G7 a emis cea mai fermă condamnare a Chinei de până acum. Criticând China pentru toate aspectele, de la militarizarea Mării Chinei de Sud până la utilizarea "coerciţiei economice", G7 a îndemnat Beijingul să împingă Rusia să îşi retragă trupele din Ucraina
G7 a emis cea mai fermă condamnare a Chinei, în timp ce cele mai avansate economii ale lumii şi-au intensificat răspunsul la ceea ce au numit ameninţări crescânde la adresa securităţii militare şi economice reprezentate de Beijing.
Criticând China pentru toate aspectele, de la militarizarea Mării Chinei de Sud până la utilizarea "coerciţiei economice", G7 a îndemnat Beijingul să împingă Rusia să îşi retragă trupele din Ucraina.
Membrii G7 s-au declarat "serios îngrijoraţi" de evenimentele din Mările Chinei de Est şi de Sud şi "se opun cu fermitate oricăror încercări unilaterale de a schimba status quo-ul prin forţă sau coerciţie". De asemenea, au cerut o "soluţie paşnică" la tensiunile din strâmtoarea Taiwan.
Grupul a subliniat că "este pregătit să construiască relaţii constructive şi stabile" cu Beijingul, dar a recunoscut importanţa "angajării în mod sincer şi a exprimării preocupărilor noastre direct către China".
Declaraţia reprezintă cea mai puternică critică a Beijingului din partea G7. În cadrul summitului de trei zile de la Hiroshima, SUA şi aliaţii săi democratici încearcă să proiecteze un front unit în faţa diviziunii globale cauzate de războiul din Ucraina, disputa dintre SUA şi China, schimbările climatice şi expansiunea inteligenţei artificiale.
Volodymyr Zelenskyy, preşedintele Ucrainei, a aterizat sâmbătă la Hiroshima, înainte de participarea sa la sesiunile de duminică dedicate războiului din Ucraina.
Zelenskyy, a cărui participare a fost ţinută secretă până cu puţin timp înainte de sosire, a scris pe Twitter: "Japonia. G7. Întâlniri importante cu parteneri şi prieteni ai Ucrainei. Securitate şi cooperare consolidată pentru victoria noastră. Pacea va deveni mai aproape astăzi".
Un oficial ucrainean care a călătorit împreună cu Zelenskyy a declarat pentru Financial Times că principalele obiective ucrainene la summit au fost obţinerea de sprijin pentru planul de pace al Kievului, asigurarea unui ajutor militar şi a unei cooperări mai mari, convingerea aliaţilor să intensifice sancţiunile împotriva Rusiei şi discutarea unor măsuri suplimentare pentru a responsabiliza Moscova.
Downing Street a declarat că va începe antrenarea piloţilor ucraineni "în această vară", după ce SUA au dat undă verde pentru transferul de avioane de la ţări precum Olanda către administraţia de la Kiev.
Marea Britanie s-a angajat să ofere un "program de bază" de pregătire a piloţilor de avioane cu reacţie pentru ucraineni, deşi aceştia vor avea nevoie de lecţii avansate suplimentare.
"Evident, va fi nevoie de o pregătire suplimentară în ceea ce priveşte F16, în special, pe care Marea Britanie nu le are ca şi capacitate", a declarat un purtător de cuvânt al numărului 10.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro