„Fantoma oceanelor", cea mai rară balenă din lume, disecată

Autor: Andreea Tobias Postat la 03 decembrie 2024 70 afişări

„Fantoma oceanelor", cea mai rară balenă din lume, disecată

O balenă despre care există doar şapte menţiuni în ultimii 200 de ani este acum studiată în detaliu de cercetătorii din Noua Zeelandă, într-o premieră mondială. Exemplarul de balenă cu dinţi de pică, lung de cinci metri, a eşuat în iulie pe plajă.

„Acest animal este cel mai rar dintre cele rare, al şaptelea specimen cunoscut vreodată în lume", explică Anton van Helden, expert mondial în balene şi consilier ştiinţific în cadrul departamentului de conservare, conform The Guardian.

Balena îşi datorează numele dinţilor neobişnuiţi, care seamănă cu lamele folosite în trecut la curăţarea grăsimii de balenă. Până acum, tot ce se ştia despre această specie provenea din câteva oase şi ţesuturi găsite la intervale de zeci de ani.

Cercetătorii vor petrece cinci zile studiind în detaliu anatomia balenei. Ei vor analiza structura stomacului, modul în care produce sunete, numărul de vertebre şi alte caracteristici care ar putea ajuta la protejarea acestei specii rare.

Un aspect important al cercetării este colaborarea dintre oamenii de ştiinţă şi populaţia indigenă Māori, pentru care balenele au o semnificaţie culturală specială. „Balenele sunt incredibil de importante în cultura noastră. Sosirea noastră în Noua Zeelandă este profund legată de balene", explică Tūmai Cassidy, membru al comunităţii Māori implicate în studiu.

Aceste balene sunt cunoscute ca „scafandri excepţionali", petrecându-şi majoritatea timpului în zonele cele mai adânci ale oceanului, unde vânează calamari şi peşti mici. Acest comportament explică de ce sunt atât de rar observate şi studiate.

După finalizarea studiului, scheletul balenei va fi expus la Muzeul Otago, în timp ce maxilarul va rămâne în posesia comunităţii Māori pentru scopuri culturale.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
balenă,
disecare,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.