FURNIZORI: Teoretic, consumatorii pot cumpara electricitate de la alti furnizori
Nu va bucurati. Monopolul Electrica asupra furnizarii de energie electrica ia sfarsit, dar numai in teorie. Practic, importurile au fost limitate iar alte capacitati de productie nu se construiesc. In concluzie, nu avem surse de curent mai ieftin.
Nu va bucurati. Monopolul Electrica asupra furnizarii de energie electrica ia sfarsit, dar numai in teorie. Practic, importurile au fost limitate iar alte capacitati de productie nu se construiesc. In concluzie, nu avem surse de curent mai ieftin.
Preturi mai mici la electricitate, servicii mai bune si inchiderea producatorilor ineficienti. Asa ar trebui sa arate piata de energie in 2007. Iar pe hartie lucrurile par sa mearga in directia buna. Peste doi ani, oricare client va putea renunta la serviciile Electrica daca va gasi un furnizor care sa-i dea curent mai ieftin.
Cat de plauzibil e insa acest scenariu? E drept, piata va fi liberalizata, "dictatura" Electrica va disparea. Varianta "curent ieftin" este, insa, deocamdata o utopie. In primul rand, cantitatea de energie ieftina produsa in Romania este limitata. Hidroelectrica, societatea care are cel mai mic pret/MW (23 de dolari) poate produce peste o treime din necesarul de electricitate al Romaniei. Centralele termoelectrice nu sunt tocmai o tinta pentru furnizorii de energie, cu atat mai mult cu cat produc megawattul cu peste 40 de dolari.
Asa se face ca oricat de mult ar incerca ceilalti furnizori de energie sa "fure" clientii Electrica, argumente de genul "pret mai mic" nu pot fi aruncate in joc. "Fiecare consumator va putea negocia cu furnizorul de electricitate conditiile de contractare: pret, facilitati, servicii", explica, pentru BUSINESS Magazin, Ion Lungu, director de furnizare la Electrica. El crede ca nu vor exista "salturi foarte mari" la capitolul preturi. Nici importurile de electricitate din Ucraina sau Rusia nu sunt o optiune. Ministerul Economiei si Comertului a limitat, temporar, importurile, dupa cum spunea Nicolae Opris, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE). Pe langa restrictiile tehnice, masura interdictiei importurilor a fost luata si pentru "protejarea producatorilor din tara", spune Lungu.
In fata unui pret de productie a electricitatii bine stabilit si a unor producatori de energie aflati inca in mana statului, competitia despre care vorbeau autoritatile pare mai degraba teoretica. Experienta a demonstrat acest lucru. Liberalizarea pietei de electricitate s-a produs mai repede pentru consumatorii industriali. De acum, ei pot cumpara curentul de la ce furnizor doresc. Cel putin pe hartie. In realitate, majoritatea apeleaza tot la serviciile Electrica. "Doar 25% din consumul de energie este realizat pe baza unor contracte bilaterale", spune Ion Lungu. Prin urmare, nici marile companii, care au consumuri importante de electricitate, nu pleaca de la Electrica. Ce se va intampla din 2007? Consumatorii casnici mai informati sau care au nevoie de mai multa electricitate vor renunta la Electrica si vor alege serviciile altor furnizori. Fie si numai pentru ca li se ofera servicii suplimentare de genul verificarii instalatiilor sau remedierii defectiunilor in timp mai scurt.
Restul - majoritatea populatiei - raman fideli furnizorului traditional, actuala Electrica. Aceasta ar putea deveni "furnizor de ultima optiune", asa cum cere legea energiei. Adica acea companie care va da electricitate tuturor consumatorilor care nu incheie contracte directe cu alti furnizori de energie. Abia aici se va crea un soi de monopol. "Furnizorul de ultima optiune va fi desemnat, cel mai probabil, zonal", explica Jean Constantinescu, presedintele Institutului National Roman pentru Studiul Amenajarii si Folosirii Surselor de Energie. Furnizorul va da curent la o intreaga regiune, la un pret stabilit de ANRE. Prin urmare, preturile nu se vor mai stabili pentru toata tara, ci pentru fiecare regiune in parte. Diferentele vor fi, insa, de ordinul sutelor de lei vechi pe kilowatt, spun surse din industria energetica.
Si asta pentru ca producatorii romani nu au concurenta. Importurile au fost limitate, alte capacitati de productie a electricitatii nu se construiesc. In concluzie, surse de curent ieftin nu exista. Experienta europeana de liberalizare a pietei energiei nu isi va gasi corespondent in Romania. In Germania, spre exemplu, o data cu liberalizarea pietei, marile companii - care produc si furnizeaza electricitatea - si-au redus preturile tocmai pentru a nu-si pierde clientii. "Cei de la E.ON spuneau ca au pierdut aproximativ un milion de dolari pentru a-si pastra clientii", isi aminteste Ion Lungu. Cheltuiala pare sa fi dat roade. Doar 39% din consumatorii germani si-au ales un alt furnizor de electricitate.
La noi, metoda este alta: un pret similar la majoritatea furnizorilor. Adica trecerea de la monopolul Electrica la "dictatura" preturilor.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro