FAO: Preţurile alimentelor, la maximul ultimilor 10 ani. Faţă de septembrie 2020, preţurile s-au majorat cu 33% la nivel global
Preţurile globale ale alimentelor au crescut în septembrie pentru a doua lună consecutivă şi au ajuns la maximul ultimului deceniu, alimentate de creşterile înregistrate de cereale şi uleiuri vegetale, spune Organizaţia pentru Alimente şi Agricultură din cadrul ONU (FAO), potrivit Reuters.
De asemenea, agenţia cu sediul în Roma a prezis o producţie record de cereale în 2021, însă a declarat că va fi depăşită de prognozele privind nivelul de consum.
Indicele FAO al mâncării, care monitorizează preţurile internaţionale ale celor mai comercializate produse alimentare, a înregistrat luna trecută o medie de 130 de puncte, cel mai ridicat rezultat din septembrie 2011. În august, indicele a ajuns la 128,5.
Raportat la luna septembrie a anului trecut, preţurile au crescut cu 32,8%. La nivel global, preţurile mărfurilor agricole au crescut abrupt de-a lungul ultimului an, influenţate de problemele proceselor de recoltare şi cererii Republicii Populare Chineze.
Indicele FAO pentru cereale a crescut în septembrie cu 2% prin comparaţie cu luna precedentă, în contextul în care preţurile produselor din grâu s-au majorat cu aproape 4%, agenţia ONU notând în acest sens abilităţile slabe de export şi cererea tot mai mare.
În septembrie, preţurile uleiurilor vegetale au înregistrat o creştere de 1,7% faţă de luna precedentă şi de 60% prin raport cu aceeaşi perioadă din 2020.
În cazul producţiei generale de cereale, FAO a estimat o recoltă record la nivel mondial, de 2,8 miliarde de tone, acţiunile marilor producători urmând să scadă uşor în 2021/2022, însă la un nivel confortabil pentru investitori.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro