Fostul director al DSVSA Sibiu Şerban Ţichindelean, trimis în judecată pentru abuz în serviciu
Fostul director al DSVSA Sibiu Şerban Ţichindelean a fost trimis în judecată, fiind acuzat, între altele, că a emis dispoziţii nelegale privind rezilierea unui contract de concesiune a Circumscripţiei Sanitar Veterinare Jina şi încheierea unui contract similar cu un alt medic veterinar.
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Alba Iulia au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest la domiciliu, a lui Şerban Constantin Ţichindelean, fost director executiv al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Sibiu, pentru abuz în serviciu în formă continuată (şase acte materiale), abuz în serviciu (trei infracţiuni) şi conflict de interese (două infracţiuni).
De asemenea, Cosmina Mirela Olteanu, fost consilier juridic al DSVSA Sibiu, aflată sub control judiciar, a fost trimisă în judecată, pentru două infracţiuni de complicitate la abuz în serviciu.
În rechizitoriul procurorilor se arată că, în perioada 2011- 2013, Şerban Ţichindelean, în calitate de director executiv al DSVSA Sibiu, şi-a exercitat în mod defectuos atribuţiile de serviciu prin emiterea unor dispoziţii nelegale, care au avut ca rezultat rezilierea unui contract de concesiune a Circumscripţiei Sanitar Veterinare Jina (ce fusese încheiat cu Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor) şi încheierea, în condiţii nelegale, a unui contract similar cu un alt medic veterinar.
Astfel, în 25 februarie 2013, Mirela Cosmina Olteanu, în calitate de consilier juridic la DSVSA Sibiu, în scopul de a-l ajuta pe Ţichindelean, a avizat în mod nelegal notificarea de reziliere a contractului iniţial de concesiune, în lipsa acordului Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.
În acelaşi context, la 4 septembrie 2013, Mirela Cosmina Olteanu, cu intenţie indirectă, în scopul de a-l ajuta pe Ţichindelean, a întocmit o adresă în numele DSVSA Sibiu de constituire ca parte civilă într-o procedură judiciară, prin crearea unei aparenţe de legalitate a actului administrativ, ştiind că sumele nu au fost stabilite de către compartimentele cu atribuţii în avizarea deconturilor, calculul fiind făcut în mod arbitrar prin efectuarea unor verificări nelegale.
Prin aceste acţiuni, Şerban Ţichindelean "a produs o vătămare a drepturilor şi intereselor legitime ale medicului veterinar, beneficiarul iniţial al contractului de concesiune, cauzându-i acestuia un prejudiciu de 176.194, 85 lei, corelativ cu crearea unui folos pentru noul prestator de servicii sanitar veterinare, în cuantum de 67.192, 80 lei".
În 1 august 2011, Şerban Ţichindelean a încălcat dispoziţiile legale privind statutul funcţionarilor publici şi a celor în materia achiziţiilor publice de servicii, prin încheierea unui contract de prestări servicii (consultanţă juridică), prelungit până în anul 2014, cu inculpata Mirela Cosmina Olteanu, producând astfel o pagubă instituţiei publice, corelativ cu folosul material în favoarea acesteia, constând în plata efectivă a serviciilor în cuantum total de 141.768,00 lei.
În perioada 2010 - septembrie 2014, Ţichindelean a dispus utilizarea nelegală a unei autoutilitare frigorifice a DSVSA Sibiu în cadrul programului de autocontrol al agenţilor economici, în folosul acestora şi corelativ creând o pagubă Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), în cuantum de 50.169,07 lei şi 2681,40 euro.
De asemenea, în 25 aprilie 2012, Şerban Ţichindelean, în calitate de director executiv al DSVSA Sibiu, prin îndeplinirea defectuoasă a atribuţiilor de serviciu, a dispus încheierea unui contract de închiriere între DSVSA Sibiu şi Regia Naţională a Pădurilor Romsilva, cu încălcarea dispoziţiilor legale, cauzând o pagubă în valoare de 1603,70 lei (chirie şi carburant) în dauna ANVSA, corelativ cu crearea unui folos patrimonial injust în favoarea Regiei Naţionale Pădurilor Romsilva.
"Din probele administrate în cauză a rezultat că autoturismul, obiect al contractului de închiriere, a fost utilizat numai în cadrul verificărilor acţiunilor sanitar veterinare din Circumscripţia Sanitar Veterinară Jina, cu toate că în baza dispoziţiilor legale, autorităţilor şi instituţiilor publice le era interzisă achiziţionarea, preluarea în leasing sau închirierea de autoturisme", mai arată procurorii DNA.
Totodată, în perioada 2011-2013, inculpatul Şerban Ţichindelean, deşi ocupa funcţia de director executiv al DSVSA Sibiu, a participat la luarea unor decizii prin care s-au obţinut în mod direct foloase patrimoniale de către SC Cherry SRL, societate cu care s-a aflat în raporturi de muncă în ultimii cinci ani anterior numirii în funcţie şi în cadrul căreia două persoane din familia sa deţin calitatea de asociaţi.
În perioada 2012-2014, Ţichindelean, prin intermediul unei firme, a menţinut controlul real asupra acţiunilor din programul strategic naţional derulat în Circumscripţia Sanitar Veterinară Răşinari.
Astfel, societatea comercială respectivă, controlată de inculpat şi o rudă a acestuia, a beneficiat în mod direct de decontarea acestor acţiuni din bugetul naţional alocat.
În cauză a fost dispusă instituirea sechestrului asigurator asupra unui imobil aparţinând lui Ţichindelean.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Sibiu, cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză.
La sfârşitul lunii septembrie 2014, Constantin Şerban Ţichindelean şi Cosmina Mirela Olteanu au fost reţinuţi de DNA. Ulterior, instanţa a dispus ca Ţichindelean să fie plasat în arest la domiciliu, iar Olteanu să fie cercetată sub control judicar.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro