Finanţele invocă ultime consultări pentru anularea creşterii impozitului pe case, introdusă vineri

Autor: Departamentul Economic Postat la 16 martie 2015 678 afişări

Ministerul Finanţelor a comunicat luni că a decis să nu mai preia în Codul Fiscal propunerea de creştere a impozitului pentru locuinţe datorat de populaţie, după ce MEDIAFAX a prezentat în aceeaşi zi varianta actualizată a Codului Fiscal, datată vineri, 13 martie, care prevede majorarea impozitului.

Ministerul susţine că a hotărât să nu introducă în Codul Fiscal creşterea impozitului ca urmare a consultărilor din dezbaterile publice, fără să precizeze când au avut loc aceste consultări, în condiiţiile în care noua formă a Codului Fiscal a fost finalizată vineri.

În expunerea de motive la varianta actualizată a Codului Fiscal, datată de Ministerul Finanţelor 13 martie, la capitolul Indexarea impozitelor şi taxelor locale se spune: "Se propune ca, impozitele şi taxele locale să se indexeaze, anual, de către consiliile locale, ţinînd cont de evoluţia ratei inflaţiei de la ultima indexare, comunicată pe site-ul oficial al Ministerului Finanţelor Publice şi al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, până la data de 30 aprilie a anului anterior celui pentru care se aplică indexarea. Având în vedere că de la ultima indexare au trecut 3 ani şi rata de inflaţie a crescut cu 6,46% , în proiect au fost indexate toate impozitele şi taxele locale în suma fixă, inclusiv nivelul amenzilor".

VEZI DOCUMENTUL, varianta din 13 martie

În noua variantă a Codului Fiscal se menţionează că impozitul pentru locuinţe datorat de populaţie ar urma să crească anul viitor, ca urmare a majorării cu peste 6% a valorii impozabile la toate categoriile de clădiri. Versiunea anterioară a Codului Fiscal, prezentată în urmă cu o lună de Guvern, nu conţinea creşterea impozitului.

Ministerul Finanţelor menţionează, într-un comunicat transmis luni, că, în concordanţă legea privind Codul Fiscal, o dată la trei ani se actualizează nivelurile impozitelor şi taxelor locale, ţinând cont de evoluţia ratei inflaţiei de la ultima indexare. De asemenea, se ajustează la inflaţie şi limitele amenzilor prevăzute de Codul Fiscal.

VEZI REFERIRILE din nota de fundamentare

Sumele indexate se iniţiază în comun de Ministerul Finanţelor Publice şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice şi se aprobă prin hotărâre a Guvernului, emisă până la 30 aprilie, inclusiv.

"Având în vedere obligaţia de indexare stabilită prin lege şi faptul că prevederile Codului fiscal rescris urmează să intre în vigoare la 1 ianuarie 2016, în cadrul dezbaterii publice, a existat o propunere din partea structurilor asociative ale administraţiilor publice locale ca în proiectul de act normativ valorile impozabile, impozitele şi taxele locale stabilite în sume fixe, precum şi amenzile să fie indexate cu rata inflaţiei pentru cei 3 ani de la ultima indexare, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 1309/2012 privind nivelurile pentru valorile impozabile, impozitele şi taxele locale şi alte taxe asimilate acestora, precum şi amenzile aplicabile începând cu anul 2013. Astfel, pentru anii 2013-2015, rata cumulată a inflaţiei este de 6,46%, având în vedere ratele inflaţiei pentru: anul 2013: 3,98%, conform Bazei de date statistice – Tempo – Online serii de timp; anul 2014: 1,07%, conform Bazei de date statistice – Tempo – Online serii de timp; anul 2015: 1,3%, conform Comisiei Naţionale de Prognoză – Prognoza pe termen mediu 2014-2018 – varianta de iarnă 2015", se arată în comunicatul transmis de Finanţe.

VEZI REFERIRILE din nota de fundamentare

Ca urmare a consultărilor din dezbaterile publice, Ministrul Finanţelor Publice a decis ca propunerea mai sus menţionată să nu fie preluată în forma Codului Fiscal ce va fi supusă aprobării Guvernului, se mai spune în comunicat.

Premierul Victor Ponta a declarat luni, ca reacţie la informaţiile privind modificările din proiectul actualizat al noului Cod Fiscal, că de decizia de majorare sau de reducere a impozitelor aparţine autorităţii locale.

"Dacă vreţi, taxele nu o să crească niciodată în următorii 100 de ani. Este decizia autorităţilor locale, pot să le scadă sau pot să le crească, în funcţie de cum consideră autorităţile locale. Până acum, a fost bun Codul, acum nu mai e bun. Forma finală se discută în Parlament. Dacă autorităţile locale consideră că e bine, pot să scadă toată taxele sau pot să le crească, în nişte limite ", a răspuns Ponta întrebărilor presei privind proiectul actualizat de Cod Fiscal.

Şeful Executivului a reluat ideea că noul Cod Fiscal va fi adoptat de Parlament.

Anterior, Ponta a declarat că proiectul noului Cod Fiscal şi cel al Codului de Procedură Fiscală vor fi transmise Parlamentului de căte Guvern cel târziu pe 25 martie, cu solicitarea către Senat pentru dezbatere în regim de urgenţă imediat după Paşte, astfel încât documentele să intre la Camera Deputaţilor până la finele lunii aprilie.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
TAXEE LOCALE,
MAJORARE,
/actualitate/finantele-invoca-ultime-consultari-pentru-anularea-cresterii-impozitului-pe-case-introdusa-vineri-13996482
13996482
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.