GHID DE PENSII: Sa stii tot despre fondul tau si ceva pe deasupra

Postat la 24 iulie 2007 2 afişări

Alegerea unui fond de pensii facultative, dar si decizia de a-i ramane sau nu fidel trebuie sa se faca pe baza unor informatii foarte clare. O parte dintre acestea sunt oferite in mod gratuit de catre administratori, insa cunoasterea altor detalii ramane in grija contribuabililor.

Alegerea unui fond de pensii facultative, dar si decizia de a-i ramane sau nu fidel trebuie sa se faca pe baza unor informatii foarte clare. O parte dintre acestea sunt oferite in mod gratuit de catre administratori, insa cunoasterea altor detalii ramane in grija contribuabililor.

 

Pentru cei ce decid sa participe la un fond de pensii facultative, prospectul schemei de pensii este instrumentul de informare cel mai important. Alegerea unui fond trebuie sa se faca pe baza unor informatii foarte clare (contributie minima, comisioane, strategie de investitii etc.), chiar daca decizia finala are si o componenta oarecum subiectiva (renumele companiei pe piata locala sau pe pietele in care mai activeaza, in domeniul pensiilor sau in sectoare asemanatoare).


Pentru prima categorie, sursa cea mai buna de informare este, fara doar si poate, prospectul de emisiune al schemei respective. Prospectul este un document elaborat de administrator si autorizat de catre Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), care descrie schema de pensii facultative, termenii contractului de administrare, precum si alte informatii de baza. Spre exemplu, in prospect este descrisa modalitatea de dobandire a calitatii de participant la fondul respectiv, conditiile de eligibilitate a participantilor la fond si procedura semnarii actului de aderare. Actul de aderare trebuie semnat personal de catre participant, nefiind permisa semnarea prin reprezentare.


Tot in prospect exista si informatiile referitoare la contributia minima si maxima la fond; legal, contributia maxima poate fi de 15% din venitul salarial brut lunar sau din venitul asimilat acestuia al participantului. Contributia poate fi impartita intre angajat si angajator, fara a depasi insa suma maxima legala. La fondurile care au inceput deja vanzarea, suma minima variaza intre 30 si 60 de lei pe luna. Tot in prospectul de emisiune al schemei de pensii se regasesc si informatii referitoare la politica de investitii, principiile investitionale si riscurile aferente luate in calcul. De asemenea, el trebuie sa contina informatii privind nivelul si structura cheltuielilor (comisioanele si taxele suportate din contributii si din activul fondului), precum si modalitatile de transfer la un alt fond de pensii si penalitatile ce apar in aceasta situatie.


In privinta strategiei de investire a contributiilor, prospectul permite administratorilor o oarecare libertate de miscare, fara ca acestia sa fie nevoiti sa informeze participantii sau sa le ceara acordul. Mai precis, prin prospectele de emisiune, administratorii pot stabili limite minime si maxime pentru un anumit tip de investitii, precum si un portofoliu-tinta (pe care, de altfel, il si comunica). Altfel spus, procentele de investire pot fi modificate oricand in limitele stabilite de la bun inceput, pentru a permite administratorilor sa se "miste" rapid, pentru a putea profita de anumite oportunitati sau a evita anumite pericole.


Agentii de marketing ai companiilor de pensii sunt singurele persoane ce au dreptul legal sa ofere informatii de marketing legate de fondul respectiv. Agentii, la randul lor, sunt in mod obligatoriu autorizati sau avizati de CSSPP, dupa ce urmeaza in prealabil un program de training organizat de companie. Pentru a verifica daca un agent de marketing este sau nu autorizat de catre CSSPP, website-ul Comisiei include o baza de date cu toate persoanele ce au dreptul sa vanda pensii facultative. Pe acelasi site, www.csspp.ro, exista si informatii privind administratorii de fonduri de pensii facultative, depozitarii si auditorii avizati, precum si brokerii ce au voie sa vanda pensii.


Intr-o etapa ulterioara, administratorul are obligatia, fara a percepe nicio taxa, sa transmita anual, in scris, informatii referitoare la activul personal (respectiv la numarul de unitati de fond si la valoarea acestora).


In cazul in care participantul solicita, pe langa informatiile obligatorii la care are dreptul, si alte informatii suplimentare, administratorul este obligat sa i le ofere, dar contra cost. Tariful acestui serviciu se stabileste anual de catre CSSPP, insa administratorul poate decide, la alegerea sa, sa nu perceapa acest tarif.


In orice moment, compania trebuie sa informeze participantii in maxim 10 zile daca are loc o schimbare a regulilor schemei de pensii. Legal, o companie ce administreaza fonduri de pensii poate decide oricand sa-si modifice prospectul schemei, dar pentru a putea face acest lucru trebuie sa urmeze o serie de pasi - printre care si informarea participantilor la schema. Mai precis, dupa ce primeste avizul Comisiei privind modificarea prospectului, in maxim zece zile el trebuie sa publice propunerile de modificare in cel putin o publicatie de circulatie nationala si pe website-ul propriu. In termen de 30 zile de la data aparitiei in presa a propunerilor, participantii se pot opune acestor schimbari, insa pentru a putea impiedica schimbarea respectiva, numarul opozantilor trebuie sa depaseasca jumatate din totalul participantilor.


In plus, in fiecare an, cel mai tarziu la finele lunii mai, administratorii trebuie sa publice un raport, pe care il vor pune la dispozitia participantilor, cu informatii privind activitatea desfasurata in anul precedent.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/ghid-de-pensii-sa-stii-tot-despre-fondul-tau-si-ceva-pe-deasupra-1009876
1009876
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.