Grupul Volksbank se restructurează. Strategia de vânzare a subsidiarei din România rămâne valabilă
Grupul bancar austriac Volksbank a decis să schimbe structura companiei şi să înfiinţeze nouă bănci regionale prin fuziunea instituţiilor bancare de dimensiuni mici, planul de vânzare a filialei din România nesuferind, însă, niciun fel de modificare.
"Planul de reorganizare al Grupului Volksbank AG nu afectează sub nicio formă subsidiara din Romania. Acţionarii continuă să caute un investitor strategic, conform calendarului deja agreat şi comunicat încă din 2010 şi continuă să susţină subsidiara locală prin injecţii de capital şi linii de finanţare, astfel încât toate cerinţele de adecvare a capitalului să fie întrunite în orice moment", se arată într-o declaraţie a Volksbank România.
Restructurarea grupului presupune ca băncile mici şi mijlocii să fuzioneze, pentru a forma nouă bănci regionale şi trei instituţii de servicii bancare specializate, care să asigure grupului o prezenţă mai puternică pe piaţă decât o fac în prezent cele 44 de entităţi regionale Volksbank şi şapte instituţii specializate, potrivit comunicatului emis de grup.
"Mă bucur că această strategie de viitor este susţinută de băncile Volksbank. Ideea celor nouă bănci regionale este să asigure o platformă solidă pentru Volksbank din Austria, pentru a-şi avansa profitabilitatea şi a creşte acţiunile pe pieţele de capital", a declarat Stephan Koren, director general al grupului.
De asemenea, instituţia centrală, Österreichische Volksbanken, va fi împărţită în două organisme, toate sarcinile instituţiei centrale urmând să fie transferate către o entitate regională Volksbank, care se va numi, cel mai probabil, Volksbank Wien-Baden.
Planul concret de separare, precum şi aspectele legale ale restructurării vor fi stabilite în următoarele săptămâni. Termenul pentru încheierea procesului de restructurare este prima jumătate a anului viitor. Tot atunci, corpul central Österreichische Volksbanken va ieşi din sistemul de răspundere solidară, în care se găseşte alături de băncile Volksbank independente regionale.
În pofida acestor schimbări, operaţiunile reţelei de filiale Volksbank vor continua să acţioneze ca până în prezent.
În 2012, Comisia Europeană a aprobat planul de restructurare dezvoltat de către Österreichische Volksbanken, ca urmare a crizei financiare şi economice, în vederea restabilirii profitabilităţii pe termen lung.
În acest plan este inclusă şi vânzarea subsidiarei din România, care trebuie să se realizeze până la sfârşitul anului 2015.
Veniturile subsidiarei din România au scăzut anul trecut cu 8%, de la 130,3 milioane de euro la 119,9 milioane de euro. La finele lui 2013, Volksbank România avea active de 3,09 miliarde de euro, de la 4,704 miliarde de euro în 2012.
Instituţia de credit a înregistrat anul trecut pierderi de 103,6 milioane de euro, mai mici cu 38,5% faţă de cele raportate de bancă în 2012, când au atins 168,5 milioane de euro. Majoritatea pierderilor au fost generate de provizioane.
În prezent, grupul Österreichische Volksbanken este deţinut, în procent majoritar, de 67 de "Volksbank-uri" (bănci cooperatiste) independente, având peste 550 de unităţi bancare şi peste 1,5 milioane clienţi.
Grupul austriac a vândut în acest an subsidiara locală de leasing, Volksbank Leasing România, alături de cea din Polonia, către grupul polonez Getin Holding, care a intrat pe piaţa românească la sfârşitul anului trecut prin achiziţia băncii Romanian International Bank (RIB).
Banca a fost nevoită să vândă operaţiuni din Europa Centrală şi de Est ca urmare a condiţiilor impuse de Comisia Europeană pentru ajutorul financiar primit de Volksbank de la statul austriac în contextul crizei financiare.
Volksbank România este deţinută de vehiculul VBI Beteiligungs (Austria) în proporţie de 99,99%, în contextul vânzării diviziei Volksbank International, fără subsidiara din România, către Sberbank, din Rusia.
Grupul Volksbank deţine 51% din acţiunile VBI Beteiligungs, iar DZ Bank AG / WGZ Bank AG din Germania şi BPCE din Franţa au câte 24,5%.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro