Fermierii ruşi se luptă să supravieţuiască sancţiunilor occidentale

Autor: Catalina Apostoiu Postat la 19 iunie 2022 136 afişări

Evgheni Shifanov, coproprietar al unei ferme organice din Rusia, spune că afacerea sa resimte im­pactul sancţiunilor occidentale şi nu mai poate comercializa cereale în Europa, notează France24.

Fermierii ruşi se luptă să supravieţuiască sancţiunilor occidentale

Evgheni Shifanov, coproprietar al unei ferme organice din Rusia, spune că afacerea sa resimte im­pactul sancţiunilor occidentale şi nu mai poate comercializa cereale în Europa, notează France24.

Însă Shifanov adoptă o mină curajoasă, spunând că se reorien­tează către ţări foste sovietice ca Belarusul, cât şi către clienţi locali.

Afacerea acestuia este una din numeroasele ferme mici care au apărut în număr mare în Rusia în ultimul deceniu.

În timp ce Rusia pare să domine în actualul conflict cu Occidentul privitor la cereale, experţii spun că propriul sector agricol al ţării se îndreaptă către vremuri grele.

Perspectivele pentru sezonul actual sunt bune, ministerul rus al agriculturii anticipând o recoltă de 130 de milioane de tone, însă fermi­erii admit că au probleme de la lan­sarea sancţiunilor occidentale.

„Avem probleme logistice“, arată Shifanov. „Avem cumpărători peste graniţe, dar nu putem livra acolo, aşa că trebuie să ne mulţumim cu piaţa internă“. Asemenea multor companii ruseşti, ferma s-a lansat în achiziţii de panică în primele săptă­mâni ale crizei, cumpărând ambalaje pentru un an peste care se aşterne acum praful.

Unul dintre partenerii lui Shifanov e în criză de lipici necesar pentru etichete. „Era importat din Europa“, spune Shifanov. Se încear­că găsirea unei soluţii via China, însă logistica este com­plicată.

Un alt fermier, Roman Tikonov, spune că ferma sa încearcă să opereze fără piese de schimb străine.

Şi piaţa de cereale din Rusia se ajustează la noile condiţii.

Înaintea războiului, preţul grâu­lui era deja ridicat, la aproximativ 300 de dolari pe tonă, însă acum a depăşit 400 de dolari.

Andrei Sizov, director al So­vecon, o companie rusească de consultanţă în agricultură, spune că Rusia îşi comercializează acum cere­alele, ca şi petrolul, la un discount.

„Discountul legat de război pentru cerealele ruseşti se ridică la 20 de dolari pe tonă“, arată acesta.

Sizov remarcă de asemenea că fermierii nu numai că se confruntă cu costuri mai mari de producţie din cauza inflaţiei, dar autorităţile au introdus în 2021 taxe stricte la export ce „iau aproximativ 30% din veniturile acestora“.

„Ironia este că actualele preţuri ridicate la grâu se datorează în principal războiului rusesc, dar fermierii ruşi nu beneficiază de ele“.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.