Gaze naturale. Gazul, noua marfă de lux pentru europeni

Postat la 21 iunie 2023 75 afişări

Declanşarea războiului din Ucraina şi criza gazului rusesc au împins pieţele de energie dincolo de orice scenariu imaginat vreodată, preţurile istorice declanşând intervenţii fără precedent la nivelul guvernelor astfel încât consumatorii să reziste şi economiile să nu cedeze.

Gaze naturale. Gazul, noua marfă de lux pentru europeni

La începutul lunii iunie, gradul de umplere a depozitelor europene de înmagazinare al gazelor era de peste 70%, procent uluitor în comparaţie cu alţi ani. Acest procent arată cât de mult s-a schimbat comportamentul de consum într-un an în care invazia Rusiei asupra Ucrainei a forţat Europa să caute alte surse de aprovizionare, care să o vindece de dependenţa nesănătoasă faţă de gazul rusesc.

Cu o iarnă salvator de blândă, cu politici ferme de reducere a consumului, dar şi cu închiderea unor mari consumatori industriali din cauza facturilor, acum depozitele de gaze ale Europei au rezerve consistente. Până în noiembrie, gradul de umplere trebuie să ajungă la 90%. Războiul din Ucraina şi prudenţa pe care toate statele europene au acordat-o consumului de gaze au fost principalele elemente care au generat această situaţie. Iarna foarte blândă de anul acesta a fost un alt factor major care a dus la gradul mare de umplere al depozitelor din prezent.

Strict pe plan local, România s-a confruntat anul trecut cu o scădere a cererii de gaze naturale de 16%, fiind atins cel mai mic nivel din ultimele două decenii, ca urmare a preţurilor ridicate şi a vremii calde, după cum au arătat datele din raportul cu rezultatele preliminare prezentat recent de OMV Petrom. Mai departe, la nivelul UE este vizibilă aceeaşi tendinţă de conservare a unui grad mare de umplere a depozitelor de gaze.

Revenind la piaţa locală, potrivit informaţiilor transmise de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), pentru iarna aceasta cei mai importanţi furnizori de gaze, nemţii de la E.ON şi francezii de la ENGIE, trebuie să înmagazineze cantităţi cu 25%, respectiv 14% mai mari faţă de anul trecut. Astfel, E.ON Energie România are obligaţia de a înmagazina pentru iarna viitoare circa 7,7 milioane MWh, faţă de cele 6,1 milioane de MWh din iarna trecută, în timp ce ENGIE România trebuie să facă dovada înmagazinării a 9,9 milioane MWh, faţă de cantitatea de 8,7 milioane MWh de anul trecut. Creşterea cantităţilor vine în contextul în care la nivel european ţinta de înmagazinare a fost crescută de la 80% la 90%. Pentru anul acesta însă, estimările privind consumul de gaze indică o cerere similară cu cea de anul trecut. Preocuparea pentru asigurarea cantităţilor de gaze pentru iarna viitoare este la nivel european pentru că nimeni nu ştie cât de blândă va fi iarna de data aceasta.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.