Guvernul a adoptat o ordonanţă care permite continuarea investiţiilor din bani publici

Autor: Mediafax Postat la 30 august 2021 88 afişări

Guvernul a adoptat o ordonanţă care permite continuarea investiţiilor din bani publici

Guvernul a adoptat luni o ordonanţă care pemite încheierea unor acte adiţionale la contractele derulate cu bani publici, care să ajusteze preţurile în funcţie de cele ale materialelor de construcţii. Fără această soluţie, multe dintre construcţii ar risca să nu fie terminate, spune Cseke Attila.

România se află între primele ţări din Uniunea Europeană care implementează o soluţie, pe termen lung, privind creşterea preţurilor materialelor de construcţii, a anunţat ministrul Dezvoltării, Cseke Attila.

Conform unui comunicat al ministerului, în ultimii ani, au fost majorate salariile din domeniul construcţiilor, iar preţul materialelor a crescut vertiginos, astfel că terminarea unor investiţii publice ea periclitată.

Ordonanţa vine în sprijinul proiectelor construite cu finanţare din bani publici.

„Fără această soluţie, multe dintre construcţiile începute (şcoli, spitale, sisteme de apă şi canalizare, biserici reabilitate) ar risca să nu fie terminate. Aceste proiecte sunt importante şi au fost investiţi bani publici în construcţia lor. Fără suplimentarea de buget, necesară pentru acoperirea costurilor crescute a materialelor de construcţii, investiţiile nu pot fi terminate”, a spus ministrul.

Acesta a subliniat că soluţia propusă este una pe termen lung şi poate fi aplicată foarte uşor în cazul creşterilor şi, eventual, al scăderii preţurilor materialelor de construcţii, pe baza datelor oficiale ale Institutului Naţional de Statistică.

Conform actului normativ adoptat, constructorii au posibilitatea ca, prin încheierea unui act adiţional la contract, cu acordul beneficiarului, respectiv al UAT-ului, în cazul contractelor aflate în execuţie, să modifice preţul materialelor de construcţii stabilite în contractul iniţial, în funcţie de statisticile oficiale ale INS. În condiţiile apariţiei unor costuri suplimentare, în cazul proiectelor cu finanţare naţională, autorităţile locale pot depune cereri la ministerul de resort, care finanţează proiectul, pentru acoperirea acestora, a mai spus Cseke Attila.

În cazul contractelor de finanţare semnate după intrarea în vigoare a actului normativ, măsura va fi obligatorie, nu doar la cererea contractanţilor, şi se va aplica la toate contractele de finanţare, exceptându-le pe cele care au şi în prezent clauză de ajustare. Guvernul va aloca, la rectificarea bugetară, fondurile necesare acoperirii acestor costuri.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
guvern,
investitii,
bani publici,
adoptare

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.