Guvernul lituanian confirmă planul SUA de a staţiona armament greu în estul Europei
Premierul şi miniştrii Apărării şi de Externe lituanieni au confirmat informaţii de presă cu privire la staţionarea de armament greu american în Lituania, Letonia, Estonia şi ţări est-europene, inclusiv România, subliniind că va contribui la securitatea regională şi descurajarea Rusiei.
"Lituania acţionează pentru a facilita mobilizarea şi staţionarea (de armament greu american). Mai mult, vrem să punem la dispoziţie infrastructura noastră pentru echipamentul militar", a declarat ministrul lituanian al Apărării Juozas Olekas pentru televiziunea naţională LRT, citată de portalul Delfi.lt.
"Ne aşteptăm ca deciziile să fie adoptate încă din acest an, astfel încât echipamentul militar, inclusiv vehicule de luptă şi tancuri, să fie staţionat în Lituania", a adăugat el.
Premierul Algirdas Butkevicius a salutat, la rândul său aceste planuri ale Pentagonului. "Regiunea noastră riscă cel mai mult, iar de aceea cred că un asemenea indiciu că NATO şi conducerea sa acordă multă atenţie (...) şi planifică pentru viitorul apropiat este un lucru pozitiv în opinia mea", a declarat Butkevicius pentru LRT.
Aceste propuneri fac parte dintr-un program aprobat de către Congresul Statelor Unite al cărui scop este consolidarea securităţii în Europa Centrală şi de Est, iar aceste echipamente ar schimba substanţial situaţia securităţii în Lituania şi în regiune, a declarat duminică Linas Linkevicius, ministrul lituanian de Externe.
"S-a discutat de ceva timp, deoarece Congresul american a aprobat un program de susţinere a ţărilor central şi est-europene în valoare de un miliard de dolari", a declarat Linkevicius pentru postul de radio LRT.
"O anumită sumă a fost alocată Lituaniei", a adăugat el, precizând că este vorba despre o companie care va fi staţionată în Lituania pentru "formare permanentă". "Vor fi staţionate, de asemenea, echipamente secundare şi armament", a mai spus ministrul.
El a confirmat că se analizează staţionarea de armament în toate cele trei state baltice şi în "toate statele central şi est-europene", inclusiv Ungaria, Bulgaria, România.
"Armamentul care va fi staţionat este pentru un număr mai mare de trupe. Operarea şi mentenanţa acestui tip de armament necesită capabilităţi, dar acestea sunt lucruri ce vor fi dezvăluite după ce planificatorii capabilităţilor în domeniul Apărării şi în special comandamentele militare vor face publice informaţii mai detaliate. Nu vreau să dau cifre, dar acest lucru va schimba substanţial situaţia în comparaţie cu cea de acum", a declarat el.
Linkevicius a apreciat că nu este vorba despre o "dovadă de agresivitate" faţă de Rusia sau alte ţări, ci "pur şi simplu (despre) elemente de consolidare a securităţii".
"Este un mesaj foarte important pentru poporul lituanian şi, de fapt, pentru întreaga lume", a apreciat şeful diplomaţiei.
Potrivit ziarului The New York Times (NYT), în cazul în care propunerea va fi adoptată, va fi pentru prima dată de la sfârşitul Războiului Rece când Statele Unite ar staţiona echipament militar greu, inclusiv tancuri de luptă, într-o fostă ţară sovietică. Însă acest pas, care încă nu a primit undă verde de la Casa Albă şi secretarul Apărării ar trimite un semnal puternic Rusiei cu privire la hotărârea Washingtonului de a apăra statele NATO de Moscova.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro