Ghid pentru angajatori. Ce beneficii scutite de taxe pot acorda companiile angajaţilor cu un salariu mediu de 1.000 de euro net începând din 2023
Indemnizaţia de telemuncă, o parte din chiria apartamentelor în care locuiesc angajaţii, cazarea şi transportul angajaţilor atunci când sunt în vacanţă, dar şi abonamentele la serviciile medicale private sunt doar o parte dintre beneficiile pe care le pot acorda angajatorii angajaţilor fără să plătească alte taxe şi impozite aferente acestora.
♦ Celebra ordonanţă 16, care a adus o avalanşă de modificări fiscale pentru anul acesta şi pentru 2023, permite angajatorilor să ofere şapte tipuri de beneficii angajaţilor fără să plătească alte taxe la stat, în limita a 33% din salariul de bază al angajaţilor.
Indemnizaţia de telemuncă, o parte din chiria apartamentelor în care locuiesc angajaţii, cazarea şi transportul angajaţilor atunci când sunt în vacanţă, dar şi abonamentele la serviciile medicale private sunt doar o parte dintre beneficiile pe care le pot acorda angajatorii angajaţilor fără să plătească alte taxe şi impozite aferente acestora. Începând din 2023, angajatorii pot oferi şapte tipuri de beneficii salariale (reglementate prin recent adoptata Ordonanţă 16) pentru care compania nu plăteşte nicio taxă sau contribuţie la stat, în limita unui plafon de 33% din salariul de încadrare al unui angajat.
„La un salariu de bază de 5.000 de lei net/ lună, un angajator poate oferi prin platforma Benefit următoarele tipuri de beneficii extrasalariale, pentru a se încadra în plafonul de 33% nou introdus prin OUG 16/2022: contribuţia la pensia facultativă, primele de asigurare de sănătate şi serviciile medicale furnizate sub formă de abonament, indemnizaţia pentru telemuncă, contravaloarea chiriei pentru angajat şi servicii turistice pentru angajaţi şi membrii familiei“, a spus Ştefan Toderiţă, strategy & development director în cadrul emitentului de tichete valorice Edenred şi al platformei de beneficii Benefit Systems.
El a mai precizat că, pentru a motiva mai bine angajaţii şi pentru a creşte gradul de retenţie a acestora, tot mai multe companii care acordă beneficii extrasalariale mizează pe flexibilizarea acestora.
La un salariu net de 5.000 de lei pe lună, un angajat poate primi beneficii suplimentare, scutite de taxe şi impozite, în valoare de circa 2.700 de lei pe lună. Astfel, valoarea taxelor, impozitelor şi contribuţiilor plătite de companie la stat va fi de circa 3.700 de lei net pe lună, echivalentă pentru un salariu net de 5.000 de lei pe lună oferit angajatului.
„În această umbrelă a beneficiilor neimpozabile, neincluse în baza de calcul a contribuţiilor sociale, dar care totuşi sunt limitate la o treime din salariul de bază ar intra contribuţia la pensia privată Pilon III de 400 de euro pe an, contribuţia la o schemă de asigurare de sănătate facultativă sau un abonament medical în limita a 400 de euro pe an, decontarea chiriei în limita a 20% din salariul minim pe economie sau hrana acordată direct de către angajator către angajaţi, dacă nu se acordă tichete de masă, în limita valorii unui tichet de masă pe zi lucrată. Mai avem acele prime suplimentare pentru clauze de mobilitate, pentru salariaţii care au clauze de mobilitate – dar aici nu intră cei din domeniul transportului rutier“, a explicat Nadia Oanea, consultant fiscal în cadrul companiei Tax & Trainings.
De asemenea, companiile mai pot oferi 400 de lei pe lună, neimpozabili, ca indemnizaţie pentru angajaţii care stau în telemuncă. În acelaşi timp, a mai spus Nadia Oanea, un regim fiscal avantajos mai au şi alte beneficii, cum ar fi: tichetele de masă în limita a 30 lei/ zi lucrătoare, voucherele de vacanţă în limita a şase salarii minime pe economie, tichetele culturale, tichetele de creşă.
„Singurele care nu mai sunt la fel de atractive sunt tichetele cadou, care practic sunt neimpozabile doar pentru 300 de lei pe eveniment de patru ori pe an“, a mai spus Nadia Oanea.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro