Încă o fabrică mare din România îşi închide porţile şi lasă sute de oameni fără un loc de muncă
Producătorul de încălţăminte pentru copii Melania din Italia, unul dintre cei mai mari jucători de pe acest segment din România, a închis operaţiunile de producţie locale, conform surselor ZF. Italienii aveau fabrică la Aleşd, în judeţul Bihor.
♦ În 2018, ultimul an pentru care există date publice, compania a avut afaceri de 64 mil. lei, minus 15% ♦ La finalul anului trecut compania a concediat mare parte dintre angajaţi, iar apoi a închis operaţiunile de producţie.
Producătorul de încălţăminte pentru copii Melania din Italia, unul dintre cei mai mari jucători de pe acest segment din România, a închis operaţiunile de producţie locale, conform surselor ZF. Italienii aveau fabrică la Aleşd, în judeţul Bihor.
„La finalul anului trecut grupul italian a anunţat că face concedieri colective, a renunţat la 300 de salariaţi. Mai aveau 100 de oameni rămaşi la momentul acela. Faţă de vremurile bune erau însă departe. Acum vreo patru ani aveau peste 1.000 de salariaţi, erau printre cei mai mari jucători din producţia locală de pantofi pentru copii“, spune o sursă din cadrul autorităţilor locale.
O altă sursă adaugă că după ce a fost făcut anunţul de concediere colectivă, a fost închisă şi producţia.
Până la momentul apariţiei acestei ştiri, oficialii companiei Melania nu au putut fi contactaţi. Numărul de fix asociat firmei nu mai este în funcţiune.
„Melania a închis fabrica din Aleşd şi practic a mers pe urmele altor producători de încălţăminte care au decis să iasă din România. Motivele sunt două: creşterile salariale constante şi criza forţei de muncă (până în 2019, inclusiv - n.red.).
Principalul motiv este însă cel legat de salarii, spune o sursă ZF. Ea adaugă că relocarea s-a făcut în ţările din Europa, dar non-UE, mai exact Serbia, Macedonia, Ucraina, Republica Moldova sau Albania, unde salariile sunt mai mici.
De altfel, aceşti jucători au venit în România în anii '90 tocmai datorită salariilor apropiate de minimul pe economie. În continuare angajaţii din producţia de îmbrăcăminte şi încălţăminte câştigă printre cele mai mici salarii din economie, doar că an de an există majorări ale câştigurilor, în linie cu ce se decide la nivel naţional.
„Încă de când au venit în România, producătorii de încălţăminte au ocolit oraşele mari şi au ales localităţi de mici dimensiuni tocmai pentru a plăti salarii mai mici“, explică aceeaşi sursă.
De altfel, judeţul Bihor a fost timp de circa două decenii „acasă“ pentru cei mai mulţi producători de încălţăminte din România. Aici ei au fost atraşi de localităţi de câteva mii de locuitori. Bihorul a avut două avantaje majore: apropierea de graniţă şi deci de infrastructura bună care duce către Occident şi salariul sub media naţională.
Compania Melania a fost fondată în 1966, fiind specializată încă de la început pe producţia mass market de încălţăminte pentru copii. După ce şi-a consolidat poziţia pe piaţa din Italia, în 1970 a început expansiunea internaţională, pieţele externe ajungând să contribuie majoritar la business.
„În anii '80 şi '90 producţia a crescut şi astfel am dezvoltat fabrici în România. Melania are spaţii de producţie în România, cu un total de peste 1.200 de salariaţi“, scrie pe site-ul companiei care însă nu are informaţii updatate de mai mult de un an.
Melania nu e singurul grup care a renunţat să mai producă în România. În ultimii doi ani unii dintre cei mai mari jucători au luat decizia asta invocând creşterile salariale şi lipsa de productivitate.
Mai exact, doi dintre cei mai mari trei producători de pantofi din România - Ara Shoes şi Rieker - au închis cel puţin o fabrică de pe plan local anul trecut.
Aceste evenimente se văd în cifre deja, exportul de încălţăminte al României coborând anul trecut cu 14%. România a exportat anul trecut pantofi în valoare de 930 de milioane de dolari, cea mai mică valoare de după 2006, primul an pentru care există date.
De altfel, anul trecut a fost primul din ultimii 15 în care nivelul exporturilor a scăzut sub pragul de 1 mld. dolari.
Analiza a fost făcută de ZF pe baza datelor World Footwear, o companie care analizează an de an această industrie la nivel mondial şi la nivelul fiecărei ţări. Momentan România rămâne o destinaţie importantă de producţie de încălţăminte în UE, însă pentru cât timp?
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro