Furtuna Boris: 15 morţi şi un peisaj dezolant în Europa Centrală şi de Est

Autor: Andreea Tobias Postat la 16 septembrie 2024 28 afişări

Luni, Europa Centrală şi de Est a jelit cel puţin 15 morţi în urma trecerii furtunii devastatoare Boris, care a lăsat, de asemenea, mii de oameni fără adăpost şi a provocat pagube imense care sunt încă greu de estimat.

Furtuna Boris: 15 morţi şi un peisaj dezolant în Europa Centrală şi de Est

Începând de vineri, în Europa a plouat neîncetat. Apele au umflat pârâurile şi râurile şi au obligat mii de oameni să îşi părăsească locuinţele, uneori cu elicopterul, unii dintre ei refugiindu-se pe acoperişurile caselor sau ale maşinilor. În plus faţă de cele şapte decese înregistrate în România, Austria a anunţat două noi decese, bărbaţi în vârstă de 70 şi 80 de ani, după cel al unui pompier în ziua precedentă, conform AFP.

În Cehia, poliţia a confirmat că o persoană s-a înecat şi alte şapte sunt date dispărute. Poliţia poloneză a raportat patru victime în regiunile afectate, în timp ce premierul Donald Tusk a anunţat un ajutor imediat de 235 de milioane de euro.

Peste tot au fost declarate catastrofe naturale, sute de mii de locuinţe fiind fără electricitate sau apă, drumurile fiind blocate şi transportul feroviar perturbat. Deşi situaţia meteorologică pare să se îmbunătăţească în mai multe locuri, solul rămâne saturat, iar râurile ies din matcă. În unele oraşe, cum ar fi municipalitatea poloneză Klodzko, apa începe să se retragă, dezvăluind distrugerea şi dezolarea: străzi pline de resturi, ferestre sparte, stâlpi de iluminat rupţi. La două ore de mers cu maşina, oraşul ceh Krnov a descoperit „un dezastru” în urma inundaţiilor fără precedent. „Toate trotuarele sunt distruse, totul aici a fost dărâmat, este un coşmar”, a declarat pentru AFP Eliska Cokreska, o pensionară: „Va dura o veşnicie să repunem totul în ordine”.

Mai la sud, în Austria, situaţia „rămâne dramatică”, a avertizat Johanna Mikl-Leitner, guvernatorul regiunii Austria Inferioară, în cadrul unei conferinţe de presă. Douăsprezece diguri s-au rupt, 13 comunităţi sunt în continuare izolate de restul lumii şi aproximativ 2.000 de persoane lucrează pentru salvarea celor aflaţi în pericol.

La Viena, unde ploaia continuă să cadă, patru linii de metrou sunt încă parţial închise, reţeaua fiind ameninţată de râul Wien şi de canalul Dunărea care traversează capitala. Mulţi elevi nu au putut ajunge la şcoală.

Ca şi alte ambarcaţiuni, o croazieră fluvială care trebuia să ajungă la Budapesta este blocată la chei, cu 102 pasageri, în majoritate elveţieni, la bord, potrivit companiei elveţiene Thurgau Travel.

Potrivit experţilor, inundaţiile provocate de ploile abundente vor creşte în Europa Centrală şi de Vest pe măsură ce lumea se va încălzi cu o medie de 1,5°C.

AFP menţionează şi România, în special Galaţiul. În Slobozia Conachi, este imposibil în acest moment să se evalueze amploarea dezastrului, potrivit primarului Emil Dragomir, intervievat de AFP, care face apel la donaţii pentru zecile de copii afectaţi. În satul vecin Pechea, primarul Mihai Măncilă a declarat că mai mult de o treime din comună a fost devastată, „inclusiv terenuri agricole”. „Acum, că s-a retras apa, e doar noroi”.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
furtuna boris,
europa,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.