Geoană: Trebuie un guvern mai suplu, cu puţine ministere, dar cu un minister al românilor din diaspora
Senatorul PSD Mircea Geoană a declarat, miercuri, că aşteaptă la CExN adoptarea unui set de criterii de performanţă şi integritate pentru membrii Executivului, precizând, totodată, că trebuie un guvern mai suplu, cu mai puţine ministere, dar cu un minister dedicat românilor din diaspora.
"Mă aştept (la CExN al PSD de joi - n.r.) la o primă analiză extrem de serioasă şi cu calm a momentului pe care-l traversăm, cel mai dificil pe care acest partid important al României îl traversează în existenţa sa de mai bine de 20 de ani. Aştept, de asemenea, pentru că forul statutar care discută despre Guvern, despre numirea de miniştri, Comitetul Executiv Naţional al PSD să aibă o discuţie foarte serioasă împreună cu conducerea partidului şi conducerea Guvernului cu privire la ceea ce este obligatoriu de făcut în această perioadă, o amplă restructurare a Guvernului nostru, pentru că păstrarea guvernării, care pare să fie opţiunea majorităţii decidenţilor din partid, nu trebuie să reprezinte nici o barcă de salvare, nici o tragere de timp, ci probabil una dintre puţinele şanse ca PSD să înceapă anevoiosul drum al recâştigării încrederii oamenilor în ceea ce facem noi şi al depăşirii unui moment atât de greu cum a fost această cea mai dramatică înfrângere la alegerile prezidenţiale din istoria PSD", a declarat senatorul Mircea Geoană.
El a adăugat că la nivelul CExN trebuie adoptat "un set de criterii" privind selectarea membrilor Guvernului. În opinia sa, sunt necesare trei criterii: integritate, competenţă şi experienţă profesională demonstrată în activităţi anterioare numirii în guvern.
"Trebuie lucrat la structura Guvernului, trebuie un guvern mai suplu, cu mai puţine ministere, cu mai puţine agenţii, pentru a putea să eliminăm fie cheltuieli inutile, fie redundante şi a le îndrepta către investiţii publice generatoare de creştere economică şi locuri de muncă", a spus Geoană.
Senatorul PSD a mai spus că mesajul primit din partea românilor din străinătate impune "crearea unui minister dedicat comunităţilor de românilor de pretutindeni", precum şi a unui Consiliu Naţional "care să lucreze de o manieră transinstituţională şi transpartinică şi transmajorităţi pentru recâştigarea încrederii diasporei în relaţia cu ţara".
Totodată, Geoană a precizat că Guvernul restructurat şi cu un program de guvernare actualizat trebuie să-şi asume răspunderea sau să ceară un vot de încredere în Parlament, în următoarele săptămâni, pentru a se "revalida democratic".
Întrebat dacă cere o listă cu remanieri, Mircea Geoană a precizat că nu trebuie să ceară nimic, întrucât statutul PSD spune "extrem de clar că orice numire în guvern are nevoie de votul explicit al CExN".
Întrebat dacă vrea un congres în decembrie sau în primăvară, el a spus că "era imposibil de organizat un congres în câteva săptămâni".
Mircea Geoană a afirmat că nu face campanie internă, întrucât a mai mâncat "pâinea asta", conducând partidul într-un moment complicat, în opoziţie.
"Îîncerc să ajut (...). Avem nevoie de schimbări dincolo de personajele care conduc partidul, aceştia sau alţii, de o schimbare mult mai profundă, de întoarcerea către o societate care s-a schimbat în mod accelerat şi pe care, dacă nu o înţelegem, nu o ascultăm şi nu devenim o stângă autentică, modernă şi credibilă suntem condamnaţi la plafonare politică şi uşor, uşor la irelevanţă politică", a spus el.
"Vreau să fac ca această mişcare de stânga importantă a României (...) să devină un model de partid european, democratic, cu valori şi cu principii de stânga autentice", a mai spus Geoană.
Întrebat dacă e dispus să preia conducerea, în cazul în care baza partidului îi va cere acest lucru, Geoană a declarat: "Dacă e nevoie de mine într-o formă sau în alta, fără să fiu obsedat de funcţii, am mâncat pâinea asta, am fost preşedintele PSD. Ce vreţi să mai demonstrez? Că pot câştiga un congres? L-am câştigat în faţa domnului Iliescu, congres de congres nu ... congres de congres. Deci nu asta este problema. Problema este dacă avem un răspuns de fond, dacă înţelegem gravitatea acestui moment, dacă înţelegem severitarea mesajului pe care l-am primit. Şi acest lucru depăşeşte persoana lui Ponta, a lui Dragnea, a lui Geoană sau a altcuiva. Dacă avem într-adevăr un răspuns ideologic, de resursă umană, de deschiderea partidului către societate, atunci voi pune umărul".
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro