Ies la suprafaţă intenţiile lui Trump cu privire la NATO: Consilierii fostului preşedinte republican preconizează o ”reorientare radicală" a Alianţei Nord-Atlantice, în care Washingtonul să se distanţeze de Europa şi să încheie o înţelegere cu Putin cu privire la Ucraina

Autor: Andrei Şerbănescu Postat la 04 iulie 2024 54 afişări

Ies la suprafaţă intenţiile lui Trump cu privire la NATO: Consilierii fostului preşedinte republican preconizează o ”reorientare radicală" a Alianţei Nord-Atlantice, în care Washingtonul să se distanţeze de Europa şi să încheie o înţelegere cu Putin cu privire la Ucraina

Donald Trump a ameninţat de atâtea ori că va părăsi NATO încât, pentru mulţi dintre criticii săi, întrebarea este când, nu dacă va decide să abandoneze alianţa de 75 de ani în cazul în care va fi reales preşedinte în noiembrie, raportează Politico.

În realitate, este puţin probabil ca Trump să renunţe categoric la NATO, conform interviurilor acordate de foştii oficiali ai administraţiei Trump din domeniul securităţii naţionale. Dar chiar dacă el nu părăseşte oficial organizaţia, acest lucru nu înseamnă că NATO ar rămâne în aceeaşi formulă în urma unui al doilea mandat Trump.

În schimbul continuării participării SUA, Trump nu numai că s-ar aştepta ca ţările europene să îşi crească drastic cheltuielile pentru NATO, dar ar întreprinde şi ceea ce un expert în apărare familiarizat cu gândirea din interiorul cercului consultativ de securitate naţională al fostului preşedinte, Dan Caldwell, descrie ca fiind o „reorientare radicală" a alianţei.

„Nu prea mai avem de ales", a declarat Caldwell pentru POLITICO Magazine, citând creşterea datoriei SUA, recrutarea slabă a militarilor şi o bază industrială de apărare care nu poate ţine pasul cu provocările Rusiei şi Chinei.

Nici Trump, nici campania sa nu au numit încă o nouă echipă de securitate naţională, neadoptând în mod deschis o nouă agendă pentru NATO. 

Dar foştii oficiali şi experţi care au discutat pe baza acestui subiect - unii în mod oficial, iar alţii sub rezerva anonimatului - sunt implicaţi într-o dezbatere continuă în cercul fostului preşedinte cu privire la cât de mult să îi împingă pe europeni către o arhitectură de securitate îndreptată spre placul lui Trump.

Potrivit acestor oficiali, SUA şi-ar păstra umbrela nucleară deasupra Europei în timpul unui al doilea mandat Trump, menţinându-şi puterea aeriană şi bazele din Germania, Anglia şi Turcia, precum şi forţele navale. Între timp, cea mai mare parte a infanteriei, blindatelor, logisticii şi artileriei ar trece în cele din urmă din mâinile americanilor în mâinile europenilor. Părţi ale acestui plan au fost prezentate într-un articol publicat în februarie 2023 de către Centrul pentru reînnoirea Americii, afiliat lui Trump, dar în lunile care au urmat, a existat un consens emergent şi mai detaliat în rândul susţinătorilor fostului preşedinte republican cu privire la o schiţă a unui nou concept pentru NATO.

Schimbarea pe care o preconizează ar implica „reducerea substanţială a rolului de securitate al Americii în Europa", a declarat Caldwell, recentul consilier principal al lui Russell Vought, fostul înalt funcţionar al administraţiei Trump care, în mai, a fost numit director de politici pentru Convenţia Naţională Republicană şi care este de aşteptat să joace un rol important într-o a doua administraţie Trump. Vought este, de asemenea, preşedinte al CRA.

O rezolvare rapidă a conflictului din Ucraina, care durează de doi ani şi jumătate, ar juca, de asemenea, un rol-cheie în planurile lui Trump pentru NATO. Ca parte a unui plan pentru Ucraina care nu a fost raportat anterior, fostul preşedinte ia în calcul o înţelegere prin care NATO se angajează să nu se mai extindă spre est - în special în Ucraina şi Georgia - negociind cu preşedintele rus Vladimir Putin teritoriul pe care Moscova îl poate păstra în urma agresiunilor militare.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.