrării în vigoare a acordului de liber-schimb cu UE, ceea ce le oferă timp europenilor pentru a discuta cu Moscova pe tema acestui acord faţă de care Rusia s-a opus vehement.

Un ministru adjunct ucrainean al Afacerilor Externe, Danilo Lubkivski, şi-a anunţat demisia pe pagina de Facebook: această amânare "trimite un semnal nefavorabil întregii lumi: agresorului, aliaţilor şi, cel mai important, cetăţenilor ucraineni", a explicat el.

Inclus în acordul de încetare a focului, un schimb de prizonieri a avut loc duminică între rebeli şi forţele ucrainene, a anunţat republica separatistă autoproclamată Doneţk, vorbind despre 73 de prizonieri, potrivit agenţiei de presă ruseşti Interfax.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
UCRAINA,
CONFICT,
/actualitate/exercitii-militare-in-vest-si-incalcari-repetate-ale-armistitiului-in-estul-ucrainei-13270463
13270463
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.