Guvernul are pe ordinea de zi de vineri OUG trenuleţ prin care Autoritatea de Supraveghere Financiară poate bloca site-urile entităţilor care fac reclame înşelătoare. Nu daţi bani celor care vă promit pe facebook câştiguri de 5-6.000 de lei prin dividende Hidroelectrica!

Autor: Liviu Popescu Postat la 21 iunie 2024 31 afişări

Guvernul are pe ordinea de zi de vineri OUG trenuleţ prin care Autoritatea de Supraveghere Financiară poate bloca site-urile entităţilor care fac reclame înşelătoare. Nu daţi bani celor care vă promit pe facebook câştiguri de 5-6.000 de lei prin dividende Hidroelectrica!

Guvernul condus de Marcel Ciolacu are pe ordinea de zi de vineri aprobarea unui proiect de ordonanţă de urgenţă (OUG) prin care Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) va primi mai multă putere pentru combaterea publicităţii şi a tehnicilor agresive de comunicare practicate de entităţile care nu sunt înscrise în Registrul Autorităţii.

Astfel prin această OUG se introduc şi prevederi referitoare la combaterea publicităţii înşelătoare şi a tehnicilor agresive de comunicare practicate de entităţile care nu sunt înscrise în Registrul ASF, cu scopul de a reduce impactul negativ al activităţii desfăşurate de unele entităţi de atragere de investitori în vederea efectuării de operaţiuni cu instrumente financiare pe piaţa de capital din România, prin utilizarea de mijloace de comunicare la distanţă (internet), fără a deţine o autorizaţie din partea Autorităţii.

“În acest context, prin acest proiect de O.U.G., se introduc prevederi cu privire la posibilitatea solicitării de către A.S.F. a blocării accesului la site-urile web prin intermediul cărora se oferă sau se promovează, de către entităţi care nu sunt autorizate conform legii, toată gama de servicii şi activităţi cu instrumente financiare, aşa cum acestea sunt prevăzute atât în legislaţia aplicabilă în domeniul pieţelor de instrumente financiare, cât şi în cea aplicabilă societăţilor de administrare a investiţiilor, administratorilor de fonduri de investiţii alternative, organismelor de plasament colectiv sau a furnizorilor de servicii de finanţare participativă”.

46% din totalul petiţiilor transmise ASF în cursul anului 2023, din domeniul pieţei de capital, au avut ca subiect activitatea unor societăţi neautorizate de Autoritate sau entităţi fictive care, conform menţiunilor petenţilor, au oferit prestarea de servicii şi activităţi de investiţii.

Ca şi evoluţie în timp, în anul 2023 s-a observat o creştere de 136% a numărului de petiţii care au făcut referire la astfel de entităţi, faţă de cel înregistrat în anul 2022. Aceste cifre au fost luate în considerare în formularea propunerii legislative şi, având în vedere specificul acestor activităţi, constituie un indicator pentru a se putea crea o imagine de ansamblu a fenomenului.

ASF poate solicita furnizorilor de de reţele şi servicii de comunicaţii electronice să blocheze cesul la conţinutul site-urilor web ale entităţilor care nu sunt înscrise în Registru.

Autoritatea ar putea avea astfel competenţa de a emite acte individuale prin care să solicite: a) Institutului Naţional de Cercetare - Dezvoltare în Informatică - ICI Bucureşti să blocheze, în termen de o zi lucrătoare, funcţionalitatea domeniului «.ro» aferent site-ului respectiv şi b) furnizorilor de reţele şi servicii de comunicaţii electronice să blocheze cât mai repede posibil, dar nu mai târziu de 10 zile, accesul la conţinutul site-urilor web ale entităţilor care nu sunt înscrise în Registru, conţinutul site-urilor web prin care se promovează şi se face publicitate serviciilor şi activităţilor cu instrumente financiare.

“Nerespectarea măsurilor dispuse prin actele individuale prevăzute la alin. (1) de către un furnizor de reţele şi servicii de comunicaţii electronice constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 25.000 lei lei la 100.000 lei.

 ​

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
autoritate,
financiar,
refuz,
site

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.