Guvernul alocă bani pentru condiţii mai bune în detenţie şi două închisori noi, în Caracal şi comuna Berceni
Bugetul Ministerului Justiţiei a fost suplimentat cu două milioane de lei, pentru îmbunătăţirea condiţiilor din penitenciare şi finanţarea unor studii de prefezabilitate în vederea construirii de două noi penitenciare, în Caracal (judeţul Olt) şi comuna Berceni (judeţul Prahova).
Banii au fost alocaţi din Fondul de rezervă bugetară.
Din suma totală, un milion lei vor fi cheltuite pentru finanţarea unor lucrări de reparaţii, igienizare, achiziţionarea de saltele şi pături în penitenciare, 500.000 lei vor fi folosite pentru studiul de prefezabilitate aferent unui nou penitenciar la Caracal şi 500.000 lei sunt rezervate pentru studiul de prefezabilitate aferent unui nou penitenciar în comuna Berceni.
Noile penitenciare de la Caracal şi Berceni vor fi construite prin valorificarea unor imobile preluate de către Administraţia Naţională a Penitenciarelor.
În urmă cu o săptămână, purtătorul de cuvânt al Executivului, Corneliu Calotă, a anunţat că Guvernul va aloca în perioada următoare, din Fondul de rezervă, sume pentru îmbunătăţirea condiţiilor şi creşterii capacităţii de cazare din penitenciare.
Mai mulţi dintre foştii politicieni încarceraţi în ultima perioadă au reclamat condiţiile precare şi aglomeraţia din închisori la care sunt supuşi ei şi ceilalţi deţinuţi, acuzând că Ministerul Justiţiei nu asigură finanţarea necesară, în condiţiile în care însă nu au insistat pe acest subiect când s-au aflat la guvernare.
Un document al Ministerului Justiţiei prezentat, în urmă cu două săptămâni, de MEDIAFAX relevă că statul cheltuieşte lunar cu întreţinerea unei persoane aflate în închisoare 512 lei, la finele lunii ianuarie în detenţie aflându-se aproape 30.000 de deţinuţi, dar cu un deficit de locuri de cazare de peste 10.000 locuri.
Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat recent că situaţia condiţiilor din penitenciare este în unele cazuri "sub limita demnităţii umane" şi sunt necesare fonduri de aproximativ un miliard de euro pentru a remedia acest lucru, existând demersuri pentru obţinerea de fonduri europene în acest sens.
Şi premierul Victor Ponta a afirmat că sistemul penitenciar se confruntă de mult timp cu probleme, motiv pentru care România a şi fost condamnată la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, iar pentru un program de investiţii în domeniu este necesar să nu se spună că Guvernul vrea să ajute corupţii.
În urmă cu doi ani, la nivelul PSD era discutat un proiect care viza construcţia de grădiniţe, şcoli, spitale de stat, dar şi închisori în parteneriat public-privat.
Ideea unei închisori în regim public-privat a apărut încă din timpul Guvernului Adrian Năstase, când autorităţile din Austria au reclamat creşterea numărului de deţinuţi români din închisoriile lor şi au cerut României să îi repatrieze pe aceştia, guvernanţii români invocând însă lipsa locurilor de detenţie.
Guvernul Năstase a început chiar discuţiile, în 2003, cu Guvernul de la Viena pentru construirea la Calafat a unei închisori în România din fonduri ale Guvernului Austriei, oficialii vienezi spunând că ridicarea unei închisori în România ar costa numai o zecime din suma cheltuită în acelaşi scop în Austria, situaţia fiind aceeaşi şi în ceea ce priveşte costurile întreţinerii unui deţinut.
Proiectul acestei închisori, care urma să respecte normele europene, a fost abandonat ulterior de autorităţile române.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro