Flacăra olimpică ajunge astăzi la Soci, pe fondul unor manifestaţii prevăzute în întreaga lume

Autor: Luminiţa Bogdan Postat la 05 februarie 2014 79 afişări

Flacăra olimpică ajunge miercuri la Soci, în timp ce manifestaţii sunt prevăzute în întreaga lume împotriva legii ruse "anti-gay", cu două zile înainte de ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice (JO).

Preşedintele rus Vladimir Putin urmează să-i viziteze pe sportivi în satele olimpice, în contextul în care organizatorii şi-au accelerat activităţile în vederea fnalizării lucrărilor, înaintea ceremoniei de deschidere care va avea loc pe stadionul Fişt, construit la malul Mării Negre.

Preşedintele Putin a promis că Jocurile Olimpice de iarnă organizate pentru prima oară de Rusia şi al căror cost total este fără precedent (50 de miliarde de dolari) vor fi primitoare pentru toată lumea, în timp ce legea rusă anti-gay intrată în vigoare în iunie anul trecut continuă să provoace dezbateri.

Astfel, organizaţia internaţională All Out, care apără drepturile minorităţilor sexuale, organizeză manifestaţii în 19 oraşe din întreaga lume, de la New York şi până la Melbourne şi de la Paris şi până la Sankt-Petersburg, în Rusia, dar nu şi la Soci, cerându-le sponsorilor Jocurilor Olimpice "să nu mai păstreze tăcerea în legătură cu legile ruse anti-gay".

Sponsorii, îndemnaţi să-şi folosească puterea

"Este momentul ca sponsorii să-şi folosească puterea economică, pentru a cere anularea acestor legi discriminatorii", scrie organizaţia pe site-ul său Internet.

Apelul intervine în condiţiile în care contractele de sponsorizare încheiate între comitetele de organizare a Jocurilor Olimpice şi marile companii, printre care Coca-Cola, McDonald's şi Samsung se ridică în total la 1,4 miliarde de dolari.

De altfel, compania americană de telecomunicaţii AT&T a denunţat marţi legea rusă într-o postare pe site-ul internet al firmei. Compania nu se află printre sponsorii Jocurilor Olimpice, însă a susţinut multă vreme Comitetul Olimpic american.

Manifestaţiile anunţate de organizaţia All Out sunt prevăzute în condiţiile în care flacăra olimpică parcurge ultimele etape din traseul de aproximativ 65.000 de kilometri stabilit în Rusia în vederea deschiderii Jocurilor Olimpice, cel mai lung din istorie, care a inclus Polul Nord, Muntele Elbrus, cel mai înalt munte din Caucaz, apele Lacului Baikal şi chiar o oprire în spaţiu.

La Soci, flacăra olimpică va fi transportată pe şosea, în tren şi pe mare, iar printre cei care vor purta ştafeta olimpică se află secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, preşedintele Comitetului Olimpic (CIO), Thomas Bach şi atleta rusă Elena Isinbaeva.

Ultima etapă este prevăzută vineri, odată cu aprinderea torţei olimpice de la stadionul Fişt, unde va avea loc ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Soci.

Securitate, riscuri de atentate

Preşedintele Vladimir Putin, care a declarat marţi că nu are nicio legătură cu alegerea atletului sau personalităţii care va aprinde flacăra olimpică, a asigurat că oraşul-gazdă pentru Jocurilor Olimpice va fi pimitor pentru toată lumea.

"Vă asigur că vom face tot posibilul pentru ca Soci să fie un loc primitor pentru toţi participanţii, pentru toţi invitaţii", a declarat Putin, într-o întâlnire cu membrii Comitetelor Olimpice.

"Principala sarcină este să facem din Jocurile Olimpice de la Soci o sărbătoare pentru toţi oamenii din lume pasionaţi de sport", a adăugat Putin.

De asemenea, el a mulţumit Comitetului olimpic pentru că a permis Rusiei să organizeze aceste Jocuri pentru care au fost necesare lucrări de construcţie importante, în condiţiile în care doar 15% dinj infrastructură era definitivată în 2007, când a fost ales oraşul Soci pentru găzduirea evenimentului.

Securitatea reprezintă o preocupare majoră pentru aceste Jocuri, care au loc într-o zonă situată la câteva sute de kilometri de instabilele republici din Caucazul de Nord şi în special după atentatele sinucigaşe sângeroase care au avut loc la Volgograd la sfârşitul lunii decembrie şi ameninţările cu atacuri făcute în ianuarie de islamiştii din Caucaz.

"Cel mai mare pericol este ca eventuale atentate să aibă loc în afara locurilor unde vor avea loc Jocurile, sau în apropiere sau în regiunea Soci", a afirmat marţi directorul Centrului naţional de luptă împotriva terorismului (NCC), Matthew Olsen.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
RUSIA,
MITINGURI,
JO
/actualitate/flacara-olimpica-ajunge-astazi-la-soci-pe-fondul-unor-manifestatii-prevazute-in-intreaga-lume-12027115
12027115
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.