Facebook Files şi „trădarea democraţiei”: Un avertizor de integritate ia în vizor platforma de socializare, în contextul în care gigantul lui Mark Zuckerberg ar fi contribuit la invazia Capitoliului SUA din ianuarie
Un avertizor de integritate (whistleblower) al Facebook care a adus un set de documente interne publicaţiei The Wall Street Journal şi Congresului SUA şi-a dezvăluit identitatea într-un interviu din timpul emisiunii „60 Minutes”, difuzată duminică noaptea, transmite CNBC.
Frances Haugen, fost product manager al diviziei Facebook de combatere a dezinformării civice, a confirmat că este sursa unei controversate serii de documente, în condiţiile în care a devenit „tot mai alarmată de alegerile companiei, care pune profiturile înaintea siguranţei publice, riscând astfel vieţile oamenilor”.
Anterior, Haugen a lucrat ca product manager la Pinterest, Yelp şi Google, fiind unul dintre cofondatorii aplicaţiei de dating Hinge.
„Am văzut o mulţime de reţele de socializare, iar situaţia de la Facebook a fost în mod considerabil mai gravă decât tot de ceea văzusem înainte”, spune Haugen, care a părăsit gigantul lui Mark Zuckerberg în mai 2021. Identitatea ei a fost confirmată şi de Jeff Horwitz, jurnalistul din spatele seriei de articole WSJ.
Documentele arată că executivii Facebook erau cât se poate de conştienţi de impactul negativ pe care îl exercită platformele companiei asupra populaţiei tinere.
De exemplu, un document citat de WSJ spune că mai mulţi tineri au prezentat tendinţe sinucigaşe pe social media. Mai mult, 6% dintre utilizatorii americani monitorizaţi şi-au manifestat pe Instagram dorinţa de a-şi lua viaţa.
Între timp, Facebook a declarat că WSJ a ales exclusiv documentele care ar veni în dezavantajul reţelelor de socializare, ignorând unele fişiere care ar oferi o interpretare pozitivă a datelor.
Haugen susţine că Facebook nu a angajat suficient de mulţi oameni pentru a soluţia problemele de exploatare din interiorul platformei, printre altele.
Marţi, avertizorul de integritate va depune mărturie în faţa unui subcomitet de protecţie a consumatorului din Statele Unite. Antigone David, global head of safety în cadrul Facebook, le-a spus autorităţilor că firma nu va riposta în urma informaţiilor prezentate Senatului.
Haugen crede că Mark Zuckerberg, cofondatorul Facebook, nu intenţiona vreodată „să creeze o platformă plină de ură”. Însă miliardarul a permis alegerea unor strategii ale căror efecte secundare implică distribuirea unui conţinut polarizant şi care incită la ură.
Facebook a oprit prematur instrumentele de protecţie împotriva dezinformării după ce Joe Biden l-a învins pe Donald Trump în cadrul alegerilor prezidenţiale de anul trecut, într-o mutare axată de profit, care ar fi contribuit la invazia Capitolului SUA din 6 ianuarie, conform declaraţiilor lansate de whistleblower.
„Imediat după ce s-au terminat alegerile, au închis sistemele de protecţie sau le-au schimbat setările pentru a prioritiza creşterile în detrimentul siguranţei. Consider că acest fapt este o trădare a democraţiei”, adaugă Haugen.
Capitalizarea Facebook a crescut de la 375 miliarde de dolari în 2018 la aproape un trilion de dolari în prezent.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro