Ilha da Queimada Grande: Insula din paradis care te va ucide în 5 minute

Postat la 26 septembrie 2017 2837 afişări

La prima vedere, frumoasa insulă Ilha da Queimada Grande situată în Atlantic la circa 144 kilometri de zona costieră a oraşului Sao Paulo din Brazilia, pare încă un colţ paradisiac. O superbă insulă tropicală cu plaje neatinse, junglă virgină şi ape limpezi. Însă toţi brazilienii se feresc de ea cu orice preţ. Motivul? Insula este literlamente ticsită cu şerpi veninoşi deosebit de periculoşi. Cercetătorii şi autorităţile estimează că pe insulă trăiesc între 2.000-4000 exemplare de vipere vârf de lance aurii, specie extrem de mortală. Motiv suficient ca acest colţ de paradis tropical să deţină titul de cea mai periculoasă insulă din lume.

Ilha da Queimada Grande: Insula din paradis care te va ucide în 5 minute

Vipera morţii

Vipera vârf de lance aurie (Bothrops insularis) este o specie de şarpe veninos ale cărei dimenisuni medii ating cam 70 centimetri, cu toate că au fost capturate şi exemplare de 118 centimetri. Culoarea sa de fond este galben-maronie, peste care se suprapun modele triunghiulare sau romboidale. Numele său, de viperă vârf de lance este deţinut şi de restul viperelor din genul Bothrops şi are legătură cu forma caracteristică a capului, care datorită pungilor uriaşe de venin are o formă pronunţat triunghiulară, asemănătoare vîrfului unei lănci sau săgeţi.

Vipera vârf de lance aurie este o specie endemică doar în această insulă, ceea ce înseamnă că nu se întâlneşte altundeva pe planetă. Deşi se hrănesc aproape numai cu păsări marine, veninul acestor vipere este atât de puternic încât omul muşcat moare în mai puţin de o oră, dacă nu primeşte ajutor în acest interval de timp. Numeroase legende locale vorbesc despre soarta celor coborâţi pe ţărmul Insulei Şerpilor, cum o mai denumesc brazilienii pe Ilha da Queimada Grande.

Mulţi oameni, majoritatea ajunşi aici să culeagă banane sau să exploreze insula au murit în adevărate bălţi de sânge, cu trupul presărat  de muşcături. Între anii 1909-1920, câţiva oameni au muncit şi locuit aici, cu scopul de a lucra la farul de pe insulă. Însă conform datelor, ultimul lucrător a murit alături de toţi membrii familiei sale, după ce mai multe vipere alungate de o furtună s-au adăpostit în casa omului, după ce în prealabil au intrat pe geamul lăsat deschis.

 

Cu toate că mulţi localnici care vor să-i impresioneze pe turişti, afirmă că şerpii respectivi au fost aduşi intenţionat pe insulă de către piraţii care şi-au îngropat comorile şi au vrut astfel să ţină oamenii departe de ele, adevărul este cu totul altul.

Cele 2.000-4.000 de vipere vârf de lance aurii care trăiesc în prezent pe suprafaţa de doar 43 de hectare a insulei au evoluat aici timp de mii de ani fără nicio intervenţie omenească.

 

Acum circa 11.000 de ani, nivelul oceanelor a crescut atât de mult încât a izolat insula de restul continentului sud-american, şi odată cu ea, creşterea apelor i-a izolat şi pe şerpii de aici care au continuat să evolueze adaptându-se la mediul specific din insulă şi devenind astfel o specie distinctă în genul viperelor vîrf de lance. Viperele de aici nu au nicun fel de prădător natural, fapt care le-a permis să se înmulţească nestingherite până la capacitatea maximă a habitatului lor. 

 

Cititi mai multe pe www.descopera.ro

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.