Gheţarii elveţieni au cea mai mare rată de topire din istorie: „o experienţă şocantă”

Autor: Petru Mazilu Postat la 28 septembrie 2022 29 afişări

Gheţarii elveţieni au cea mai mare rată de topire din istorie: „o experienţă şocantă”

Gheţarii elveţieni au cea mai mare rată de topire din istorie, iar fenomenul se produce în urma unor valuri consecutive de căldură. Este o experienţă şocantă, susţin experţii, potrivit CNN.

Gheţarii elveţieni au în prezent cea mai mare rată de topire de la începutul înregistrărilor, în urmă cu mai bine de un secol. Anul acesta au pierdut 6% din volumul lor, adică aproape dublu faţă de recordul precedent din 2003, a anunţat miercuri organismul de monitorizare GLAMOS.

Topirea a fost atât de extremă în acest an, încât la suprafaţa au ajuns roci îngropate timp de milenii. De asemenea, au fost recuperate cadavre şi resturile unui avion pierdut în Alpi cu zeci de ani în urmă. Alţi gheţari mici au dispărut aproape complet.

„Ştiam, cu ajutorul scenariilor climatice, că se va ajunge la această situaţie, cel puţin undeva în viitor. Şi realizând că viitorul este deja chiar aici, chiar acum, aceasta a fost poate cea mai surprinzătoare sau şocantă experienţă a acestei veri", a declarat, pentru Reuters, Matthias Huss, şeful Reţelei elveţiene de monitorizare a gheţarilor (GLAMOS).

Mai mult de jumătate din gheţarii din Alpi se află în Elveţia, unde temperaturile cresc de aproximativ două ori mai repede decât media globală.

Pierderile mari din acest an, care s-au ridicat la aproximativ trei kilometri cubi de gheaţă, au fost rezultatul unor căderi de zăpadă excepţional de scăzute în timpul iernii, combinate cu valuri succesive de căldură.

Dacă emisiile de gaze cu efect de seră vor continua să crească, se aşteaptă ca gheţarii din Alpi să piardă peste 80% din masa lor actuală până în 2100. Mulţi dintre ei vor dispărea indiferent de măsurile de reducere a emisiilor care se iau acum, potrivit unui raport din 2019 al ONU.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
gheţari,
topire,
elveţia

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.