În 2008 vindea de 80 de milioane de euro şi avea cele mai tari magazine de calculatoare din România. Apoi a fugit cu banii

Autor: Catalin Lupasteanu, Razvan Muresan Postat la 17 septembrie 2014 18875 afişări

În 2008 vindea de 80 de milioane de euro şi avea cele mai tari magazine de calculatoare din România. Apoi a fugit cu banii

Cristian Fughină, fostul patron al firmei Ultra Pro Computers, este acuzat de procurori DIICOT de falimentarea controlată a societăţii, cu datorii de 40 de milioane de euro la stat şi la bănci.

Potrivit surselor citate de Mediafax, soţii Alina şi Cristian Fughină, precum şi tatăl fostului patron al firmei, Ştefan Fughină, ar fi urmărit, din 2010, falimentarea controlată a societăţii Ultra Pro Computers, cunoscută pentru reţeaua de magazine de vânzăre a computerelor şi altor produse IT.


CITEŞTE AICI POVESTEA FALIMENTULUI ULTRA PRO COMPUTERS


UPDATE: Soţii Cristian şi Alina Fughină şi Laszlo Kiss au fost reţinuţi, în dosarul "Ultra Pro Computers", în care prejudiciul prin delapidare şi spălare de bani este estimat la 10 milioane de euro.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au reţinut-o şi pe şi Liliana Anton, iar în cazul Anei Lavinia Vasile-Caba au dispus cercetarea sub control judiciar, au declarat pentru MEDIAFAX surse judicare.

Potrivit surselor citate, Ana Lavinia Vasile-Caba a recunoscut faptele de care este acuzată şi a dat o declaraţie completă.

Soţii Fughină, Laszlo Kiss şi Liliana Anton vor fi prezentaţi joi Curţii de Apel Bucureşti cu propunere de arestare preventivă.


UPDATE: Peste 10 milioane de euro ar fi fost scoşi din patrimoniul Ultra Pro Computers şi transferaţi în conturile unor offshore-uri, operaţiune în care ar fi fost implicaţi Cristian şi Alina Fughină, Ştefan Fughină şi Laszlo Kiss, au declarat miercuri, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

Potrivit surselor citate, soţii Cristian şi Alina Fughină, tatăl fostului patron al firmei care gestiona magazinele Ultra Pro Computers, Ştefan Fughină, şi omul de afaceri Laszlo Kiss s-ar fi folosit de legislaţia fiscală şi de cea privind insolvenţa companiilor comerciale pentru a falimenta controlat societatea, care, în realitate, nu avea probleme.

Cei patru au reşit să scoată din patrimoniul firmei de IT peste 10 milioane de euro, bani care ar fi ajuns în conturile a două societăţi offshore şi care reprezintă prejudiciul în acest caz. Aceştia s-ar fi folosit de două societăţi comerciale, special create, care au cerut insolvenţa firmei de IT pentru presupuse datorii, sumele invocate fiind derizorii, au precizat sursele citate.

În acest sens, firma de IT ar fi încheiat contracte cu cele două societăţile comerciale special create, controlate de cei patru, dar care nu au fost onorate, pentru a se crea premisa solicitării insolvenţei. Ulterior, cele două firme au fost introduse acţiuni prin care au cerut insolvenţa firmei de IT, dosarele fiind înregistrate atât la Tribunalul Constanţa, cât şi la Tribunalul Bucureşti.


Cei trei sunt suspectaţi că ar fi scos bani din societate, pe care i-ar fi băgat ulterior în offshor-uri aparţinând lui Laszlo Kiss, al cărui nume a apărut şi în dosarul privind delapidarea Petromservice. În acest fel, societatea ar fi acumulat datorii de peste 40 de milioane de euro la stat şi la bănci.

Procurorii DIICOT verifică în acest caz doar modul în care ar fi fost devalizată firma de IT, în cauză nefiind stabilit un prejudiciu.

Anchetatorii fac perchezii la domiciliile soţilor Alina şi Cristian Fughină şi al lui Ştefan Fughină, precum şi la un sediu al Ultra Pro Computers, din Calea Floreasca, şi la domiciliile altor persoane.

În dosar sunt vizate 18 persoane, care urmează să fie aduse la audieri la DIICOT.

În iunie 2010, Tribunalul Constanţa hotăra intrarea în faliment şi dizolvarea K Tech Electronics, societatea care gestiona magazinele Ultra Pro Computers.

Printre creditorii companiei K Tech Electronics se număra, pe lângă instituţiile bancare, şi producători şi distribuitori IT internaţionali şi locali, instituţii de stat şi primării.

Conform datelor publicate în 2010 de Tribunalul Constanţa, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, Direcţia Economică şi de Finanţe Publice Locale Iaşi, direcţiile generale ale Finanţelor Publice Brăila şi Constanţa, precum şi primăriile din Craiova, Arad şi Sector 6 Bucureşti, se aflau printre cei 114 creditori.

Dintre furnizorii de utilităţi, printre creditorii companiei se numărau Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice Bucureşti, CEZ Vânzare, Enel Energie, EON Gaz România, precum şi Electrocentrale Deva.

Datoriile acumulate de companie se ridicau atunci la 28 milioane de euro. Cea mai mare datorie, de 3,5 milioane de euro, era către Banca Românească, în baza unui împrumut gajat cu cea mai mare parte a bunurilor.

K Tech Electronics a fost înfiinţată în anul 1997 de Alina şi Cristian Fughină.

În 2008, afacerile societăţii au crescut cu 1,5%, la 252,84 milioane de lei, iar rezultatul activităţii a fost negativ, pierderi ridicându-se la 12,97 milioane de lei, de la un profit net de 457.751 lei în 2007, potrivit datelor de atunci de la Ministerul Finanţelor. În prima parte a anului 2009, afacerile K Tech Electronics au scăzut puternic, la puţin peste 56 milioane de lei, în timp ce pierderile au crescut cu peste 40% faţă de decembrie 2009, la peste 18 milioane de lei, potrivit datelor din raportul administratorului judiciar, BDO Conti Insolvency. Cu un capital social de 11,4 milioane de lei, K Tech Electronics era controlată integral de Milena Trading Company Ltd (Statele Unite), administrată de Cristian Fughină.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
FIRMĂ IT,
DIICOT,
AUDIERI
/actualitate/in-2008-vindea-de-80-de-milioane-de-euro-si-avea-cele-mai-tari-magazine-de-calculatoare-din-romania-apoi-a-fugit-cu-banii-13284755
13284755
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.