Încă cinci persoane dintre cele evacuate în Timişoara au fost duse astazi la spital

Autor: Departamentul Corespondenţi Postat la 20 noiembrie 2019 77 afişări

Cinci persoane dintre cele evacuate în Timişoara, după deratizare, au cerut miercuri ajutor medical. Printre cei care au apelat 112 se află trei copii. Totodată, locatarii blocului unde au murit 2 copii şi o femeie nu se pot întoarce încă acasă, pentru că încă se ventilează locuinţele. În ce priveşte măsurile care urmează, reprezentanţii ISU Timiş spun că nu pot da informaţii legate „de o procedură pe care nu o pot explica”.

Reprezentanţii ISU Timiş spun că miercuri s-au primit 3 solicitări noi, prin 112, pentru 5 persoane: o mamă cu 2 copii de 12 şi 14 ani, un adult şi încă un copil de 11 ani.

Adulţii au fost transportaţi la Unitatea de Primiri Urgenţe, iar copiii la Spitalul „Louis Ţurcanu”.

Reprezentanţii ISU Timiş precizează că toate cele 5 persoane locuiau în blocul de pe strada Mioriţa nr. 8 din Timişoara, evacuat luni.

La această oră, la Spitalul Judeţean sunt internaţi 10 adulţi, la Spitalul Municipal un adult internat şi un adult evaluat, iar la Spitalul „Louis Turcanu” sunt 29 copii internaţi şi alţi doi în evaluare.

Un copil de 3 ani, un bebeluş de 9 zile şi mama acestuia au murit, după ce în blocul în care locuiau s-a făcut o dezinsecţie. Procurorii au stabilit că suspectul este reprezentant al unei societăţi care a făcut deratizarea, care a folosit un insecticid denumit „Delicia - GASTOXIN”, ce are în compoziţie fosfură de aluminiu, o substanţă foarte toxică, cu efecte letale în caz de inhalare. Patronul societăţii a fost reţinut pentru vătămare corporală din culpă, ucidere din culpă şi trafic de produse sau substanţe toxice.

Călin Stăiculescu, avocatul acestuia, a declarat, pentru MEDIAFAX, că patronul firmei de deratizare din Timişoara a cumpărat substanţele folosite de la „o cunoştinţă”, fără documente.

Ministerul Sănătăţii a constituit o Comisie de analiză după cazul de la Timişoara, fiind luată decizia de verificare a activităţii DSP privind societăţile de deratizare. Ministrul Victor Costache a cerut modificarea legislaţiei ca direcţiile de sănătate publică să certifice utilizarea biocidelor.

Patronul firmei care a făcut deratizările în cele două blocuri de locuinţe evacuate în Timişoara a fost arestat pentru 30 de zile.

Locatarii blocului din Timişoara unde au murit 2 copii şi o femeie nu se pot întoarce încă acasă

Pompierii din Timişoara continuă să facă decontaminarea blocului din care un bebeluş de 9 zile, un copil de 3 ani şi mama acestuia au murit.

Miercuri, la bloc au ajuns şi reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii care fac măsurători.

„Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă a acţionat pentru ventilarea spaţiilor respective cu motosuflante speciale. În acest moment, în teren se află o echipă din partea Ministerului Sănătăţii, care va efectua măsurători amănunţite cu aparate specializate, mai performante şi în urma rezultatelor vom comunica care sunt măsurile următoare. O parte din decontaminare înseamnă şi ventilarea spaţiilor, care a început încă de ieri ( n.r. marţi) . Astăzi ( n.r. miercuri ) ca şi măsură suplimentară, Ministerul Sănătăţii a trimis o echipă specializată în teren care face verficări amănunţite pentru că nu putem să permitem încă accesul populaţiei în spaţiile respective până nu avem certitudinea că nu mai există niciun pericol", a declarat pentru MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al ISU Timiş, Elena Megherea.

Aceasta spune că încăperile au fost ventilate şi s-au făcut apoi măsurători pentru a se afla dacă mai există substanţa toxică, iar următorul pas „o să vi-l comunicăm în monentul în care se va face, nu pot să comunic ceva care nu s-a stabilit”.

Întrebată care este procedura în aceste cazuri, purtătorarea de cuvânt a ISU Timiş a răspuns că nu poate da aceste informaţii acum: „Nu pot să vă dau nişte informaţii legate de o procedură pe care eu în momentul acesta nu pot să v-o explic. În momentul în care se va stabili cu exactitate care este următoarea măsură care se va lua o să v-o comunic".

Apoi, purtătorul de cuvânt al ISU Timiş a explicat că se iau probe din aer pentru a identifica eventuala prezenţă a substanţei toxice, dacă depăşeşte normele sau nu. Apoi a urmat ventilarea spaţiilor, după care s-au făcut din nou măsurători: „Măsurătorile realizate de echipamentele noastre, care sunt de cercetare iniţială, nu au mai indicat prezenţa substanţelor toxice. DSP va efectua măsurători mai amănunţite şi în funcţie de decizia lor se va comunica care sunt următorii paşi".

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
APELURI,
BLOC,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.