Fotografa britanică Jane Bown, celebră pentru portretele The Beatles şi Queen, a murit la 89 de ani
Fotografa Jane Bown, celebră pentru portretele realizate unor celebrităţi ca The Beatles, Queen şi Samuel Beckett şi care a lucrat peste cinci decenii pentru publicaţia britanică The Observer, a murit la vârsta de 89 de ani.
Jane Bown s-a alăturat redacţiei The Observer în 1949 şi a continuat să meargă la birou în fiecare săptămână timp de peste o jumătate de secol. Printre personalităţile pe care le-a fotografiat se numără membrii trupelor The Beatles, Queen, dramaturgul Samuel Beckett, balerinul Rudolf Nureyev şi artistul Francis Bacon. Unele dintre fotografiile sale sunt expuse la National Portrait Gallery din Londra, informează bbc.com.
Directorul editorial al The Observer, John Mulholland, a numit-o pe Jane Bown "parte din ADN-ul The Observer".
Fotografa a mers pentru ultima dată în redacţia publicaţiei în luna august, deşi starea sa de sănătate nu îi mai permitea să facă fotografii.
"În cei peste 50 de ani în care a lucrat pentru The Observer, (Jane Bown, n.r.) a realizat unele dintre cele mai memorabile şi pătrunzătoare fotografii ale unor figuri culturale şi politice proeminente ale secolului al XX-lea. De la Queen la The Beatles, de la Samuel Beckett la Bjork, de la John Betjeman la Bob Hope, fotografiile sale realizate cu mare grijă au devenit parte a peisajului nostru cultural", a declarat Mulholland.
"(Jane Bown, n.r.) este parte din ADN-ul The Observer - contribuţia sa la istoria ziarului, dar şi la moştenirea artistică a Marii Britanii este imensă şi îi va supravieţui peste timp. A fost iubită de colegi şi adorată de cititorii ziarului. Îi vom simţi lipsa foarte puternic", a mai spus directorul editorial al The Observer.
Criticul culinar al ziarului, Jay Rayner, a scris pe contul său de Twitter: "A fost o mare onoare să lucrăm împreună la câteva materiale. Nu vom mai vedea ceva asemănător".
"Metoda lui Jane Bown era dezarmantă: scotea camera dintr-o sacoşă de cumpărături şi se uita un pic ca şi cum verifica dacă subiectul este destul de interesant. Apoi făcea vreo zece fotografii şi asta era. Acolo, printre fotografiile acelea, era o imagine pentru care aproape orice alt fotograf ar fi trebuit să facă o sută de cadre pentru a o obţine", a mai scris Rayner.
Un portret al lui Jane Bown realizat de ziarul The Guardian în urmă cu câteva luni arată că aceasta a fost crescută de mai multe mătuşi din partea mamei sale, părinţii săi nefiind căsătoriţi. Mai târziu avea să descopere că una dintre mătuşile sale, Daisy, era de fapt mama sa.
Jane Bown a devenit fotograf în 1946, după ce s-a înscris, fără să se gândească prea mult, la un curs la Şcoala de Artă Guildford. A împrumutat 50 de lire de la una dintre mătuşi pentru a-şi cumpăra primul aparat foto.
Jane Bown a declarat, la un moment dat, că The Observer a fost singurul ziar pentru care şi-a dorit să lucreze şi că, pentru ea, şedinţa foto ideală dura doar zece minute.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro
- Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană