Familia celui mai bogat bancher din Spania, anchetata pentru evaziune fiscala
Emilio Botin-Sanz, miliardarul spaniol care conduce Santander Central Hispano, cea mai mare banca din zona euro dupa capitalizarea bursiera, a fost pus sub investigatie pentru evaziune fiscala, impreuna cu 11 membri ai familiei sale.
In centrul anchetei, potrivit AP, se afla declaratiile de venit si avere ale familiei din anii 2005-2009, iar in joc sunt banii depusi de familia Botin in conturile din Elvetia, de la HSBC Private Bank, fara ca deocamdata sa fi fost facuta publica suma totala. Totalul impozitelor neplatite ar putea trece insa de 120.000 de euro de persoana, pragul de la care evaziunea se considera delict penal, conform El Pais.
Autoritatile spaniole au fost notificate de cele franceze in privinta prezentei banilor in Elvetia, dupa ce un angajat din sistemul informatic de la HSBC a obtinut informatii privind 24.000 de clienti ai bancii si le-a divulgat mai departe.
Emilio Botin si rudele au declarat ca n-au facut evaziune fiscala, mentionand ca respectivele conturi de la HSBC provin din activele detinute de tatal fratilor Botin, Emilio Botin Sautuola y Lopez, la momentul decesului sau din 1993. Acesta plecase in Elvetia la izbucnirea razboiului civil, in 1936.
Printre cei suspectati de evaziune se numara si fiica lui Botin, Ana Patricia Botin, care conduce operatiunile de retail ale bancii, reunite sub brandul Banesto. Ea va prelua la anul sefia subsidiarei Santander din Marea Britanie si va deveni mostenitoarea lui Botin la carma imperiului Santander, dupa retragerea tatalui ei. Alaturi de ea, investigatia ii vizeaza pe ceilalti patru copii ai lui Botin, pe fratele acestuia, Jaime, si pe cei cinci copii ai lui Jaime Botin.
Emilio Botin, 76 de ani, figureaza in 2011 in topul Forbes cu o avere de 1,5 miliarde de dolari, fiind pe locul al 10-lea in topul miliardarilor spanioli, dupa mai multi magnati din domeniul constructiilor si al modei. El a devenit seful bancii in 1986 si a transformat-o intr-o banca de top 5 mondial dupa profituri (10,9 miliarde de dolari in 2010) si de top 10 dupa capitalizarea bursiera, gratie indeosebi expansiunii in America Latina, de unde provin 40% din profituri. Tot gratie activelor din America Latina, Santander a fost printre foarte putinele banci europene care au rezistat excelent in perioada crizei financiare din zona euro si ulterior.
In 2005, Botin a fost achitat de acuzatiile de deturnare de fonduri si management defectuos, rezultate din felul cum au fost platite in 2001 si 2002 pachetele compensatorii de plecare din banca pentru doi directori, celebrii (la acea vreme) Amusategui si Corcostegui.
Familia lui Botin conduce banca Santander din 1857. Stra-strabunicul lui Emilio Botin a fost cel care a descoperit faimoasa pestera de la Altamira, in 1879.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro