În timp ce 3 hectare de pădure dispar în fiecare oră, parlamentarii se ceartă pe „amenzile uriaşe” pentru tăierile ilegale

Postat la 08 martie 2017 82 afişări

România pierde trei hectare de pădure pe oră, numărul cazurilor de tăieri ilegale de arbori ajungând la aproape 100 de raportări pe zi. Asta arăta cel mai recent raport Greenpeace, publicat în 2016. În paralel, un proiect de lege pentru modificarea şi completarea Legii 171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice zace în sertarele din Parlament din 2014.

În timp ce 3 hectare de pădure dispar în fiecare oră, parlamentarii se ceartă pe „amenzile uriaşe” pentru tăierile ilegale

Cu timpul, nu a fost vorba numai de sancţionarea unor importante încălcări ale regimului silvic, dar şi de transpunerea regulamentelor Uniunii Europene în domeniu. Lucru care nu s-a întâmplat, motiv pentru care, în 2015, Comisia Europeană a deschis o procedură de infringement în cazul României pentru lipsa transpunerii în legislaţie a Regulamentului 995/2010 de stabilire a obligaţiilor care revin operatorilor care introduc pe piaţă lemn şi produse din lemn. În cele din urmă, Comisia Europeană a anulat procedura de infringement, pentru netranspunerea prevederilor din regulament, după ce Guvernul Cioloş a adoptat OUG 51/2016, care a primit, însă, critici în Parlament din partea PSD şi actorilor principali din domeniu, fiind reclamate diverse "disfuncţionalităţi".

 

Miercuri, în Comisia pentru agricultură a Camerei Deputaţilor, atât proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii 171/2010, care a zăcut din 2014 în sertarele din Parlament, cât şi proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.51/2016 vor fi din nou luate în dezbatere, urmând ca deputaţii să decidă care dintre cele două proiecte vor primi raport pozitiv. Asta după ce, la dezbaterea anterioară, au fost membri care s-au pronunţat pentru abrogarea ordonanţei.

 

Însă, în timp ce tabăra social-democraţilor susţine, prin vocea preşedintelui Comisiei pentru Agricultură, Ioan Munteanu, că vor lucra pe proiectul de lege al Guvernului Ponta, nu pe OUG 51, un alt membru al comisiei, din partea USR, afirmă contrariul. "Eu am înţeles că lucrăm pe ordonanţă", a declarat Cristian Ghinea pentru Gândul. Contrazicerile nu se opresc aici, nivelul sancţiunilor fiind criticat de fostul ministru al Apelor şi Pădurilor, Doina Pană, care invocă "amenzi uriaşe ca sancţiuni administrative" prevăzute de OUG 51, în timp ce succesoarea sa, Adriana Petcu, susţine că nu este "adepta unei relaxări a regimului contravenţiilor" şi că "Ministerul Apelor şi Pădurilor NU susţine eliminarea prevederilor OUG 51/2016".

 

Preşedintele Comisiei pentru agricultură a Camerei Deputaţilor, Ioan Munteanu, nu a dorit să intre "în detalii" în momentul în care a fost chestionat de Gândul dacă susţine proiectul de lege privind aprobarea OUG 51/2016, menţionând, însă, că în cadrul comisiei se va lucra pe proiectul de lege iniţiat de Guvernul Ponta în 2014.

 

"Miercuri intrăm cu un pre-raport. Mare parte din cele stabilite în Ordonanţa 51 se găsesc în propunerile de modificare a proiectului de lege, cea mai mare parte. Dar nu pot să intru în detalii. Noi lucrăm pe proiectul de lege al Guvernului Ponta, nu lucrăm pe OUG. Suntem de acord cu o parte şi din OUG 51. Se vor regăsi în proiectul de lege a Guvernului Ponta. Categoric oricum numai una va fi adoptată", a declarat, pentru Gândul, preşedintele Comisiei pentru agricultură a Camerei Deputaţilor, Ioan Munteanu.

 

În schimb, colegul său din cadrul comisiei, deputatul USR, Cristian Ghinea, susţine că a "înţeles" că vor lucra "pe ordonanţă".

 

"Sunt două proiecte legislative care reglementează cam acelaşi lucru, dat fiind că ordonanţa e în vigoare şi că e un mecanism eficient, în mod evident vom insista să lucrăm pe ordonanţă şi dacă e ceva bun din legea aia, să importăm în textul de lege pentru aprobarea ordonanţei. Dar cred că ne dăm cu stângul în dreptul să desfiinţăm o ordonanţă care funcţionează şi produce efecte şi lucrează bine şi să luăm un text de lege paralel", a declarat, pentru Gândul, Cristian Ghinea.

 

Cititi mai multe pe www.gandul.info

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.